Zašto su stvari tamnije boje dok su mokre?

Evo jednog od blesavijih pitanja koje ste se možda mogli zapitati ako imate mnogo slobodnoga vremena – zašto mokre stvari potamne? Pa ipak, ovaj fenomen koji doživljavamo zdravo za gotovo ni ne razmišljajući o njemu ima svoju znanstvenu pozadinu.

Prijeđimo odmah na sami odgovor na pitanje. Možda će vas iznenaditi da, znanstveno gledano, zapravo ne dolazi do nikakve realne promjene u boji mokre površine. Majica je “iste boje” nakon što se oznojite, samo vam se čini tamnijom. Isto vrijedi i za mokri kamen, mokri pijesak, i za ostale stvari koje tamne kad su vlažne.

Mokri plocnik
Foto: Pexels

Pa, što se onda s mokrim površinama zapravo događa?

Boje funkcioniraju ovako. Svaka obojena površina koju vidimo odbija jedan dio svjetlosti koji na nju pada, a drugi pak dio svjetlosti upija. Boja predmeta koju doživljavamo zapravo ovisi o valnoj frekvenciji svjetlosti koja je reflektirana s neke površine natrag u okoliš. Tako recimo površina predmet koji doživljavamo crvenim upija valne frekvencije svih ostalih boja osim valne frekvencije svjetlosti koju doživljavamo kao crvenu boju, koju odbija natrag u prostor i u naše zjenice.

Znojna majica 2
Foto: Wikimedia Commons

Tako je boja i nijansa boje zapravo ovisna o samoj površini nekog predmeta, i načinu na koji on reflektira svjetlost.

Zato, kada smočimo određenu površinu, bila to tkanina, kamen ili nešto drugo, zapravo kao da tu površinu presvlačimo dodatnim vrlo tankim slojem molekula tekućine. Zbog toga dodatnoga sloja, svjetlost koja pada na površinu se “prelama” i pogađa plohu pod nešto drugačijim kutom, što uzrokuje odbijanje nešto manje svjetlosnih valova nego inače.

Kamenje na plazi
Foto: Max Pixel

Dakle, presvlaka molekula tekućine na nekoj plohi zapravo joj omogućava da “upije” nešto više svjetlosti nego inače, i zato nam se mokri dijelovi neke površine čine nešto tamnijima, iako to realno nisu. Riječ je o optičkoj varci, ako želite tako se izraziti. Smočena površina nije promijenila svoja svojstva. Dodatni sloj vode omogućio je veće upijanje a manju refleksiju svjetlosti. Iz istog razloga nam se nijanse zidne farbe ili tempera također čine tamnijima dok su mokre nego kad se osuše.

***

Preporučeni tekst: Zašto grčki kipovi imaju male penise?

Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *