Tko je izumio Bloody Mary, jedan od najpoznatijih koktela na svijetu?

Koktel intrigantnog imena Bloody Mary (tj. “Krvava Mary”) jedan je od najpopularnijih koktela na cijelome svijetu. Tim me više frustrira što ga u našem Hrvatistanu nije moguće naručiti u 95% koktel barova. Stoga odlučujem živjeti u dobronamjernoj iluziji da će ga ovaj tekst bar donekle pomoći kod nas popularizirati.

Bloody Mary kod nas i u svijetu

Hrvati i po pitanju izbora svojih omiljenih koktela, izgleda, pate od kompleksa manje vrijednosti, pa se na silu pokušavaju prikazati profinjenijima nego li doista jesu. Zato im se ovo odvažno i originalno piće s bazom soka od paradajza valjda čini previše neotmjeno za “izlaske na visokoj nozi” s kojima se kod nas i dalje (na žalost) povezuje ispijanje koktela.

Bloody Mary se u svijetu može naručiti u svakom koktel baru koji drži do sebe, neki ga cijene i kao vrhunsko sredstvo za obuzdavanje mamurluka, no povijest ovog koktela mutna je poput soka od rajčice. Obožavale su ga mnoge poznate ličnosti, poput američkog pisca i pijanca Ernesta Hemingwaya, kojem se svojedobno pripisivao i njegov izum.

Bloody Mary 2
Foto: Public Domain Pictures.Net
Hemingway i Bloody Mary – osporen mit o “autorstvu”

Prema toj priči, Ernie je izmislio koktel 40-ih ili 50-ih godina prošlog stoljeća u Parizu, i to zato što je želio da mu barmen u hotelu Ritz smiješa koktel koji ne bi izgledao ni mirisao poput koktela, zato što mu je žena prigovarala da se po cijele dane opija. Međutim, kao i u većini urbanih mitova o piscima, i u slučaju ovog vrlo brzo je moguće zaključiti da se on sastoji uglavnom od bullshita, a najmanje od istine. Jer, ispada da je Bloody Mary najvjerojatnije bio izmišljen bar 20 do 30 godina ranije nego li se Hemingway nalokavao u Parizu.

Dvije osobe su kroz povijest pokušavale položiti pravo na titulu izumitelja i imenovatelja Bloody Maryja, a za istinitiju od tih dvaju priča teško se opredijeliti i danas.

Bloody Mary 3
Foto: Wikimedia Commons
Prvi pretendent na titulu izumitelja koktela Bloody Mary

Prva varijanta priče o nastanku ovog koktela uči nas da je izumitelj pića Bloody Mary američki barmen Fernand Petiot. Ovaj je čovjek svojevremeno tvrdio da je bazu za Bloody Mary “iskemijao” još 20-ih godina prošloga stoljeća u Parizu, gdje je posjetiteljima svog bara u jednom trenu počeo posluživati mješavinu soka od paradajza i votke.

Nakon što se 1934. godine naš gospodin Petiot preselio u Veliku Jabuku te počeo šljakati u hotelu St. Regis, njegov unikatni alkoholni miks isprva nije imao dobru prođu kod Njujorčana koji su aromu ovog pića smatrali preblagom.

Bloody Mary 4
Foto: Flickr/Stuart Webster

Zato je ovaj dosjetljivi šanker usavršio recept, dodajući mu sastojke po kojima je i danas najpoznatiji – Tabasco umak, umak Worcestershire, crni i kajenski papar i limun. Nakon ove nadogradnje, potražnja za koktelom ubrzano je porasla.

Petiot je, izgleda, koktel isprva bio nazvao Red Snapper, a kada ga je htio prekrstiti u Bloody Mary, našao se suočen s otporom posjednika hotela jer je ime njegove žene navodno bilo upravo Mary. U drugoj je varijanti štorije Petiot koktel nazvao po konobarici iz kluba Bucket of Blood (“Kanta krvi”) u Chicagu.

Bloody Mary 5
Foto: Flickr/Sarah Stierch
Drugi pretendent na titulu izumitelja koktela Bloody Mary

Druga osoba koja je tvrdila da je izumila ovaj koktel bila je komičar i alkoholičar George Jessel. On je, priča se, izmislio koktel jednog mamurnog jutra 1927. godine kad je s kompanjonima poslije prolumpane noći izmiješao votku sa sokom od paradajza i nekim začinima. U njegovom se društvu toga dana nalazila i stanovita Mary Brown Warburton, koja je, navodno, prolila ovaj crveni koktel po svojoj haljini, te je zato samu sebe “prekrstila” nadimkom Krvava Mary. Ipak, kako se i ovdje zapravo radi o povijesnom traču, danas je praktički nemoguće na ikakav način dokazati ili osporiti tijek događaja koji je ovdje predočen.

Još neke kandidatkinje za titulu osobe prema kojoj je piće nazvano uključuju Mary Pickford i englesku kraljicu Mary Tudor, koja je bila poznata po svojoj krvavoj vladavini.

Kako god bilo, ovo piće danas poznaje svaki, pa i najpovršniji ljubitelj koktela na svijetu. Bloody Mary nema strogo određene sastojke, pa neki u njega, osim bazičnih sastojaka poput votke, soka od rajčice, papra, Tabasca, umaka Worcestershire i limuna, stavljaju i brojne druge namirnice, ovisno o različitim kulturnim sredinama u kojima se koktel služi.

***

Preporučeni tekst: U Kanadi se kuha prvo PRAVO pivo od kanabisa!

Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.