Preporuka: 6 zabavnih YouTube kanala za liječenje depresije u lockdownu

Iako vlada i stožer civilne zaštite zapravo nisu službeno proglasili početak novog lockdowna, jasno je da se u njemu već nalazimo. To će za nas imati značajne ekonomske, ali i psihičke posljedice. Stoga vam donosim prijedlog za (nezdravo?) nošenje s lockdown depresijom – maratonsko proždiranje zabavnih YouTube videa koji nas podsjećaju na donedavni slobodni život.

U današnjoj listi donosim vam prijedloge šest meni osobno najboljih kanala za situacije kad je potrebno zaboraviti na vanjski svijet i utući nešto vremena. Svi ovi kanali i dalje su aktivni, iako objavljuju nove videe različitim tempom. No, doista vam preporučujem gledanje njihovih do sad objavljenih materijala, kao i praćenje budućih sadržaja, jer radi se o pravim draguljima YouTube zabave.

6. TFIL
TFIL
Foto: Screenshot taken from: YouTube / TFIL (video: OVERNIGHT IN USA’s LARGEST ABANDONED CITY! (Police Catch Us))

YouTube kanal TFIL aktivan je već 6 godina, a njegov naziv navodno je skraćenica od The Fuck It List. Imaju 3,16 milijuna pretplatnika.

Na kanalu se objavljuju lude dokumentarne snimke koji prate doživljaje grupe mladih prijatelja-avanturista. TFIL-ovi video sadržaji tematski se dijele u nekoliko kategorija. Oni TFIL-ovi videi koje vam najviše preporučujem spadaju u kategoriju Overnight Videos (“Videi o noćenjima”). U njima spomenuta grupa prijatelja izabire lokaciju na kojoj moraju pokušati provesti cijelu noć, bez obzira na to koliko to neugodno ili zastrašujuće po njih bilo. Tako TFIL-ovci noće na raznim navodno ukletim mjestima, u napuštenim i ruševnim objektima, te u komercijalnim postrojenjima u kojima im nitko nije dao dozvolu za noćenje.

Do sad su, primjerice, TFIL-ovci ovjekovječili svoja noćenja u japanskoj šumi samoubojica, na ukletom otočiću sa svjetionikom te u raznim ruševnim zdanjima punim skitnica i zaštitara, a ponekad bježe i od policije. No, ne noće oni samo na jezivim i opasnim mjestima, jer često se znaju sakriti u kinima, kuglanama i zabavnim parkovima, čekajući da posljednji zaposlenici otiđu na počinak, a onda se nastavljaju zabavljati u praznim komercijalnim kompleksima sve do jutra.

Osim Overnight videa, kanal nudi i druge vrste klasičnijih putopisnih snimaka sa svih krajeva svijeta.

Ove videe preporučujem prvenstveno zbog zanimljive dinamike između raznih članova TFIL-ove skupine (od kojih su neki stalna postava, a drugi pak gostujući prijatelji). Također, njihovi video uraci uspješno ovjekovječuju uzbuđenje i napetost urbanih istraživalačkih pohoda i ludih provoda s prijateljima.

Link na popis videa kanala TFIL nalazi se ovdje.

5. Amoeba
Amoeba
Foto: Screenshot taken from: YouTube / Amoeba (video: Sunn O))) – What’s In My Bag?)

Kanal Amoeba zapravo je video platforma istoimenog američkog glazbenog dućana. On na YouTubeu okuplja 360 tisuća pretplatnika, a kanal postoji već 14 godina.

Glavna Amoebina atrakcija jest serija zabavno-edukativnih videa pod nazivom What’s In My Bag? (“Što je u mojoj vreći”). Tako u njima na tjednoj bazi gostuju različiti glazbenici koji obavljaju kupnju u Amoebinom glazbenom dućanu. Cilj videa jest taj da glazbenici gledateljima prezentiraju izbor glazbenih albuma i filmova koje su kupili, te da ukratko ispričaju što za njih pojedini albumi i izvođači predstavljaju.

Ovaj koncept na vrlo pristupačan i zabavan način upoznaje gledatelje s nerijetko vrlo neočekivanim glazbenim ukusom utjecajnih glazbenika svih žanrova (u emisiji gostuju svi – od metalaca do repera i avangardnih glazbenika). Osim toga,  serijal What’s In My Bag? odličan je izvor za otkrivanje najšarolikije do sad vam neznane glazbe, a glazbenici u predstavljanju svojih izbora nerijetko iznose zanimljive i vrijedne informacije iz glazbene i filmske povijesti.

Link na popis videa kanala Amoeba nalazi se ovdje.

4. FanboyFlicks
FanboyFlicks
Foto: Screenshot taken from: YouTube / FanboyFlicks (video: THE BEST BAD MOVIE EVER MADE!)

Ovaj simpatični kanal osrednje veličine postoji već 10 godina te broji 169 tisuća pretplatnika. Većina kanala posvećena je prikazima i recenzijama očajno loših filmova. Voditelj kanala po imenu Mark za potrebe svojih humorističnih filmskih kritika preuzima lik ciničnog i lijenog couch potatoa koji provodi dane gledajući loše filmove.

Glavna čar kanala upravo je u Markovoj neponovljivoj blaziranoj nonšalantnosti s kojom pristupa recenziranju i ismijavanju visokobudžetnih i niskobudžetnih filmskih otpadaka. A i filmovi kojima se Mark bavi doista su urnebesni već i sami po sebi. Stoga sam se, gledajući ovaj mali YouTube biser, nerijetko znao nasmijati do suza. A često sam se i, nakon urnebesne recenzije neke filmske katastrofe, znao i osobno potruditi te pogledati cijeli spominjani film. Jer, ovaj kanal zalaže se za filozofiju da nema filma toliko lošeg da njegovo gledanje ne bi moglo postati urnebesno zabavnim iskustvom.

Stoga, ako tražite preporuke filmova koji su toliko loši da su zapravo odlični, ili ako vam se pak gledaju filmske recenzije prožete urnebesnom ironijom, bacite pogled na ovaj kanal.

Link na popis videa kanala FanboyFlicks nalazi se ovdje.

3. How Ridiculous
How Ridiculous
Foto: Facebook / How Ridiculous

How Ridiculous je australski kanal čije videe često maratonski gledam. Postoji već 11 godina, a ima impresivnih 6,14 milijuna pretplatnika.

Sadržaj ovog kanala, koji prati lude eksperimente trojice brbljavih i karizmatičnih prijatelja, mogao bi se ugrubo podijeliti na dvije tematske cjeline. U prvoj skupini videa ovaj trojka nastoji oboriti razne bizarne svjetske rekorde. Primjerice, pokušavaju s brane visoke stotinu metara ubaciti košarkašku loptu u koš koji se nalazi u njezinom podnožju.

Meni osobno ipak je draža druga skupina videa, a to je ona u kojoj prijatelji bacaju razne dotrajale stvari s vrha tornja visokog 45 metara, pritom snimajući uništenje slow motion kamerom. Tako, primjerice, s pokušavaju otvoriti čelični sef bacajući na njega ogroman čekić od stotinu kila. Ili, primjerice, s tornja na trampolin bacaju čamce, automate za sokove i građevinarske kugle za rušenje, pritom pogađajući koliko će visoko bačeni predmet odskočiti.

Ono zbog čega se ovom kanalu često vraćam jest karizma njegovih autora, kao i njihova sposobnost da baš svaku situaciju pretvore u zabavnu igru ili urnebesno natjecanje. Na How Ridiculous vidjet ćete spektakularne snimke uništavanja ogromnih predmeta padom s velike visine, no također ćete se pritom osjećati i kao da ste neko vrijeme proveli sa starim prijateljima.

Link na popis videa kanala How Ridiculous nalazi se ovdje.

2. PhilipSoloTV
PhilipSoloTV
Foto: Screenshot taken from: YouTube / PhilipSoloTV (video: Dumpster Food Review)

Ovaj kanal prati doživljaje jednog autsajderskog Kanađanina i skupinice njegovih ekscentričnih prijatelja i poznanika. Kanal postoji 7 godina, a ima 538 tisuća pretplatnika.

Philip Solo karizmatičan je i ekscentričan kanadski alternativac koji nerijetko pati od depresije, osamljenosti i raznih vrsta nesigurnosti. Stoga vrijeme provodi snimajući videe sa svojim prijateljima, pritom doživljavajući nesvakidašnja i urnebesna iskustva te upoznajući nove ljude.

Philipovi najbolji prijatelji su tattoo i piercing entuzijast Bret i hipster Marco. Uz njih, Philip upoznaje i razne druge zanimljive likove iz svoga kraja, družeći se s nudistima, roleplayerima, striptizetama, hipijima, beskućnicima i slično, od kojih neki s vremenom također postaju redovni gosti na programu, te i istinski Philipovi prijatelji.

Philip i ekipa u svojim videima posjećuju najlošije restorane i hotele u svojem gradu, obilaze opskurna okupljanja i ekscentrične partyje, recenziraju odvratnu hranu s benzinskih stanica, intervjuiraju neobične i zanimljive ljude, repaju besmislice, razgovaraju o filmovima te se, općenito govoreći, jednostavno nastoje dobro zabaviti. Ovo je jedan od kanala nakon čijih se videa redovito osjećam raspoloženije.

Link na popis videa kanala PhilipSoloTV nalazi se ovdje.

1. GeoWizard
GeoWizard YouTube
Foto: YouTube/GeoWizard

Meni možda najdraži od svih manje razvikanih no genijalnih YouTube kanala nosi naziv GeoWizard. Radi se o najnovijem kanalu na mojoj današnjoj listi. Postoji svega 5 godina, no broji 558 tisuća pretplatnika.

Kanal prati avanture izvjesnog Toma Davisa, zaljubljenika u zemljopis i putovanja. Tom objavljuje vrlo originalne, duhovite i uzbudljive putopisne videe u kojima, primjerice, pokušava putovati Europom oslanjajući se na dobrotu slučajnih prolaznika kad su u pitanju prijevoz i smještaj. U drugoj vrsti videa, Tom pokušava proputovati pojedine države krećući se koliko je to god maksimalno moguće u ravnoj liniji, bez skretanja pred raznim fizičkim preprekama.

Dok ne putuje, Tom Davis objavljuje zabavno-edukativne videe na kojima vrsno igra online igru zvanu GeoGuessr, gdje igrač, na temelju nasumičnog postavljanja na street view lokaciju Google Mapsa mora što točnije pogoditi državu, grad, pa čak i ulicu u kojoj se nalazi. Ovi videi također su vrlo zanimljivi, a iz njih ćete nešto i naučiti.

Tomovi putopisi prožeti su nepatvorenim optimizmom čak i u najcrnjim scenarijima, a njegovi urnebesni komentari i štosovi smjenjuju se s upravo lirskim promišljanjima i opisima doživljenog. Preporuka velika kao kuća!

Link na popis videa kanala GeoWizard nalazi se ovdje.

***

Preporučeni tekstovi: Književna lista za povratak u djetinjstvo: Izbor 5 najboljih domaćih knjiga za djecu

Lifestyle, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.