Turneja po knjižnicama: biblioteka u najzapadnijem kutku Zagreba – Knjižnica Podsused

S obzirom na to da su si na današnji dan, 31. 12., svi dobrovoljno isprali mozak, uvjerivši sami sebe kako danas obavezno moraju piti, družiti se, trošiti, bučiti, i prije svega ostaloga, OBAVEZNO se LUDO ZABAVLJATI, ja sam, prema svome običaju, odlučio učiniti potpuno suprotno od ostalih.
Ako si naknadno poželim zadati grčeve u želucu, povraćati kao vodoskok, baciti gomilu novaca na usiljen provod i cijelu noć slušati imbecilnu glazbu koja mi se uopće ne sluša, to doista mogu učiniti bilo koji drugi dan u godini.

Stoga je vrhunac moje Stare godine bio odlazak u knjižnicu. I to ne u bilo koju knjižnicu, već u najzapadniju knjižnicu u cijelom Zagrebu – knjižnicu Podsused. Tako ću vam sada, u sklopu dugo odgađanog nastavka serije tekstova “Turneja po knjižnicama”, za potrebe koje postepeno obilazim i recenziram sve knjižnice u gradu, i ispričati kakva vas biblioteka čeka ako se ikad odlučite potegnuti do Podsuseda.

Kgz karta, Knjižnica Podsused copy
Foto: Google Maps
Gdje je Podsused?

Podsused vam je, inače, najzapadniji zagrebački kvart. Do centra Podsuseda, gdje se nalazi i kvartovska knjižnica, možete doći autobusima 119, 122, 123 i 172 koji svi voze s Črnomerca. No, ako ste iz nekog od udaljenijih istočnih zagrebačkih kvartova, najelegantnija opcija za dolazak do Podsuseda je vlakom. Da. Vlakom u knjižnicu, zašto ne? 😀

Adresa na kojoj se nalazi knjižnica jest Podsusedski trg 3, a ne dajte da vas, kao i u Gajnicama, zbuni što na internetu piše da se ova knjižnica zove Knjižnica Podsused, dok na vanjskoj fasadi zgrade iz nekog razloga stoji (valjda staro) ime Knjižnica Vladimir Nazor.

Knjižnica Podsused 3
Foto: Kurziv.net
Što još možete vidjeti u Podsusedu?

Inače, ne mogu odoljeti a da u ovaj prikaz, koji bi se trebao usredotočiti isključivo na prikaz podsusedske knjižnice, ne ubacim još poneku zanimljivu stvar koju možete vidjeti u ovom dijelu grada. Jer, vidite, Podsused je jedan poseban kvart koji mi je poprilično prirastao srcu tijekom mojih lutanja.

Tako je Podsused naoko sasvim malen i besadržajan kvart na rubu velikoga grada u koji stanovnici centra vrlo rijetko, ako ikada, imaju razloga zalutati. Ali tako se samo čini na prvi pogled. Jer, u stvarnosti, Podsused vrvi malim i sakrivenim ali zato neobično zanimljivim znamenitostima.

Susedgrad
Foto: Kurziv.net

Tako u ovom kvartu, osim naše “knjižnice na rubu grada”, možete posjetiti i ruševinu srednjovjekovne tvrđave Susedgrad. Ostaci ove tvrđave nalaze se na brdašcu udaljenom svega pet minuta od centra kvarta, a s njega pada prekrasan pogled na dio toka Save i na močvare koje se prostiru uz njezino korito. Sama tvrđava Susedgrad potječe još iz 12. stoljeća, a zidine koje i danas stoje na brdu ponad Podsuseda datiraju još iz 14. stoljeća. Ova fascinantna utvrda još je zanimljivija kao znamenitost jer ju je u 16. stoljeću u svome posjedu imao zloglasni vlastelin Franjo Tahy, čije vam je ime poznato iz povijesnih udžbenika jer je svojom bezobzirnošću prema kmetovima možda najviše doprinio izbijanju slavne Seljačke bune.

Zagrebački kit
Foto: Kurziv.net

Osim ostataka tvrđave Susedgrad, u Podsusedu možete pronaći i male, sakrivene znamenitosti poput spomenika “Zagrebačkom kitu”, koji je napravljen prema fosilnim nalazima nove vrste prethistorijskoga kita otkrivenima na području Podsuseda!

Tu su još i zanimljive lokacije poput divne male crkve Svetog Ivana Bosca, spomenika palim borcima narodnooslobodilačke borbe, podsusedskog kamenoloma, te ruševine nekadašnje podsusedske cementare.

Podsusedska cementara
Foto: Kurziv.net

Na pola puta između Podsuseda i Gajnica, u blizini cementare, nalazi se i Pluton, posljednji dio umjetničke skulpture Prizemljeno sunce i devet pogleda, koja realno u prostoru prikazuje razmjere udaljenosti između planeta našeg Sunčevog sustava (Sunce se tako nalazi na Cvjetnom trgu, a Pluton blizu podsusedske cementare, dok su prikazi ostalih planeta također raštrkani po raznim drugim zagrebačkim kvartovima).

Knjižnica na kraju grada

No, vratimo se mi na našu glavnu temu – na Knjižnicu Podsused. Kad prvi put naiđete na nju posred pomalo pustog Podsusedskog trga, doista imate dojam da ste došli do “knjižnice na kraju grada”.

Do trga inače vodi ulica s lijepim drvoredom, a ispred knjižnice nalazi se velika kamenčuga koja je spomenik prvoj oružanoj dragovoljačkoj postrojbi u Domovinskom ratu.

Knjižnica Podsused 2
Foto: Kurziv.net

Do ulaza u građevinu, čije prostore knjižnica dijeli s nekim činovničkim uredima, vodi rampa za kolica, a pred vratima knjižnice trenutno se nalazi i simpatično ručno napravljeno drvo od kartona, koje će vas odmah uputiti na to da značajan dio ove biblioteke zauzima prostor u koje se održavaju dječje radionice.

Knjižnica Podsused 4
Foto: Kurziv.net

Sama knjižnica očekivano je manjih dimenzija, što ne znači da joj išta fali. Zapravo, često mi je mnogo draže poći u neku od manjih gradskih knjižnica poput ove, jer u njima vlada jedna posebna vrsta mira (nema mnogo posjetitelja) te mnogo intimnija atmosfera.

Knjižnica Podsused 5
Foto: Kurziv.net

Naravno, izbor knjiga koje ćete naći u Knjižnici Podsused također je ograničen. Njihov fond stručne literature svodi se na 4-5 uskih drvenih polica knjiga. Izbor filozofske, sociološke, povijesne i slične literature dovoljno je zanimljiv da vam zadrži pažnju, iako ovdje vjerojatno nećete pronaći dovoljno potrebnih materijala u slučaju da prikupljate literaturu za izradu znanstvenoga rada. Uz to, njihov popis domaće i strane beletristike je zadovoljavajuć, i u njemu uvijek možete pronaći nešto novo vrijedno čitanja.

Knjižnica Podsused 6
Foto: Kurziv.net

Poseban štih knjižnici daju ukrasi nastali na dječjim radionicama koji krase pojedine zakutke knjižnice. Osim toga, i drvene police te podovi također stvaraju toplu atmosferu. Knjižničarke su tihe i ljubazne, te bez uznemiravanja i nepotrebnih pitanja dopuštaju da dugo njuškate u prolazima između njihovih polica.

Iako se ova knjižnica za pojmove većine Zagrepčana nalazi poprilično “daleko”, svejedno bih vam savjetovao da ju posjetite jer radi se o jednoj maloj i mirnoj biblioteci s karizmom, koja se uz to još i nalazi usred vrlo zanimljivoga zabačenog kvarta prepunog urbanih “tajnih” znamenitosti.

Što sam posudio

Kao i uvijek, obilaskom nove knjižnice u svrhu pisanja novog teksta za seriju “Turneja u knjižnicama”, posudio sam i neke zanimljive knjige. Tako ću u idućih mjesec dana čitati ove naslove:

Posudba, knjižnica Podsused
Foto: Kurziv.net
  • Ivica Đikić – Cirkus Columbia i druge priče (O Đikiću ne znam mnogo, osim da je nagrađivani autor, da slovi kao jedan od naših bitnijih trenutnih prozaika, da je zastupljen u pregledima najnovije književnosti te da je svojedobno pisao za kontroverznu političku tiskovinu Feral Tribune. No, zašto Đikić dobiva toliko pozornosti još nisam u stanju reći, pošto će ovo biti tek prva njegova knjiga koju ću i pročitati.)
  • Emma Hartley – 50 činjenica koje trebate znati o Europi (Iako vam može zazvučati kao politička knjiga, zapravo se radi (bar se nadam) o popisu manje poznatih zanimljivosti Europe.)
  • Kristijan Novak – Črna mati zemla (Svi su podivljali za Novakom, a ja ne znam zašto jer nikako nisam mogao uvrebati neku od njegovih knjiga u knjižnicama. Ovaj je autor definitivno jedna od trenutno najvećih (možda i jedinih?) književnih zvijezda u Hrvatskoj, pa doista želim provjeriti slavi li ga se opravdano.)

Toliko za ovo izdanje Turneje po knjižnicama. Uskoro ću vam, nadam se, podnijeti izvještaj iz još koje knjižnice. Koliko će to uskoro biti – ovisi o vremenu koje će mi trebati da bih pročitao danas posuđene knjige. 🙂

***

Preporučeni tekst (link): Turneja po knjižnicama, prva postaja: Knjižnica Dubrava!

Biblioteka, Boemski kutak, Književnost, Recenzije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *