Kako su svjetski oceani i mora dobili imena?

Dodjeljivanje imena stvarima koje nas okružuju može se ponekad činiti pomalo proizvoljno. To je pogotovo istina pri imenovanju raznih geografskih lokacija. No, istina je da većina zemljopisnih naziva iza sebe skriva stare priče i koncepte.

Zato ćemo danas ukratko istražiti kako su određeni svjetski oceani i par poznatih mora dobili imena. U ovu svrhu obrazovao sam se na super informativno-zabavnome YouTube kanalu po imenu Name Explain, a preporučujem ga svakome koga zanimaju jezične zanimljivosti i porijeklo raznih riječi.

Prvo treba napomenuti, iako smo još u osnovnoj školi svi slušali zemljopis, da svjetskih oceana, usprkos popularnoj uzrečici “preko sedam mora i sedam gora” zapravo nema sedam, nego samo pet. To su Arktički, Pacifički (ili Tihi), Atlantski, Indijski i Južni (ili Antarktički) ocean.

Odakle njima njihova imena? Za sve ove nazive vjerujem da je svatko od vas čuo. No, vrlo malo ljudi zna objasniti što neki od njih točno znače, ili odakle potječu.

Veliki medvjed
Foto: Max Pixel

Arktički, Antarktički i Indijski ocean

Sama riječ “ocean” potječe od grčke riječi okeanos kojom su stari Grci imenovali pretpostavljeno kružno more koje je sa svih strana okruživalo našu pretpostavljeno ravnu zemaljsku ploču. Naravno, kroz stoljeća se uspostavilo da niti je Zemlja ravna, niti na njezinom rubu poput prstena postoji nekakvo kružno more. Pa ipak, izraz je ostao, i danas ga koristimo za ogromne vode koje okružuju kontinente (dok se morima, za razliku od oceana, nazivaju vodene površine koje su većim dijelom okružene kopnom, no i dalje su povezane s oceanima).

Neka od imena oceana su poprilično očita i na njih ne treba trošiti previše vremena. Indijski ocean dobio je svoje ime jer okružuje Indijski potkontinent, a Indija je dobila ime prema rijeci Sindhu na njezinom sjeverozapadnom dijelu. Arktički ocean nazvan je po sjevernoj polarnoj regiji, čije ime potječe od grčkog izraza arktikos, koji može značiti “u blizini medvjeda” ili jednostavno “sjeverni”. Čudna referenca na medvjeda vjerojatno se odnosi na zviježđe Veliki medvjed. Antarktik, južna polarna regija, jednostavno znači “suprotno od Arktika”.

Atlantik i Pacifik

Priče oko imena Atlantskog i Pacifičkog oceana nešto su zanimljivije jer ih nije moguće isti tren protumačiti prema njihovom zemljopisnom položaju.

Mitska lokacija Atlantide
Foto: Wikimedia Commons

Naziv Atlantik tako dolazi od grčkog naziva za zemaljsku kuglu – Atlas. Atlantik u usporedbi s izrazom Atlas znači nešto kao “otok na Atlasu (Zemlji)”. Naravno, referenca na zemaljski “otok” Atlantik odnosi se na famozni mitski otok Atlantidu koji je prema starim vjerovanjima bio nevjerojatno napredan, ali je potonuo na dno mora. Atlantski ocean tako je dobio svoje ime jer se u stara vremena vjerovalo da je mitski otok Atlantida postojao negdje na njegovom području.

Pacificki ocean
Foto: Wikimedia Commons

Na kraju, Pacifik doslovno znači “miran”. Ovaj je ocean imenovao moreplovac Magellan u svome pionirskom pokušaju oplovljavanja zemaljske kugle. Magellan je krenuo ploviti na Zapad vjerujući da je Zemlja okrugla, te da je samo pitanje vremena kada će izbiti na kartografski Istok, te time pronaći novu i jednostavniju rutu za dovažanje dragocjenih začina iz Azije u Europu. No, prilikom svoje plovidbe u nepoznato, dospio je do čudno mirnih voda koje nije poznavao, te je to područje imenovao Pacifikom. Te čudno mirne vode (i tihe – zbog nedostatka valova) bile su, naravno, prostranstva Tihog oceana.

Baltičko i Mediteransko more?

Baltik
Foto: Wikipedia

Prijeđimo sad na nazive dvaju poznatijih svjetskih mora koja imaju nešto “neprozirnija” imena. Recimo – Baltičko more. Koji vrag je Baltik, osim, očito, geografske regije? Postoji teorija da je taj naziv izveden iz skandinavske riječi balta, koja znači nešto kao crta, traka, ili jednostavno remen (te je srodna s engleskim belt). Ovo more je navodno imenovano “trakom” ili “imenom” zbog načina na koji se ukopava u sjever Europe, gotovo kao da “omata” Skandinaviju.

Mediteransko more
Foto: Wikimedia Commons

Zatim, vjerojatno će vas zanimati kako je naš Mediteran dobio svoje ime. Pa, naziv ovog mora dolazi od latinske riječi mediterraneus, koja je pak sastavljena od riječi medius (srednji, između), terra (tlo, zemlja) i sufiksa aneus. Ime se može odnositi na položaj Mediteranskog mora kao mora u središtu nekad poznatoga i istraženog svijeta.

Naša današnja jezična avantura je završila, a ako ste željni čuti još, tada za tumačenje još nekoliko imena poznatih svjetskih mora pogledajte odličan video već spomenutog YouTube kanala Name Explain:

***

Preporučeni tekst: Kako su bubamare dobile ime?

Jeste li znali?!, Zanimljivosti

One thought on “Kako su svjetski oceani i mora dobili imena?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *