Kako je ovo moguće?! Na reljefu drevnog hrama uklesan prikaz bicikla!

U današnjoj dozi bizarnih pričica iz kulture vodimo vas u drevnu Indiju. Neki istraživači su tamo nedavno, pazite ovo, u hramu starom čak 2000 godina pronašli reljef na kojem se jasno i bez ikakve sumnje vidi uklesani prikaz modernog bicikla!

Ako ikome od vas treba posebno napominjati – ne, bicikli nisu postojali prije 2 tisućljeća, ni u Indiji, niti bilo gdje drugdje u svijetu. 😀 Prvi pronalazak koji se može smatrati biciklom izumio je Nijemac po imenu Karl von Drais 1817. godine. Od modernih se bicikala razlikovao po tome što se nije pokretao pedalama već se vozač morao odgurivati nogama, kao na današnjim dječjim biciklima. Bicikl se od tad razvijao svojim tokom (možda je to zgodna tema za neki budući članak), no prije 19. stoljeća koncept bicikla kao takvog nije postojao.

Bicikl u indijskom hramu 3
Foto: YouTube/Phenomenal Travel Videos

E sad, selimo se u indijsku regiju Tamil Nadu na jugu Indijskoga poluotoka. U mjestu zvanom Urayur postoji drevni hinduistički hram posvećen bogu Šivi. Hram nosi naziv Panćavarnasvami, a izgrađen je još za vrijeme slavne indijske dinastije Ćola. Pretpostavlja se da je podignut prije oko 2000 godina.

Indijci su izumili bicikle još prije 2000 godina?!

Jedan je indijski YouTuber, po imenu Praveen Mohan, nedavno u ovom drevnom hramu otkrio nešto doista nevjerojatno. Na svome kanalu po imenu Phenomenal Travel Videos ovaj je čovjek objavio snimku na kojoj pokazuje kako je tijekom svog posjeta spomenutom hramu u jednom od mračnih kutova građevine primijetio nevjerojatan zidni reljef. Na prikazu uklesanom u drevne zidove hrama jasno se može uočiti ljudska figura koja sjedi za volanom nečega što ne može biti baš ništa drugo nego li bicikl!

Nema greške, sve je tu – volan, kotači, sjedalo, pedale – sve! Doista se radi o reljefnom prikazu čovjeka na biciklu. Ali, kako je moguće da se ovakav reljef nalazi u hramu starom oko 2000 godina?

Mohan je u svome videu ponudio vlastito objašnjenje koje, iskreno, ne drži vodu. Pretpostavio je da su drevni Indijci bili toliko napredni da su još prije dvije tisuće godina izumili bicikle. Naravno, ovakve tvrdnje nisu pretjerano uvjerljive, ali ni ne iznenađuju. Indijci su, kad je u pitanju njihovo naslijeđe, dosta skloni pretjerivanju, te neki čak i tvrde da u indijskome epu Ramajana postoje dokazi da su drevni Indijci prije par tisuća godina imali i osobne letjelice, te čak i nuklearnu bombu (!).

Bicikl u indijskom hramu 2
Foto: YouTube/Phenomenal Travel Videos

Jedino moguće objašnjenje

Nasuprot ovim nadobudnim teorijama, stručnjaci su ponudili jedino prihvatljivo objašnjenje ovog naoko nemogućeg otkrića. Doktor Kalaikovan otkrio je da je hram Panćavarnasvami bio renoviran u 20-im godinama 20. stoljeća, dakle u vrijeme kad su bicikli osvojili svijet počevši se masovno distribuirati.

Kalaikovanovo objašnjenje Mohanovog otkrića tako glasi da je jedan od renovatora oko 1920. godine tijekom vremena kad je radio na uređenju hrama vjerojatno promatrao nekoga kako vozi bicikl, te je odlučio ovjekovječiti ovaj njemu vjerojatno nov i fascinantan izum uklesavši prizor u hramske zidine. Ipak, nemoguće je znati sa stopostotnom sigurnošću kako je ovaj fascinantan zidni reljef zapravo nastao.

***

Preporučeni tekst: Uvod u drevnu poeziju Indijskog potkontinenta

Bizarno, Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.