5 knjiga za plažu koje nećete pronaći ni na jednoj drugoj listi preporuka!

Za uranjanje u neki atmosferični svijet majstorski satkan od riječi i imaginacije praktički nema boljeg mjesta od hladovine tik uz morsku pučinu! No, svakog ljeta vam razni “stručnjaci” kao preporuku literature za plažu stalno preporučuju iste, predvidljive i već sto put prožvakane naslove. Mi smo drugačiji!

Na našoj današnjoj listi top pet književnih preporuka za ljetni odmor uz morsku obalu pripremili smo vam naslove kojih se, garantiramo, nije sjetio baš nitko drugi! Radi se odreda o zapanjujuće opojnim knjigama koji će vas potpuno uvući među svoje korice i u pravom smislu riječi vam oplemeniti ljetovanje.

Sve knjige na našoj listi preporuka “plažnog štiva” imaju jednu zajedničku karakteristiku. Sve su one tematski posvećene moru, no morem se bave iz radikalno različitih perspektiva. No, garantirano će se uklopiti u vaš godišnji odmor i nagnati vas da doista doživite bogatstvo, mistiku i avanturu morske obale u nekom posve novom svjetlu!

Sve knjige s ovog popisa dostupne su u hrvatskom ili jugoslavenskom prijevodu, bilo u našim knjižarama i knjižnicama, bilo pak u antikvarijatima.

5. Duma Key, Stephen King

Duma Key
Foto: Facebook/Algoritam

Majstor horora Stephen King do sad nas je u svojoj spisateljskoj karijeri vodio posvuda, no rijetko kad i na more. Tako bismo ovaj fantastični roman mogli proglasiti njegovom prvom istinskom “morskom knjigom”. No, bez brige – svi elementi onoga zbog čega se King voli i čita prisutni su i ovdje.

Naracija slijedi Edgara Freemantlea koji je samim čudom preživio tešku nesreću u kojoj je izgubio jednu ruku. Kako bi se oporavio, pribrao, i pokušao ponovno osoviti svoj život na noge, Edgar odlazi u idilično primorsko mjestašce Duma Key, u kojem se sprijateljuje s nekim zanimljivim mještanima, a pronalazi i novi hobi koji ga potpuno zaokuplja i izvlači iz ponora depresije. No, kako to u Kingovim knjigama obično biva, s vremenom glavni lik počinje naslućivati prisutnost tajanstvenih sila u Duma Keyu.

Osim po napetoj radnji, ovaj se klasično Kingovski roman odlikuje i odlično profiliranim likovima, vrsnim dijalozima i opisima, atmosferičnošću, te dozom predivne ljetne melankolije.

4. Četiri prijatelja, David Trueba

Četiri prijatelja
Foto: Facebook/Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek

Nakon napetog i jezovitog Kinga, slijedi nešto potpuno drugačije. Ovo je razigran, ironičan, melankoličan i bezobrazno smiješan roman iz pera poznatoga španjolskog spisatelja. Prati pustolovine četvorice disfunkcionalnih mladića koji se, kako bi pobjegli od svakodnevice i osobnih problema, odluče otisnuti na ludo putovanje zemljom. Pritom se upuštaju u različita nova i veoma upitna poznanstva, prekomjerno piju i partijaju i očajnički pokušavaju spavati sa svim ženama na koje naiđu.

Ovaj “roman ceste” savršen je izbor za vaše ovogodišnje ljetovanje jer će vas podsjetiti na magiju putovanja i neobuzdanost tinejdžerskih godina, dobro vas nasmijati, povremeno i šokirati, te vas usput i natjerati da preispitate svoj život.

Tri riječi kojima bi se mogao opisati ovaj uradak glase: neambiciozno, zabavno, provokativno.

3. Šumor valova, Yukio Mishima

Šumor valova
Foto: Facebook/Mala čitaona

Yukio Mishima jedno je od kultnih imena japanske proze 20. stoljeća, a oko njegovog se imena pletu razne urbane legende. Ponešto netipičan za njegov opus, ovaj kratki roman tematizira ljubavnu priču između otočkog mladića i lijepe došljakinje.

Radnja se događa u maloj otočkoj zajednici koja ubrzo postaje središte ljubavnih intriga te raznih nesuđenih trokuta i četverokuta, no ovo je, prije svega majstorski ispričana priča o odrastanju i životu uz ocean.

Glavni aduti ovog romana japanskog majstora su nezaboravna poetičnost i sjetno ozračje, što ga čini idealnim štivom za ljetno sanjarenje uz plažu.

2. Povratak u raj, James Michener

James Michener
Foto: Kurziv.net

Još jedna vrlo unikatna knjiga na današnjoj listi vodi vas na daleko putovanje Južnim Pacifikom i mjestima poput Novog Zelanda, Tahitija i Fidžija. Ova je knjiga zapravo križanac između dvaju književnih žanrova. U njoj se naizmjenično redaju predivni, tečni i živopisni putopisni zapisi iz Južnog Pacifika, a zatim i fikcionalne novele koje je autor pisao nadahnut nakon posjeta svakom od ovih egzotičnih mjesta.

Ako čeznete za upoznavanjem dalekih obala, arhipelaga, koraljnih grebena, izoliranih otočja i sličnih čuda, ova knjiga savršeno će vam “sjesti” za iščitavanje pod suncobranom.

1. Zdravo ljeto, zbogom, Michael Coney

Michael Coney
Foto: Kurziv.net

Moj osobni favorit koji čitam gotovo svakog ljeta i nikako da se od njega umorim. Radi se o veoma unikatnom romanu koji bi se mogao opisati kao znanstvenofantastična priča o ljetovanju, ljubavi, odrastanju i društvu. Radnja se događa na nekom dalekom planetu koji nije toliko različit od Zemlje. Na njemu tek vladaju pomalo specifični klimatski uvjeti – ocean se povremeno zgušnjava poput sirupa, a ljudi koji tamo žive potpuno su nenavikli na hladnoću.

Usred izbijanja rata na kontinentu, glavni protagonist, maloljetni Drove, odlazi na “prisilno ljetovanje” u priobalje sa svojim roditeljima. Tamo mu se dogodi da upozna nove prijatelje i zaljubi se u djevojku po imenu Smeđooka. No, zbog klasnih razlika Droveovih roditelja i mještana ribarskoga naselja, odrasli na ovu žestoku ljetnu ljubav ne gledaju s odobravanjem.

Ova nostalgična priča o odrastanju, djetinjstvu i ljetnim avanturama započinje naoko nevino, gotovo poput dječje knjige, no ubrzo poprima znatno mračniji ton. Ako ste mislili da vas neočekivani prevrati u Igri prijestolja mogu maksimalno šokirati, još niste vidjeli ništa! Svi koji su pročitali ovu knjigu slažu se da se radi o jednom od najljepših i najpotresnijih romana u cijelom SF žanru.

***

Preporučeni tekst: Zašto George R. R. Martin ubija svoje likove?

Boemski kutak, Književnost, Recenzije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.