Šest najskuplje prodanih umjetničkih fotografija na svijetu

Danas ćemo zajedno baciti oko na popis od šest umjetničkih fotografija koje su do 2019. godine prodane za najveće svote novaca. Da imate, biste li vi dali ovolike pare za neku od ovih fotki?

Očito je da je svjetska umjetnost upala u jedno od mnogih cikličkih razdoblja dekadencije. Tako danas više uopće nije nibitno je li neko skupocjeno umjetničko djelo kompleksno, zanimljivo ili uopće uspješno, te je li u njegovo stvaranje potrebno uložiti mnogo, mnogo vremena i znanja ili ne. Jedino što se računa je umjetnički brend, tj. razvikanost imena samog umjetnika koji je na djelo stavio svoj potpis. A ova razvikanost često se stječe bez ikakvog pokrića. Onda se takvom umjetnošću trguje kao svojevrsnim statusnim simbolima za ekstremno bogate slojeve, koji se hvale time što su kupili, primjerice, fotografiju krumpira za cijenu od milijun eura.

Mislite li da sam izmislio ovaj primjer s fotografijom krumpira? Na žalost, nisam. Fotograf Kevin Abosch je 2015. godine prodao fotografiju krumpira na crnoj pozadini upravo za cijenu od 1.000.000 eura. No, ono što je najzanimljivije jest to da ova suluda transakcija ne može ući niti u top dvadeset najskuplje prodanih fotografija na svijetu.

Većina od top šest najskupljih fotografija koje ću vam danas pobrojati, po mom mišljenju, nije mnogo zanimljivija od spomenute fotografije krumpira (uz možda jednu ili dvije iznimke).

6. Autor: Andreas Gursky, Fotka: 99 Cent II Diptychon (Diptih za 99 centi II)

Ova dvodijelna fotka prikazuje police dućana pune nagomilane robe na sniženju. Vjerojatno je zamišljena kao neka vrsta kritike kapitalizma. Meni osobno ne djeluje ništa posebnije od fotke koju bi bilo tko mogao opaliti mobitelom u nekom velikom supermarketu. Naravno, jedina razlika je u tome što Gursky vjerojatno obilazi supermarkete s fotićem skupim poput cijele vaše kuće. Ova fotografija nastala je između 1999. i 2001. godine, a 2007. godine prodana je za 3 346 456 dolara.

5. Autor: Jeff Wall, Fotka: Dead Troops Talk (Razgovor mrtvih trupa)

Ovdje, za promjenu, imamo jedno emocijama nabijeno i inspirirano djelo. Fotografija prikazuje inscenirani prikaz izrešetanih vojnih trupa koje se vraćaju u život i međusobno komuniciraju, gotovo kao da komentiraju svoje novo “mrtvo” stanje. Fotka je nastala 1992. godine, a 2012. godine je prodana za 3 666 500 dolara. Je li fotka dobra? Je. No, vrijedi li tolike pare? Definitivno ne.

4. Autor: Gilbert & George, Fotka: To Her Majesty (Njezinom visočanstvu)

Ova kolažna fotografija nastala je 1973.  godine. Doslovno nemam pojma što predstavlja, fali mi kontekst u kojem je nastala, a internet ne pomaže. Možda ni nitko drugi ne zna o čemu se zapravo radi? U svakom slučaju, baš nikad je ne bih poželio posjedovati, posebice ne za cijenu od apsurdnih 3 765 276 dolara, za koliko je prodana 2008. godine.

3. Autor: Cindy Sherman, Fotka: Untitled 96 (Bez naslova 96)

Mišljenja sam da gotovo svakodnevno na Facebooku svojih prijatelja vidim barem nekoliko pijanih selfija koji su zanimljiviji od ovog navodnog “remek-djela”. Slika je nastala 1981. godine, a prikazuje samu autoricu dok leži na podu u kućnoj odjeći. Fotka je 2011. godine prodana za 3 890 500 dolara.

2. Autor: Richard Prince, Fotka: Spiritual America (Duhovna Amerika)
Richard Pince, Spiritual America
Foto: Facebook

Za ovu je fotografiju bar jasno na koji je način postala toliko razvikana. Radi se o provokativnoj golišavoj fotki pretpubertetske djevojčice zbog koje bi netko danas možda završio u zatvoru, umjesto da ju javno i legalno proda za  3 973 000 dolara. Fotka je nastala 1981. godine, a vjerojatno bi se trebala tumačiti tako da obnažena djevojčica predstavlja duhovnu i intelektualnu nezrelost današnjeg društva. Dakako, ne želim da zbog objavljivanja ove fotke moja stranica ima nepotrebne pizdarije s policijom, pa vam stoga dajem cenzuriranu verziju, dok originalnu fotku, ako to baš morate vidjeti, možete naći na službenoj stranici galerije www.christies.com.

1. Autor: Andreas Gursky, Fotka: Rhein II (Rajna II)

I evo je, konačno! Najskuplja do sad službeno prodana fotka u povijesti svijeta. Ovo je već druga Gurskyjeva fotka na ovoj maloj listi. U svakom je slučaju zanimljivija od njegove fotografije robe u supermarketu, te pokazuje neke zanimljive proporcijske odnose između različitih elemenata fotografije, no sasvim je očito da je 2011. godine postigla ludu cijenu od 4 338 500 dolara isključivo zbog autorova razvikanog imena i prestiža koje posjedovanje neke od njegovih fotki sa sobom donosi.

***

Preporučeni tekst: Nadrealne i metafizičke vizije mladog slikara Wileya Wallacea

Boemski kutak, Svijet umjetnosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.