Zašto grčki kipovi imaju male penise?

Kada spominjemo drevne Grke i njihove navade, opće je poznata njihova opsjednutost savršeno isklesanim i proporcionalnim muškim tijelima.

No, kada pogledamo njihove statue, u oči upada da, usprkos njihovim po svemu savršenim tjelesnim dimenzijama, većina kipova ima male i spuštene penise. Zašto?

Grčka statua 2
Foto: Flickr

Koliko se god ovo pitanje moglo učiniti suludo, postoje povjesničari umjetnosti koji su se tijekom godina vrlo studiozno pozabavili pitanjem neimpresivnog prikaza drevnih grčkih penisa.

Njihova je teorija da je razlog ove umjetničke “skromnosti” u tome što su Grci imali nešto drugačiju predodžbu o značenju simbolike penisa nego mi danas. Dok moderni ljudi razmišljaju po principu “što veće, to bolje”, drevni Grci su velike i erektirane penise zapravo smatrali simbolom barbarstva, neuljuđenosti, neobuzdanosti, gluposti – jednom riječju, neciviliziranosti! Mali i neuzbuđeni penisi za Grke su bili simbol pobjede nad primitivnim životinjskim nagonima, drugim riječima – visokog stupnja uljuđenosti!

Grčka statua 3
Foto: Pixabay

Simboli karaktera i civiliziranosti

Ova teorija potkrijepljena je time što su Grci na svojim slikarijama i reljefima neke nacije s kojima su bili u sukobu i narode koje su smatrali zaostalijima od sebe zapravo prikazivali s ogromnim i uzdignutim penisima. Bio je to vidljivi znak njihove zaostalosti i divljaštva. Osim toga, i poznati poluljudski /poluživotinjski satiri iz grčke mitologije prikazivani su najčešće s ogromnim penisima, kao simbolom njihove životinjske naravi.

Satir
Foto: Wikimedia Commons

Za Grke, mali su i opušteni penisi na njihovim veličanstvenim skulpturama simbolizirali uljuđenost grčke nacije. Tako je mali penis, po svemu sudeći, postao simbol svih impresivnih dostignuća grčkog intelekta – njihove filozofije, umjetnosti, književnosti, društvene organizacije i sličnih civilizacijskih postignuća. Ovo ujedno navodi i na odgovor zašto su grčki skulptori toliko inzistirali na prikazivanju muških genitalija.

Amfora s prikazom satira
Foto: Wikimedia Commons

Tako je došlo do toga da je veliki penis u drevnoj grčkoj uljudbi bio pripisivan ludama, satirima i drugim neprijateljskim barbarskim narodima (primjerice, Egipćanima), dok su grčki snagatori, narodni heroji, bogovi i vojskovođe prikazivani s malenim visuljcima. Penis je za drevne Grke bio odraz karaktera, a taj je karakter mogao biti ili suzdržan i civiliziran ili pak van kontrole, primitivan i životinjski, piše portal Artsy.

Grčka statua 1
Foto: Max Pixel

Bilo bi, međutim, zanimljivo čuti što o ovoj temi misle suvremeni Grci. 🙂

***

Preporučeni tekst: Kako je ovo moguće?! Na reljefu drevnog hrama uklesan prikaz bicikla!

Bizarno, Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *