Supkulturna simbolika iza boje vezica na popularnim Martens čizmama

Doista je zanimljivo kako u ljudskim zajednicama doista bilo kakvom svakodnevnom predmetu mogu biti pridodana vrlo elaborirana simbolička značenja. To samo ide u prilog tvrdnji da je čovjek po definiciji animal symbolicum, tj. životinja sa smislom za simboliku. Primjerice, jeste li znali da u nekim popularnim supkulturnim grupacijama poput pankera i skinheada različite boje vezica na njihovim čizmama imaju posve određena simbolička značenja.

Pankeri, skinsi i Marte

Prije nego li prijeđemo na kratki pregled simbolike koja se veže uz određene boje vezica, recimo nekoliko uvodnih riječi o punk i skinhead supkulturi. Obje ove supkulture dijele neke zajedničke stavove, poput odupiranja autoritetu i naglašavanja porijekla svojih supkultura u nižem radničkom sloju. Međutim, danas se skinse može okarakterizirati pretežno ekstremno desničarskom supkulturom, a pankere ekstremno ljevičarskom supkulturom. Stoga nije ni čudno da se ove dvije supkulturne grupe baš i ne vole.

Skinheadi (ili kraće – “skinsi”) nešto su stariji od pankera. Ova se supkultura razvijala tijekom 60-ih i 70-ih godina, i to najprije u Britaniji. Ono što je zanimljivo jest to da skinsi u početku uopće nisu gajili nikakve desničarske svjetonazore, već su se oformili kao grupice antiautoritarnih klinaca iz radničke klase koji se nisu osjećali posebno uklopljeni u društvo ni dobrodošli među pripadnicima višeg srednjeg sloja pučanstva. U početku su skinsi pretežno slušali reggae i ska glazbu, a bili su na glasu i kao zajebani pojedinci skloni uličnim tučnjavama. Međutim, tek tijekom 70-ih godina skinsi su većinski usvojili ekstremno desničarske svjetonazore. Njihov prepoznatljivi vizualni stil uključuje kratko ošišanu kosu (često potpuno ćelavu glavu), hlače na tregere, podvrnute nogavice i čizme s metalnom kapicom  (tzv. “Martensice”).

Punk je nastao tijekom sedamdesetih godina, a ova se supkultura odlikovala prisvajanjem radikalno ljevičarskih i/ili anarhističkih svjetonazora. Pankeri su od svojih početaka također bili na glasu kao grupacija koja često ima problema s policijom zbog uličnih tučnjava, nepoštivanja autoriteta, pijanstva i korištenja opijata. Njihov vizualni stil pak uključuje “uradi sam” odjeću, kožne ili traper jakne s prišivcima raznih punk bendova, istrošenu odjeću kričavih boja, ziherice i čavliće na odjeći, popularne “Mohawk” frizure jarkih boja (tj. frizure koje podsjećaju na pijetlovu “ktijestu”), te također čizme “Martensice”.

Martensice (ili “Marte”) zapravo su marka čizama po nazivu Dr. Martens, a prije nego li su ih kao dio svoga imidža preuzele razne supkulture, to su bile čizme za radničku klasu. Metalna kapica s unutrašnje strane čizama tako je prvenstveno služila kao zaštita nožnih prstiju od ozljeda na radu. Kasnije su supkulture, međutim, ustanovile da su ovakve čizme dosta pogodne za ulične tučnjave.

Danas Martensice osim skinsa i punkera nose i gotičari, metalci i još neke supkulture.

Značenje pojedinih boje vezica na Martensicama

Prijeđimo na glavnu temu ovog teksta. Nakon što smo se upoznali s osnovama punk i skinhead pokreta, te ustvrdili da obje grupacije tipično nose Martensice, sad ćemo razmotriti što različite boje vezica na ovim ikoničkim čizmama znače.

Pritom se treba istaknuti i da su simboliku vezica na Martensicama prvenstveno pridavali upravo pankeri i skinsi, dok su druge supkulture najčešće nosile ili neutralno crne vezice, ili pak koristile vezice u bojama samo s modnom ali ne i sa simboličkom namjerom.

Među današnjim pankerima i skinsima boja vezica, koliko čujem, više nije toliko bitna, ali ćete svejedno i kod nas u gradu još uvijek na ulici često susretati pripadnike ovih grupa koji i dalje izražavaju svoje svjetonazore i vezicama.

Ideja za ovaj tekst zapravo mi je došla jer sam jučer, vozeći se tramvajem do grada, u vagonu uočio nekog pankera koji je nosio marte s plavim vezicama. S obzirom da do tad nikad u životu nisam vidio nikoga tko bi nosio plave žnirance, iako se već dugo godina krećem među raznim supkulturama, počeo sam se pitati što ta boja predstavlja. Jer, znao sam da neke uobičajenije boje vezica imaju ideološku i simboličku pozadinu.

Pa, nakon nešto istraživanja po netu, evo vam kratkog pregleda značenja pojedinih boja vezica na Martama. Tako ćete idući put, vozeći se u tramvaju pokraj nekog pankera ili skinsa, moći naslutiti njegovu osnovnu životnu “filozofiju” te bolje razumjeti pokraj kakve se to osobe zapravo vozite.

Bijele vezice

Ova boja vezica vrlo je česta među današnjim skinsima. Jednostavno rečeno, ona simbolizira krilaticu “white power“, tj. izražava ideološki stav skinsa koji bjelačku rasu smatraju superiornom naspram ostalih rasa.

Crvene vezice

Ovakve vezice nose i skinsi i pankeri, ali im pridaju radikalno oprečna značenja. Među skinsima, crvene vezice predstavljaju “krv prolivenu u ime bijele rase”, dakle i dalje izražavaju rasistički svjetonazor i netrpeljivost prema drugim rasama. Međutim, kod pankera, crvene vezice označavaju osobu koja sama sebe smatra pobornikom komunističkih ideja i svjetonazora.

Žute vezice

Ova je boja zanimljiva. Žute vezice ponekad se smatraju neutralnima, ali najčešće ih nose tzv. “sharpovci”, to jest skinsi koji su protiv rasizma. Izraz “sharp” tako je zapravo skraćenica od krilatice “skinheads against racial prejudice” (“skinsi protiv rasnih predrasuda”). Zbog toga, ovu boju vezica ponekad nose i pankeri – kako bi istaknuli svoje odbacivanje rasne netrpeljivosti. Ponekad žute vezice označavaju i pobornike anarhizma.

Ljubičaste vezice

Također vrlo netipičan izbor vezica koji skinsi i pankeri obično nose kako bi istaknuli svoju homoseksualnu orjentaciju. No, u počecima razvoja ovih dviju supkultura, ova je boja navodno označavala ljubitelje “ska” glazbe. I da, iako su današnji skinsi većinski ekstremno “desni”, i među njima ima ljudi koji otvoreno ističu da su gay.

Plave vezice

Pankeri i sinsi koji nose plave vezice definitivno nisu osobe s kojima biste se trebali upuštati u nasumična ćakulanja u parku. Jer, plava boja vezica na Martama, kako sam doznao, označava osobu koja je ubila policajca te se time javno i hvali. Neke osobe nose ove vezice čak iako i nisu bile odgovorne za smrt policajca, no žele ostalima poručiti kako odobravaju napade na  policajce i njihovu eliminaciju. S obzirom na to da su i pankeri i skinsi ekstremno antiautoritarni, ovu boju mogu također usvojiti pripadnici obje grupacije.

Zelene vezice

Ove boje nema na mnogim listama koje se bave ovom tematikom, pa pretpostavljam kako zelene vezice nisu baš previše česte. Ipak, navodno izražavaju ili homofobne stavove, ili interes za prava životinja i ekološki aktivizam.

Crne vezice

Ove su vezice najneutralnije od svih zato što marte iz trgovine najčešće dolaze s upravo ovom bojom žniranaca. Kao takve, crne vezice nemaju neko specifično značenje.

***

Preporučeni tekst: Inceli – online supkultura očajnika u “nedobrovoljnom celibatu”

Lifestyle, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *