Nevjerojatna iračka “pješčana rijeka” više je nego li se na prvi pogled čini

Priroda nas je na svakom koraku sposobna apsolutno zapanjiti svojim kreacijama. Pogotovo u vrijeme interneta, kad su i najudaljenija zemaljska prostranstva svakome nadohvat ruke za razgledavanje, čari prirode čine se sveprisutnima, ponekad gotovo nadrealnima. Upravo je takva i “pješčana rijeka” u Iraku – nadrealno čarobna.

Radi se o rijetkom prirodnom fenomenu pri kojem se čini da pustinjski pijesak teče krajolikom upravo poput rijeke. Slike i opisi podbacuju prilikom predočavanja ovog nevjerojatnog prizora pa preporučujem da za početak bacite pogled na priloženi video. Na njemu se vidi pustinjski pijesak koji teče krajolikom fluidnošću i hitrošću brzoga potoka.

“Kako je moguće da pijesak teče poput vode?”, možda se pitate. Evo objašnjenja – nije. Radi se zapravo o vizualnoj varci, no to ne čini ovaj nevjerojatni prirodni fenomen ništa manje zapanjujućim.

Naime, ono na prvi pogled izgleda kao pješčana rijeka, zapravo je skup mnogih kuglica leda koje klize pustinjskim krajolikom.

Snimka koju ste mogli pogledati potječe iz 2015. godine, a snimljena je u pustinjskome predjelu Iraka. Stručnjaci su objasnili na koji je način pritom došlo do ovog vremenskog fenomena.

Internet is a great source for real knowledge, but there are also fakes, frauds and hoaxes to be found, or often only…

Objavljuje David BressanČetvrtak, 29. prosinca 2016.

Stvar je u tome da Iranska pustinjska područja vrlo rijetko pogađaju velike vremenske nepogode koje uključuju jake pljuskove i tuču, te to objašnjava rijetku prisutnost velikih količina ledenih kuglica u pustinji.

No, što te komadiće leda veličine loptica za golf tjera da se kreću pejzažom poput rijeke? Čista sila teže, naravno. Radi se o tome da je oluja, koja je ostavila za sobom ove milijune komadića leda, padala na geografski višem području, te kuglice leda počele kliziti niz pustinjsku kosinu, sve dok nisu oformile ovaj nestvaran prizor.

Izgleda da se nitko ne sjeća kad je posljednji put prije 2015. primijećen ovaj fenomen, a nije moguće ni predvidjeti kad će se i gdje ponovno dogoditi.

***

Preporučeni tekst: Nestvarni prizori iz brazilske podvodne džungle

Bizarno, Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *