Pronađen ženski parnjak poznate egipatske sfinge?

Ovih dana u medijima se počelo brujati o spektakularnom arheološkom otkriću u Egiptu. Navodno je pronađen ženski parnjak poznate velike sfinge iz egipatske Gize, koja se danas smatra nezaobilaznim simbolom Egipta.

No, najzanimljivije od svega jest to da su pojedini znanstvenici već godinama predviđali pronalazak ženskog parnjaka poznate sfingle iz Gize, samo su malo pogriješili u predviđanju lokacije pronalaska.

Sfinga u Gizi 2
Foto: Wikimedia Commons

Na žalost, u javnost još nisu puštene nikakve fotke nove sfinge, no iz jednog od egipatskih nadležnih ministarstava slubeno je potvrđen pronalazak. Nova velika ženska sfinga tako je pronađena u egipatskom gradu Luxoru, nekih četiristo milja od mjesta gdje su se znanstvenici nadali pronaći “djevojku” slavne sfinge.

Do ovog otkrića došlo je prilikom radova na povijesnoj cesti Al-Kabbash koja povezuje Hram u Luxoru s hramovima u Karnaku. Nova sfinga tek treba biti iskopana u cijelosti, što predstavlja određeni izazov zbog bojazni od devastacije povijesnih građevina u blizini.

Sfinga u Gizi 3
Foto: Pixabay

Inače, prema egipatskoj mitologiji, sfinge su mistična bića s tijelom lava i ljudskom glavom. Iako je u Luxoru već pronađeno mnogo kipova sfingi, ovaj najnoviji pronalazak značajan je jer se do sad niti jedna pronađena sfinga veličinom nije mogla mjeriti s onom u Gizi, a ukoliko se doista radi o ženskom parnjaku najveće poznate sfinge, to otvara mogućnost za mnoga dodatna antropološka i mitološka tumačenja i teze.

***

Preporučeni tekst: U Australiji postoji čitav jedan grad sagrađen pod zemljom!

Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *