Prisustvujte prvom koncertu u Virtualnoj Jabuci!

Svatko tko posljednjih par mjeseci nije proveo pod kamenom vjerojatno je do sad već čuo za nedavno zatvaranje najstarijeg zagrebačkog kluba Jabuka. No, dok je budućnost fizičke lokacije kluba u kojem su partijale brojne generacije alternativaca i dalje neizvjesna, ekipa koja stoji iza realizacije projekta Virtualna Jabuka ne miruje. Tako su već najavili prva dva virtualna koncerta u Jabuci.

Pocket Palma koncert u Virtualnoj Jabuci 1
Foto: PR dopis za medije
Veliki planovi za budućnost Virtualne Jabuke

Ako još niste čuli za projekt Virtualna Jabuka, osnovne informacije možete potražiti u mojem nedavnom članku o toj tematici ili pak na samoj web stranici projekta.

Međutim, prijeđimo sad na novitete. Nakon uspješne realizacije virtualne šetnice kroz klub, koja je bila osmišljena s namjerom očuvanja vizualno-auditivnog identiteta Jabuke, pokretaču i realizatoru ovog projekta, Stjepanu Lučiću, postalo je očito kako bi iduća faza u izgradnji potpuno funkcionalnog VR klupskog prostora trebala biti mogućnost druženja posjetitelja u VR prostoru.

Iz tog razloga, prva velika inovacija bit će uvođenje mogućnosti odabira avatara sa skenom lica osobe koja želi posjetiti VR Jabuku. Na taj način, u ovom virtualnom klubu bit će se moguće sresti i s avatarima ostalih posjetitelja, te i pričati s njima putem mikrofona. S obzirom na to da će ovakvi eventi biti u stvarnom vremenu, za njih se planiraju i real time streamovi DJ svirki.

Međutim, druga velika inovacija, koja treba zaživjeti već ove subote, još je fascinantnija. Naime, dana 12. 12. 2020., u VR Jabuci održat će se prva virtualna svirka benda!

Prisustvujte prvom koncertu u Virtualnoj Jabuci!

Prvi bend koji će nas počastiti svojom svirkom u VR Jabuci bit će synth grupa Pocket Palma. Ova online virtualna svirka bit će realizirana u virtual reality (VR) formatu od 360 stupnjeva, i to uz virtualno prisustvo publike, na način da će band moći vidjeti publiku oko sebe na LED ekranima koji okružuju stage, a publika će na svojim ekranima biti smještena u središte pozornice, virtualno okružena bendom.

Koliko je meni osobno poznato, ovime će Virtualna Jabuka postati prvi posve operativan virtualni klub u Hrvatskoj. Još samo kad bi na eventu bilo moguće suknuti koju digitalnu pivu, doživljaj bi bio potpun. 😀

No, šalu na stranu, realizacija ovog projekta velika je inovacija za domaću klupsku scenu, pogotovo s obzirom na trenutačnu onemogućenost kretanja gradom te obustavljanje poslovanja klubova zbog pandemije.

Svirka Pocket Palme u Virtualnoj Jabuci 2
Foto: PR dopis za medije
Tko, gdje, kada?

Virtualna svirka Pocket Palme održat će se 12. 12. 2020. na web adresi www.virtualnajabuka.com. Publika koja će željeti učiniti svoje lice prisutno na monitorima koji će fizički okruživati bend trebat će imati računalnu kameru te instaliran program Microsoft Teams. No, i ljudi bez mogućnosti (ili želje) za prikazivanje svog lica na LED ekranima svejedno će moći prisustvovati svirci i promatrati glazbenike u akciji, okrećući se oko svoje osi za 360 stupnjeva.

Pristupnicu za prvu virtualnu svirku moguće je dobiti uplaćivanjem donacije na GoGetFunding kampanji pod “Virtualna svirka Pocket Palme”. Minimalna donacija za pristup svirci je 5 eura.

Ako vas je ova priča o virtualnim svirkama i clubbingu zainteresirala, tada će vas svakako zanimati i informacija kako je već najavljen i izvođač za 2. virtualnu svirku u Jabuci. Drugi koncert na ovaj način održat će, ni manje ni više, nego legendarni Goran Bare i Majke!

Osobno ću prisustvovati svirci Pocket Palme i mogu vam reći kako izgaram od želje provjeriti kako će izgledati prva real time virtualna svirka u digitaliziranom prostoru meni najdražeg kluba u Zagrebu. S obzirom na to, moguće je i da u nekom od skorijih tekstova s vama podijelim dojmove sa svirke. Do tada – uključite se i vi te postanite dio ove domaće klupske evolucije.

***

Preporučeni tekst: Klub Jabuka očuvat će se kao spomenik kulture – za sad bar u virtualnom svijetu!

Najave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.