Francuzi uvrijeđeni “uličnim pisoarima” u koje se piški u javnosti

Vjerojatno ste nekad u životu naletjeli na javni zahod u kojem ste osjećali neugodan manjak privatnosti. Ili se vrata nisu mogla zaključati, ili je pak prorez na donjoj strani zidova bio previsok i otkrivao previše… ili pak nešto treće. No, vjerojatno nikad u životu niste piškili u ovako nesmotreno javnim pisoarima kakvi su nedavno počeli nicati na pariškim ulicama!

Netko je, izgleda, došao do zamisli kako bi baš dobro bilo izmisliti neko vrstu male kutije koju je moguće montirati na bilo koji ulični ugao, a građani bi onda trebali raskopčati hlače nasred ulice i olakšati se u otvor na postavljenoj napravi! Naravno, dok piškite u kutiju, niste zaštićeni baš nikakvom pregradom od ostatka svijeta.

Ulični pisoar 2
Foto: Facebook/Uritrottoir

Radi se o nekoj vrsti “uličnih pisoara”, a njihova se proizvodnja opravdava time što su navodno ekološki prihvatljivi. No, ne samo da je za mnoge Francuze neprihvatljiva ideja poticati građane da se raskopčaju i počnu se olakšavati nasred prometne ulice, već pravi problem nastaje kad se razmotre lokacije na koje su javni pisoari u Parizu postavljeni.

Jedna od najkontroverznijih lokacija za olakšavanje tako je ona na otočiću Ile Saint-Louis usred pariške rijeke Seine. Nalazi se nedaleko znamenitoga Hotela de Lauzun u kojem je nekoć živio jedan od najvećih francuskih pjesnika, Charles Baudelaire. Piškeći u crvenu kutiju namontiranu na turistički prometnoj obali otoka, na toj povijesnoj lokaciji također možete promatrati turističke brodiće koji promiču rijekom, te čak baciti pogled i na obližnju poznatu katedralu Notre Dame, a sve to spuštenih gaća!

Ulični pisoar 3
Foto: Facebook/Uritrottoir

Pariški građani bijesni

Naravno, kao što je bilo za predvidjeti, javni ulični pisoari uzrujali su pristojan broj stanovnika Pariza koji smatraju da su oni neprimjereni, ružni i nepotrebni, pogotovo na značajnim historijskim i prometnim gradskim lokacijama. Osim toga, neki su izrazili zabrinutost i zbog javnih pisoara postavljenih u blizini osnovnih škola, bojeći se da bi to moglo potaknuti razne manijake na egzibicionizam pred djecom.

Dizajner ovog izuma službeno nazvanog “Uritrottoir” ističe javnu korist ekološkog pisoara koji ne zauzima prostor. U kutiji za piškenje inače se nalazi slama koja se razgrađuje u kompost za javne zelene površine. Također, gradske vlasti smatraju ovo idealnim rješenjem za suzbijanje konstantnog zapišavanja javnih površina. No, građani Pariza izgledaju odlučni u svojoj namjeri da se riješe ovih naprava, te su već pokrenuli i javnu peticiju za njihovo uklanjanje.

Ulični pisoar 4
Foto: Facebook/Uritrottoir

Legitimno se potrebno zapitati na koji je način ova ideja u nečijoj glavi mogla zazvučati prihvatljivo. Ili, kad su već krenuli tim putem, zašto Francuzi ne bi sproveli ovu strategiju do kraja te postavili javnu i neograđenu WC školjku nasred parka Champ de Mars, tako da se svatko može posrati uživajući u pogledu na Eiffelov toranj? :’D

***

Preporučeni tekst: Zašto se imamo naviku prejedati dok smo pijani?

Bizarno, Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *