Najduža glazbena izvedba u povijesti trajat će cijelih 639 godina!

Glazba je, izgleda, savršen medij za propitivanje granica ekstrema u izražavanju i u umjetnosti. Tako ćemo se danas pozabaviti temom najduže glazbene izvedbe u cijeloj ljudskoj povijesti. Predviđeno trajanje izvedbe? Ma, samo 639 godina!

Radi se o djelu nazvanom Organ²/ASLSP koje je skladao jedan od pionira eksperimentalne glazbe, kompozitor i glazbeni teoretičar John Cage.

Ovu kompoziciju Cage je napisao 1985. godine, a 1987. ju je preradio za izvedbu na orguljama. Sad, ako ste se pitali što skraćenica “ASLSP” u naslovu znači, ona stoji umjesto engleskoga izraza “As slow as possible” (“Sporo koliko je god to moguće”), što bi trebala biti uputa za izvođenje djela.

John Cage
Foto: Wikimedia Commons

Koliko bi se to sporo trebala svirati ova kompozicija? U tome i je štos – ova uputa namjerno je otvorena za interpretaciju. Originalna verzija skladbe iz 1985. izvodila se na klaviru u trajanju od 20 do 70 minuta. No, 2001. godine je počela izvedba ove kompozicije koja će trajati sve do 2640. godine!

Ova bizarna izvedba čiji kraj nitko od nas neće dočekati započela se još prije 17 godina (2001.) izvoditi  u crkvi St. Burchardi u njemačkom gradu Halberstadtu, na dan koji bi bio Cageov 89. rođendan (kompozitor je umro još 1992.). Izvedba je započela tišinom prije stiskanja prve note koja je potrajala oko godinu i pol, a prva nota u kompoziciji je onda bila svirana više od naredne dvije godine.

Crkva St Burchardi
Foto: Wikimedia Commons

Cijelo ovo čudo događa je tako što se na tipke orgulja u spomenutoj crkvi stavljaju utezi, što dopušta orguljama da “drže” isti ton na neodređeno dugo vremena. Orgulje su po tome specifične – ne postoji ograničenje koliko neki ton na njima može trajati prije nego li zamre. Da ljudi koji posjećuju i borave u crkvi ne bi izludjeli od neprestanoga brujanja, nađen je način da se neprekidni zvuk orgulja izolira, bez prekidanja same izvedbe.

Da ne biste morali i u posmrtnom životu čekati ne biste li čuli ovu skladbu u cijelosti, postoje i zapisi cijele ove skladbe odsvirane relativno normalnim tempom. Ova izvedba, primjerice, traje bijednih 4 minute:

Do sad je u prvih 17 godina ove najduže glazbene izvedbe odsvirano oko 13 tonova. Iduća izmjena tona na crkvi St. Burchardi zakazana je za datum 5. 9. 2020. godine. Naravno, kad svakih nekoliko godina dođe vrijeme za promjenu svirane note, to obično izaziva posjet mnogih znatiželjnika spomenutoj crkvi.

Ovo je do sad najambiciozniji pokušaj izvedbe Cageove kompozicije Organ²/ASLSP , i vjerojatno nikad neće biti nadmašen svojom apsurdnom sporošću tempa. Pa ipak, to nije bila jedina javna izvedba djela. Prethodnih godina zabilježeno je nekoliko izvedbi koje su trajale od 8 do 15 sati.

Na priloženom videu s YouTubea možete vidjeti trenutak promjene 11 note u izvedbi Cageove kompozicije u crkvi St. Burchardi, koja se dogodila 5. 8. 2011. godine. Cijeli događaj, primjetit ćete počeo je nalikovati ceremonijalnom dočeku, primjerice, Nove godine, samo u manjim razmjerima!

***

Preporučeni tekst: Za izvedbu ove glazbene kompozicije trebat će vam violine i… četiri helikoptera! :O

 

Bizarno, Boemski kutak, Glazba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *