Nestvarni prizori iz brazilske podvodne džungle

Nevjerojatni prizor s fotografije koja vas je uvela u ovaj tekst snimljen je u brazilskom parku prirode koji u vrlo rijetkim prilikama bude toliko poplavljen da se cijeli jedan dio džungle nađe nekoliko metara pod vodom, preobražavajući se u snoviti krajolik koji kao da je izronio iz neke nadrealističke slike.

Do ove pojave došlo je u veljači ove godine u rezervatu prirode Recanto Ecologico Rio da Prata smještenom u Bonitu u Brazilu. Do pojave dolazi zbog ekstremnih padalina od kojih obližnja rijeka Olho D’Agua poplavi dio šume. Razina vode tako se na određenim dijelovima turističke pješačke staze u ovom šumskom rezervatu podigne i preko tri metra.

Da se radi o doista rijetkoj pojavi govori podatak da je u posljednjih 16 godina do ovakvog netipičnog i ekstremnog poplavljivanja dijela šume došlo svega tri puta.

No, uprava parka, kao niti posjetitelji koji su se početkom godine, u vrijeme izlijevanja Olho D’Ague, našli u rezervatu nisu se žalili jer su bili svjesni da svjedoče vrlo rijetkim prizorima nesvakidašnje ljepote. Ronioci su ovjekovječili ovu bajkovitu poplavu, a na njihovim snimkama može se vidjeti njegovana šumska staza te okolno drveće i raslinje, kao i mali drveni mostić – u potpunosti uronjeni pod kristalno čistu vodu.

Međutim, ova neobična i čarobna pojava nije dugog trajanja (što je vjerojatno sretna okolnost za šumske životinje). Nakon nepuna dva dana, voda se povukla i šumski put u Recanto Ecologico Rio da Prata ponovno je postao prohodan. No, ljudi koji su svjedočili nesvakidašnjih prizorima podvodne prašume zasigurno će ih još dugo, dugo pamtiti.

Hvala bogu na internetu, jer danas i mi,  s drugog kraja svijeta, možemo uživati u neobičnoj i opčinjujućoj estetici ovog prirodnog fenomena.

***

Preporučeni tekst: Upoznajte Matildu, mačku s najčudnijim očima na svijetu

Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *