8 opskurnih hororaca za gledanje na Noć vještica

Svi znaju da Noć vještica i horor filmovi idu ruku pod ruku kao svećenici i ministranti. Popkulturna Noć vještica koju obilježavamo u današnjem modernom svijetu praznik je posvećen slavljenju svega jezivog i morbidnog. Stoga je gotovo zakonom propisano gledanje hororaca uoči Noći vještica.

Međutim, što gledati?

Ako ste zagriženi horor fanovi poput mene, sigurno ste već nebrojeno mnogo puta pogledali sve filmske klasike ovog žanra, a svaka Noć vještica predstavlja vam sve veći izazov u smislu izbora filma kojeg nitko iz vašeg društva još nije gledao.

Zato sam vam za ovu Noć vještica odlučio olakšati stvari i predstaviti vam malu listu opskurnih no kvalitetnih horor naslova za koje današnji prosječni ljubitelj žanra najvjerojatnije nikad nije ni čuo.

Der Nachtmahr (Njemačka, 2015.)

Još od 2. svjetskog rata znamo da nam Nijemci znaju prirediti pravu noćnu moru. Ipak, u ovom se slučaju radi o drugačijoj vrsti more.

Film prati mladu partijanericu koju muče rastući mentalni problemi, a njezin se život značajno pogoršava nakon konzumiranja veće količine narkotika na nekom rejvu. Djevojka iznenada u svojoj kući počinje uočavati uznemirujuće, deformirano biće koje kao da je izašlo iz Lynchevog lošeg tripa. Djevojka polako ali sigurno počinje gubiti mogućnost razlikovanja stvarnosti i halucinacije, pitajući se je li biće samo plod njezine mašte ili nešto više od toga.

Der Nachthmahr je film vrlo opresivne i klaustrofobične atmosfere, a posebno bih ga preporučio i fanovima „artsy horora“ pošto njegov eksperimentalni narativ ostavlja mogućnost za višestruka interpretacijska iščitavanja.

Tumbbad (Indija, 2018)

Jeste li ikad u životu uopće i pogledali neki indijski horor? Vjerojatno niste. Tumbbad je tu da bi razbio led. Radi se o ambicioznoj filmskoj priči s povremeno upitnom izvedbom i tipično košmarnom bollywoodskom mješavinom pripovjednih stilova (da, ovdje ćete uz punopravni horor, naići i na elemente ljubavne priče, poučne basne i neizbježnog mjuzikla).

Sama radnja vrti se oko hrama u prokletom selu Tumbbadu u kojem obitava demonsko božanstvo koje posjeduje neograničene količine zlata, a jedna se obitelj dosjeti kako eksploatirati demonovu nepresušnu kesu za osobni probitak.

Pogledajte ovaj film ako si za ovu noć Vještica želite priuštiti vrlo netipičnu filmsku razonodu (te ako vas ne smetaju užasni ICG efekti koji kao da su pobjegli iz neke pretpotopne računalne igre iz 90-ih).

Carnival of Souls (SAD, 1962)

Ovaj je filmić neovisan američki uradak star 60-ak godina, što će reći da nije svojedobno nije nastajao pod producentskom palicom velikih holivudskih studija. Ovo je posebice uočljivo u Carnivalovom eksperimentalnom pristupu filmskoj fotografiji i ponešto apstraktnom scenariju.

Priča je poprilično bazična i prati sviračicu crkvenih orgulja koja nakon automobilske nesreće počinje vidjeti duše mrtvih, a posebice je privlači odlazak u napušteni karneval u gradskoj okolici. I, iako je kraj predvidljiv, film se odlikuje za svoje vrijeme vrlo inovativnim vizualnim stilom te postiže vrlo zanimljivu nadrealnu atmosferu.

Picnic at Hanging Rock (Australija, 1975)

Picnic je film za ljubitelje sporih i vrlo atmosferičnih filmskih misterija protkanih notom nadrealnosti. Narativ se bavi potragom za nekoliko mladih školarki koje nestanu bez traga nakon školskog izleta na misterioznu planinu Hanging Rock.

Iako je ovo više misterija a manje horor, film uspijeva proizvesti unikatnu, snoliku vrstu nelagode stranu nama bliskijim kinematografijama.

May (SAD, 2002)

Središnji koncept ovog zajebanog psihološkog horora jest praćenje radnje iz perspektive „djevojke iz noćne more“. Mlada veterinarka May još je od rane mladosti traumatizirana i izopćena iz društva zbog svoga „lijenog oka“. Kao takva, nikad nije bila u ljubavnoj vezi. Ipak, uz pomoć novih kontaktnih leća ona ukroćuje svoje lijeno oko i u kratkom se roku upušta u klasičnu te i u lezbijsku vezu. Kad obje ove veze za nju završe novim razočaranjima i odbacivanjima, May gubi razum i potpuno se odvaja od stvarnosti, uz katastrofalne posljedice za sve upletene.

Possum (Velika Britanija, 2018)

Possum je apstraktni freudovski horor o mentalno traumatiziranom lutkaru. On posjeduje jezivu lutku koja podsjeća na golemoga pauka s ljudskim licem. Međutim, iako je nakazni no neživi „Possum“ već sam po sebi uznemirujuć, stvari za glavnog protagonista postanu i mnogo gore kada u okolici njegove kuće počnu nestajati ljudi, a lutkar počinje sumnjati da se njegova paukolika lutka samo pretvara neživom. Što je stvarnost, a što fantazija proizašla iz njegova pomračena uma?

The Reflecting Skin (Velika Britanija / Kanada, 1990)

The Reflecting Skin je neka vrsta art drame s primjesama nadrealističkog horora, no definitivno spada na ovu listu zbog uznemirujućih ideja i atmosfere prezentiranih u filmu. Također, zanimljivo je za istaknuti i kako u filmu glumi i Viggo Mortensen prije nego li je postao ultra-mega-zvijezda.

Radnja prati farmski život dječaka iz disfunkcionalne porodice, a stvari se kompliciraju kad se na farmu vrati dječakov stariji brat koji se zaljubljuje u jezivu susjedu za koju dječak sumnja da je vampirica. Ako vam ovo ne zvuči dovoljno poremećeno, tada ću napomenuti i kako u određenom dijelu filma dječak postane prijatelj s pobačenim fetusom koji nađe u štali.

13 Beloved (Tajland, 2006)

Ovaj tajlandski uradak također nije punokrvan horor već neka vrsta krvavog i poremećenog trilera. Glavni protagonist je mladi poslovni čovjek u financijskim problemima kojeg jednog dana kontaktira bezimena i beskrupulozna organizacija koja stoji iza tv emisije na kojoj natjecatelji u stvarnom životu za novac izvršavaju seriju od 13 progresivno sve sjebanijih zadataka. Uskoro mladić shvaća da novac nije vrijedan „gubitka vlastite duše“, no povlačenje iz igre više nije opcija.

——————

Preporučeni tekst: WTF kino: Recenzija poremećenog japanskog uratka “Tetsuo: The Iron Man”

Bizarno, Boemski kutak, Film

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.