Za izvedbu ove glazbene kompozicije trebat će vam violine i… četiri helikoptera! :O

Povijest klasične glazbe često nije toliko “klasična” koliko mislimo. Mnogi su se ozbiljni glazbenici tokom godina upustili u stvaranje izrazito zahtjevnih, čudnih, eksperimentalnih ili jednostavno sto posto opičenih kompozicija. Jednu takvu skladbu već smo obradili prošli tjedan, a danas nam slijedi proučavanje barem jednako neobičnoga glazbenog djela.

Krenimo odmah na poantu. Djelo nosi bizaran naslov Helikopter-Streichquartett (u prijevodu nešto kao: “Helikopterski žičani kvartet”), a kompozitor se zove Karlheinz Stockhausen. Po čemu je ovo djelo posebno? Pa, po tome što ćete, da biste ga izveli točno prema autorovoj viziji, trebati četiri violinista i četiri prava, funkcionalna helikoptera  s pilotima!

Karlheinz Stockhausen 1
Foto: Wikimedia Commons

Pionir avangardne glazbe

Karlheinz Stockhausen inače slovi kao jedan od najznačajnijih modernih kompozitora 20. stoljeća i početka 21. stoljeća. Kroz svoju je karijeru biojedan od pionira eksperimentiranja s elektronskim zvukovima u ozbiljnoj glazbi, a značajno je doprinio i razvoju eksperimentalnih glazbenih tehnika uvođenja elemenata nasumičnosti i slučajnosti u glazbene kompozicije, kao i povezivanja zvukova i prostornih odnosa. Kako, bi se reklo – bio je primjer pravog avangardnog umjetnika.

Karlheinz Stockhausen 2
Foto: Wikipedia

Vizija iz snova

Priča iza nastanka njegovoga najbizarnijeg djela Helikopter-Streichquartett je sljedeća. Naš Karl je oko 1991. godine od nekog profesora dobio narudžbu pisanja kompozicije za žičani kvartet. Isprva nije bio čak niti zainteresiran za obavljanje ovog zadatka, no jedne je noći Karlheinz sanjao čudan san u kojem je letio nebom te je ispod sebe vidio četiri helikoptera. Shvativši da u snu pogledom može prodrijeti u unutrašnjost samih helikoptera, uočio je da je u svakom od njih po jedan violinist koji svira neku melodiju.

Kad se probudio, Karl je, logično, pokušao pretvoriti svoju snovitu viziju u umjetničko djelo. No, ono što je mnogo manje logično jest to da je pokušao napraviti umjetničko djelo koje bi stopostotno preslikavalo njegov san. Tako je odlučio da će skladati kompoziciju za koju će mu trebati četiri violinista koji će simultano letjeti helikopterima, a njihova će istovremena izvedba u zasebnim letjelicama biti zabilježena audiovizualnom opremom te na taj način pretvorena u cjelovitu izvedbu njegove skladbe. (Wat!)

Četiri helikoptera
Foto: Wikimedia Commons

Doduše, sa samim radom na kompoziciji Karl se bavio od 1992. do 1993. godine, dosta nakon samog odsanjanog sna. To je rezultiralo time da je umjetnik još u nekoliko navrata sanjao snove povezane s njegovom nastajućom kompozicijom. Ostalo je zabilježeno da je jedan od tih snova uključivao violinista koji svira uz zujanje roja pčela. S obzirom na sve, pretpostavljam da možemo biti sretni što se Karl nije odlučio doslovno ubaciti pčelinju košnicu u polijećući helikopter! 😀

Problemi s praizvedbom i konačno ostvarenje sna

Kako god bilo, skladba je napokon bila napisana, a Karlheinzov naručitelj bio je zadovoljan dobivenim proizvodom. Uslijedili su dugi pregovori s potencijalnim izvođačima ove komplicirane praizvedbe, kao i pregovori s austrijskom vojskom koja je u ovu svrhu trebala pozajmiti helikoptere za izvedbu. Praizvedba je trebala biti održana 1994. godine, međutim bila je otkazana zbog brojnih protesta ekoloških grupa koje su smatrale neprihvatljivim nepotrebno zagađivati zrak radi izvedbe nekakve sulude kompozicije.

Izvedba Helikopterskog zicanog kvarteta
Foto: Wikimedia Commons

Ipak, do praizvedbe je došlo nagodinu, 1995., na nebu iznad Amsterdama, uz pomoć nizozemskih zračnih snaga. Ukupna kompozicija duga je oko 32 minute i zapravo predstavlja treći čin Karlheinzove opere nazvane Mittwoch aus Licht (“Srijeda iz svjetlosti”). Kompozicija “Helikopterski žičani kvartet” po prvi je put prikazana u kontekstu kompletno izvedene opere Mittwoch aus Licht tek 2012. godine.

Glavna glazbena poanta ove kompozicije jest postići međusobno prožimanje vibrirajućih violinskih dionica i brujanja izazvanog okretanjem helikopterske elise!

Kako god bilo, ova se nevjerojatna kompozicija smatra jednim od važnijih djela ozbiljne glazbe nastalih 90-ih godina 20. stoljeća, i do današnjeg dana je izvedena u svome punom sjaju već pristojan broj puta. Kako ovo zapravo zvuči i izgleda, možete pogledati u priloženom videu s YouTubea.

***

Preporučeni tekst: Zastrašujuće ambiciozna glazbena kompozicija koja je trebala izazvati apokalipsu

Bizarno, Boemski kutak, Glazba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.