Pjevači ovih ekstremnih metal bendova prave su životinje! Doslovno! Imaju krzno i perje. WTF?

Zamislite sljedeći dijalog između dvaju ljubitelja ekstremno opskurnih teškometalnih bendova i dobit ćete približnu ideju o tome čemu je današnji tekst posvećen:

Lik 1: Ej, buraz! Jesi čuo da su Caninus i Hatebeak izdali nove albume?

Lik 2: A? Nikad čuo za njih. Kaj si se opet napušio i tražio nasumične gluposti na YouTubeu?

Lik 1: Ma neee, lik, vjeruj mi, oni su ti zaaaakon! Vokali su im prave životinje!

Lik 2: Ma da? Kaj su tak žestoki?

Lik 1: Ma ne kužiš me. Vokali su im doslovno životinje! Imaju džukce i ptičurine koje laju i kriješte u mikrofon dok bend u studiju svira brutalni death metal.

Lik 2: Ček malo… Wat? Jesi siguran da nisi napljugan?

Ček malo, jel to zaozbiljno??

Možda bi vam se na temelju ovakvog uvoda u današnji tekst moglo učiniti da vas zajebavam, ili da vam pak tratim vrijeme vlastitim izmišljotinama. No, uvjeravam vas da su metal bendovi s vokalistima koji pripadaju životinjskom carstvu doista pravi, postojeći glazbeni fenomen. I ne samo to – ove bendove na YouTubeu je do današnjeg dana poslušalo nekoliko milijuna ljudi!

S druge strane, ako ste imalo upoznati s bizarnom  domenom nekomercijalne internetske metal glazbe, možda nećete biti niti toliko iznenađeni onime o čemu ovdje razglabamo. Jer, metal glazba često ne priznaje zdravorazumski pristup stvaranju glazbe, i to na užitak cijele underground glazbene zajednice!

Death metal bend u kojem vokalne dionice odrađuju pit bul terijeri

Prvi bend koji ću u okviru ove teme spomenuti svakako je najutjecajniji i najuspješniji životinjski metal bend za koji znam. Njihovo je ime Caninus, a kao glazbena grupa djelovali su u razdoblju od 2003. do 2011. godine. Njihova glazba mogla bi se nazvati kombinacijom death metala i grindcorea, a daleko najupečatljivija karakteristika grupe jest ta da su funkciju vokalista u bendu obnašale dvije prave pit bul terijerke – kuje po imenu Basil i Budgie.

Ostatak benda (tj. instrumentalnu postavu) čine homo sapiensi, od kojih je jedan čovjek po imenu Justin Brennan, inače gitarist relativno zamijećenog američkog metalcore benda Most Precious Blood.

Tijekom trajanja svoje glazbene karijere, Caninus su izbacili jedan studijski album i dva split albuma. I, iako se nekome ideja o snimanju metal albuma s psećim vokalima može učiniti iznimno imbecilnom – Caninus su na ovaj način privukli zavidnu količinu pozornosti na svoj rad. Njihova najpreslušavanija pjesma na YouTubeu broji 772 tisuće pregleda, a Caninus su čak i snimili split album s pravim velikanima ekstremnog metala, bendom po imenu Cattle Decapitation.

Iako bend više nije aktivan, u svoje su vrijeme, osim mnogih začuđenih komentara navukli na sebe osudu pripadnika pojedinih ekstremističkih udruženja za prava životinja, i to zbog navodnog maltretiranja pasa zbog izlaganja životinja buci. Naravno, kao i obično, ekstremistički borci za prava životinja i u ovom su slučaju ispali pravi neinformirani i ratoborni klaunovi, ne shvativši da je Caninus zapravo bend čija je izričita svrha nekonvencionalno promoviranje prava životinja. Tako su Basil i Budgie svoje vokalne dionice snimale u studiju, zaštićene od buke ostalih instrumenata, a članovi benda su pse spasili od eutanazije, spasivši ih iz živodernice. Također, članovi Caninusa sebe su deklarirali kao vegane i borce za prava životinja, a poantu ovog bizarnog koncepta saželi su u naslovu Caninusovog samostalnog albuma, Now the Animals Have a Voice (“Životinje sada imaju svoj glas”).

Osim benda Caninus, valja istaknuti i rad američkog black metal benda po imenu Pugtopsy, koji također imaju psećeg vokalista. Njihova  najslušanija pjesma na YouUtubeu ima gotovo 200 tisuća pregleda, i koji sav profit ostvaren preslušavanjem Pugtopsyjevih pjesama donira se neprofitnim dobrotvornim akcijama za životinje.

Death metal papige i zamorci

No, ako ste mislili da su metal bendovi s psećim vokalistima vrhunac glazbene bizarnosti na YouTubeu, bacite pogled na još dva benda: Boar Glue i Hatebeak.

Boar Glue je američki parodijski metal projekt koji je snimio nekoliko zajebantskih pjesama u kojima su vokalisti bili zamorci. Samo ime benda Boar Glue navodno je sleng izraz za spermu zamoraca. Bend se navodno sastoji od sadašnjih i bivših članova legendarnih metal bendova Death i Pig Destroyer, iako nisam siguran koliko je ova informacija doista vjerodostojna, s obzirom na to da je većina biografije ovog benda parodijska besmislica o avanturama dvojice zamoraca.

Međutim, možda najsuludiji pokušaj inkorporacije životinjskoga glasanja u metal glazbu dolazi od benda s kojim je Boar Glue snimio kratki split album. Ovaj američki death metal bend zove se Hatebeak (u prijevodu – “Kljun mržnje”), a vokalne dionice u njemu odrađuje nabrijani kućni papagaj Waldo.

Hatebeak s nekoliko stanki u svojoj karijeri navodno djeluju i danas, a do sad su izdali četiri split snimke i jedan studio album. Njihova najslušanija pjesma na YouTubeu broji suludih milijun i 366 tisuća pregleda.

Zaključak

Što reći i koju poruku poslati na kraju jednog ovakvog teksta? Glazbeni underground definitivno je oduvijek stremio pomicanju granice prihvatljivosti u glazbi, a dobro je da je tako jer je eksperimentiranje neopterećeno snovima o prihvaćanju i novčanoj isplativosti sami temelj inovacije u umjetnosti.

Čak i kad bacimo pogled na ovako bizarne pokušaje pomicanja granica glazbe, ne mogu se oteti dojmu da Caninus, Pugtopsy, Boar Glue i Hatebeak zapravo čine logični idući korak u eksperimentiranju unutar granica ekstremnog metala. Jer, death i black metal vokalisti zapravo od samih početaka ovih glazbenih žanrova nastoje zvučati kao životinje, a u ovim slučajevima su životinje samo i doslovno zamijenile ljudske vokaliste, time čineći svojevrsni puni krug unutar granica ovih glazbenih izričaja.

Logično, zar ne?

***

Preporučeni tekst: Ona je “The Grindmother”, baka koja pjeva u ekstremnom metal bendu

Bizarno, Boemski kutak, Glazba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.