Klub Jabuka očuvat će se kao spomenik kulture – za sad bar u virtualnom svijetu!

Klub Jabuka do donedavno je godine bio poznat kao najstariji još uvijek otvoreni glazbeni klub u Hrvatskoj, a moguće i u cijeloj Europi. Naime, ovaj kultni klub postoji već čak 52 godine – to jest, još od davne 1968. No, kao što vjerojatno već i znate, dana 20. 10. 2020. gradonačelnik Zagreba odlučio je svoju “metropolu” lišiti ovog dijela svoje još uvijek živuće tradicije.

Ponos zagrebačke alternativne scene

Jasno je kako bi drugi gradovi diljem svijeta bili i više nego sretni da se mogu podičiti klubom poput Jabuke, te bi vjerojatno uočili i njegov značaj za urbanu kulturu, kao i nedvojbeni turistički potencijal takve lokacije. Umjesto toga, naš trenutni gradonačelnik odlučio je Zagreb lišiti ovog kluba u kojem mnogobrojna alternativna mladež već više od pola stoljeća pronalazi svoje “mjesto pod Suncem”.

Tako je Jabuka zatvorena, a donedavno vodstvo kluba deložirano je iz prostora, zajedno sa svojim klupskim inventarom. Javnost je, dakako, ostala opravdano zgrožena ovakvim barbarskim kulturocidom te se zapitala zašto Gradu nije bilo u interesu očuvati ovakav klub od zatvaranja. Iz Grada je u međuvremenu do javnosti doprla obavijest o tome kako se klub “ne zatvara”, već će se preko javnog natječaja klub dodijeliti novom vodstvu, koje će u njemu i dalje održavati glazbene sadržaje za mlade.

Jabuka 1
Photo: Facebook/GK Jabuka
Neizvjesna budućnost najstarijeg zagrebačkog kluba

Međutim, svatko tko je iole upoznat s ostalim slučajevima zatvaranja i nikad ostvarenog uskrsnuća nemalog broja drugih alternativnih klubova u Zagrebu shvaća kako će Jabuka ili ostati neiskorištena i zapuštena poput kluba Saloon (kojeg je gradonačelnik nakon zatvaranja također obećavao ponovno otvoriti), ili će njezin prostor pak biti dodijeljen nekome tko će u njemu organizirati glazbene večeri narodnjačke glazbe (jer ona, izgleda, nije “nepoćudna”, a još je i komercijalno isplativija).

I tako je priča s najstarijim alternativnim zagrebačkim klubom, barem za sad, naizgled zaključena. Najvjerojatnije je da bi klub eventualno mogao uskrsnuti ukoliko sadašnji gradonačelnik Zagreba izgubi iduće izbore (zato GLASAJTE!!). Međutim, sve dok se to ne dogodi, mnogobrojne generacije alternativaca, punkera, gotičara, rokera i glazbenih entuzijasta u tradicionalni će se prostor Jabuke moći vratiti tek u svojim sjećanjima.

Ili bi tako bilo da danas nisam doznao kako će Jabuka za budućnost ipak biti očuvana – za sad barem u virtualnom svijetu!

Jabuka 2
Photo: Facebook/GK Jabuka
Spomenik kulture očuvan u virtualnom prostoru!

Naime, par dana prije nego li je Grad izvršio deložaciju i ovrhu u prostoru Jabuke, entuzijast po imenu Stjepan Lučić je, u suradnji s vodstvom kluba Jabuka te studijom za virtualno snimanje Legame snimio kompletni prostor kluba  na način koji je omogućio rekonstrukciju ovog objekta u virtualnom svijetu. Ovo je učinjeno kako bi se klub očuvao kao kulturno dobro i u slučaju najcrnjih scenarija – ako Grad odluči klub srušiti, prepustiti ga propadanju ili ga pak prenamijeniti do neprepoznatljivosti.

Tako svi prošli, budući i sadašnji Jabučari od danas imaju mogućnost ponovno posjetiti ovaj klub uz koji ih nedvojbeno, kao i mene, vežu brojna nezaboravna sjećanja. Na internetskoj adresi virtualnajabuka.com moguće je prošetati cijelim klubom, i to uz izbor neke od tipično “jabučarskih” glazbenih playlista.

Jabuka 3
Photo: Facebook/GK Jabuka

Klub dostupan za virtualnu šetnju izgleda onako kao je Jabuka izgledala par dana prije zatvaranja. Sve je tu i dostupno za razgledanje: od parkirališta ispred kluba, pa do trijema, ulaza, prostorije sa šankom, plesnog podija, dvorišta, te čak i klupskih zahoda.

U ovoj virtualnoj šetnji popraćenoj za Jabuku karakterističnim izborom glazbe fali samo jedna stvar – a to su posjetitelji. No, osobe koje stoje iza navedene internetske adrese na web stranici već najavljuju kako će u budućnosti u virtualnoj Jabuci pokušati organizirati i virtualna druženja!

Ovim putem vas stoga ohrabrujem da podržite ovaj odličan projekt kojem je glavni cilj spasiti nekadašnji prostor Jabuke od zaborava te očuvati zajedništvo među mnogobrojnim generacijama gostiju koji su vjerno, svaki u svoje vrijeme, posjećivali ovaj dugovječni klub.

Jabuka 4
Photo: Facebook/GK Jabuka
Što budućnost donosi?

Još uvijek ne znamo što budućnost donosi za Jabuku. Moguće je da ona uskrsne na svojoj tradicionalnoj lokaciji, ili da Jabučari pak nastave s održavanjem svojih klupskih programa “u egzilu”. Jednako je moguće da je originalna lokacija i nepovratno izgubljena. No, ono što je doista važno jest očuvanje kolektivnog identiteta supkultura koje su se u Jabuci okupljale i za koje je ona bila sigurna luka i svojevrsno utočište. Stoga posjetite stranicu virtualnajabuka.com te na bilo koji način podržite napore za očuvanjem donedavnog prostora kluba.

Doista se nadam da ćemo se, prije ili kasnije, ponovno moći sresti na lokaciji gdje Jabuka i pripada – na Jabukovcu 28.

***

Preporučeni tekst: Einstürzende Neubauten, grupa koja je redefinirala buku, i njihov album posvećen slikaru sa šizofrenijom (prikaz)

Najave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.