Abandoned Croatia – melankolično ozračje napuštenih arhitektonskih međusvjetova

Danas ću vam preporučiti jednu Facebook-stranicu koja je ujedno i vrlo zanimljiv fotografski projekt. Radi se o stranici po imenu Abandoned Croatia, ili po naški, Napuštena Hrvatska.

Objavljuje Abandoned CroatiaNedjelja, 2. rujna 2018.

Estetika propalih i napuštenih prostora diljem naše ekonomski posrnule državice

Osnivačica stranice u slobodno vrijeme putuje raznim predjelima naše ekonomski posrnule državice i dokumentarističko-umjetničkim fotografijama bilježi nezaustavljivo propadanje naših materijalnih dobara. Tako otkriva najzanimljivije napuštene zgrade, tvorničke komplekse, hotele, odmorišta, bolnice, obiteljske kuće i slično, te kamerom bilježi entropiju u nepokretnim dobrima od kojih su svi dignuli ruke i na njih potpuno zaboravili.

Nečiji dnevni boravak, nečiji intimni prostor, od ljudi koje uopće ne poznajem, od osoba kojih više nema. Prostor je…

Objavljuje Abandoned CroatiaSubota, 1. prosinca 2018.

Stranicu Abandoned Croatia, koju osobno pratim već par godina, pokrenula je mlada fotografkinja Nela Laptoš. Stranica je nastala još 2013. godine, te ju trenutno prati više od 19 tisuća ljudi.

Objavljuje Abandoned CroatiaPetak, 5. rujna 2014.

Posebno je zanimljivo da fotografije na ovoj stranici, iako su na njima samo oronuli, korovom obrasli, zapušteni i potpuno zaboravljeni poslovni, turistički i stambeni objekti, zapravo odišu nekom posebnom vrstom estetike. To je stoga što kreativka iza projekta Abandoned Croatia ne nastoji svojim fotoaparatom zabilježiti samo pustoš i propast, nego se na svakoj od njezinih fotki vidi dubok interes za dokumentiranjem preostalih tragova ljepote i života koji su nekad prebivali unutar ruševina koje posjećuje.

Projekcija otkazana

Objavljuje Abandoned CroatiaNedjelja, 8. svibnja 2016.

Tako njezine fotke zarobljavaju jedno posebno  melankolično ozračje arhitektonskih međusvjetova u kojima više nitko ne živi niti se o njima ne brine, ali oni još uvijek nisu postali tek hrpa neprepoznatljive, urušene šljake, već i dalje odražavaju svoju nekadašnju životnost i sklad.

Green carpet 🌱🌿🌳

Objavljuje Abandoned CroatiaPonedjeljak, 22. svibnja 2017.

“Urbano istraživanje” je u trendu, ali nije nimalo bezopasno

Ovakva vrsta projekta se, inače, zove urban exploration (tj. “urbano istraživanje”), te je sve popularniji trend na društvenim mrežama. Gotovo svaki zakutak svijeta ima neke svoje urbane istraživače koji s kamerama bilježe propale interijere nekad naseljenih objekata, nerijetko se izlažući i raznim nemalim opasnostima (urušavanje, padovi, nestabilan teren, zaštitari, policija…) ne bi li snimili savršenu fotku urbane pustoši.

Slatko spavajte u noći Halloweena! 🎃👻⚰️

Objavljuje Abandoned CroatiaUtorak, 31. listopada 2017.

Abandoned Croatia je svakako jedna od estetski uspjelijih stranica ovakve vrste. Na njezinim fotkama može se pronaći svega – od interijera napuštenih obiteljskih kuća u kojima su još na svakom koraku vidljivi tragovi života nekadašnjih vlasnika, najčešće u obliku intimnih osobnih posjeda i dječjih igračaka; kao i unutrašnjosti ogromnih hotelskih predvorja i zapuštenih soba koje je već sa svih strana, u obliku mahovine, korova i raslinja, počela zaposjedati divlja priroda.

Nezaobilazna ljetna stanica

Objavljuje Abandoned CroatiaNedjelja, 9. lipnja 2019.

Ako vas zanima ovakvo prisjećanje na zauvijek prošle trenutke neispričanih povijesti nekih već zaboravljenih zdanja, svakako zapratite ovu odličnu stranicu na Fejsu.

Kompleks tvornice torpeda u Rijeci nesumnjivo je ikona hrvatskog, ali i svjetskog industrijskog nasljeđa. Ovaj…

Objavljuje Abandoned CroatiaČetvrtak, 7. ožujka 2019.

***

Preporučeni tekst: Za umjetnost rezbarenja lišća potreban je veliki likovni talent, ali i čelični živci

Boemski kutak, Svijet umjetnosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.