Poeziju na ulice! Na zidove! I na autobusne stanice!

Ako pripadate među one posebne ljude kojima poezija još uvijek nešto znači u životu, vjerojatno ste se ponekad zapitali: Pa dobro, na koji način konačno opet popularizirati tu prokletu poeziju?! E – izgleda da se jedna zagrebačka pjesnikinja dosjetila dosta originalnog odgovora na ovo vječno pjesničko pitanje!

Oda poeziji Lea Brezar 2
Foto: Facebook/Lea Brezar

Tko? Što? Kako ? Kada? Odakle? Radi se o kulturnom projektu “Oda poeziji” koji bi se mogao nazvati nekom vrstom “javne instalacije”. On se sastoji od objavljivanja poezije na reklamnim panoima zagrebačkih stajališta tramvaja i autobusa! Tako svatko, i načitan i nenačitan, besposličareći i brojeći beskrajne minute prilikom čekanja javnog prijevoza (pri povratku s posla ili kakve pijanke) može skratiti vrijeme čitanjem ponuđenog poetskog uratka na gradskom reklamnom panou!

Oda poeziji Lea Brezar 3
Foto: Facebook/Lea Brezar

Ovaj je projekt pokrenula pjesnikinja Lea Brezar, inače autorica već čak sedam ukoričenih knjiga od kojih su dvije zbirke poezije, jedna dječja slikovnica, dva romana i dva priručnika. Da se uz pjesništvo bavi i poduzetništvom vidljivo je i iz ovog zapravo ingenioznog i vrlo originalnog načina predstavljanja vlastitog književnog rada. Budite iskreni – ako i sami pišete, sad vam je žao što se vi niste ovoga sjetili! 😀

Službena Leina stranica leabrezar.com kaže da ova autorica na ovaj način objavljuje poeziju već treću godinu zaredom.

Oda poeziji Lea Brezar 4
Foto: Facebook/Lea Brezar

Lea je ove godine ponovno širom grada objavila svoje pjesme na prvi dan ljeta, a lokacije na kojima su uraci prethodnih par tjedana bili postavljeni jesu: Trg kralja Tomislava, Savska, Vlaška, okretište u Dubravi, Branimirova tržnica, okretište Črnomerec, i Paromlinska.

Čestitamo Lei na poduzetnom duhu i na originalnoj inicijativi, te se samo možemo nadati da će ovaj projekt ubuduće i rasti. Možda bismo mogli Lei ubaciti bubicu u uho i komentirati kako bi se autori vjerojatno polomili da dođu do nje kad bi pokrenula nekakav natječaj za objavljivanje i tuđih pjesama na panoima diljem gradskih ulica. 😉

***

Preporučeni tekst: Beat pjesnici konačno dobili dostojnu hrvatsku antologiju!

Boemski kutak, Književnost

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *