Džepni sat jednog od poginulih putnika na Titanicu prodaje se za pravo bogatstvo

Nesretni putnički brod Titanic i do današnjih dana opsjeda kolektivnu maštu ljudi, a svaki novi iskopani antikvitet s navodno nepotopljivog giganta postiže vrtoglave cijene na aukcijama.

Nikad zaboravljenja tragedija

Iako je Titanic potonuo prije čak 106 godina, i dalje glasi kao najpoznatija i najtragičnija pomorska nesreća u modernoj ljudskoj povijesti. Na stranu što to uopće nije točno, i što je od Titanicove tragedije potonulo i većih brodova na kojima je umrlo još i više nesretnih ljudi. Urbani mitovi ne traže svoju potkrepu u logici i činjenicama. Titanic će još dugo, dugo vremena ostati simbol pomorskih katastrofa jer je svojedobno označio brz i brutalan krah ljudskoga sna o potpunom pokoravanju prirode pomoću moderne tehnologije.

Koliki interes još uvijek vlada za sve što ima veze s Titanicom dokazuje i aukcija pod nazivom Americana & Political Auctions u organizaciji Heritage Auctions-a, koja trenutno nudi vrlo poseban sat koji je 12. 4. 1912. godine potonuo zajedno s Titanicom, ali je nedugo zatim uspješno spašen iz mora.

Titanic u Southamptonu
Foto: Wikipedia

Očekuje se da će ovaj zapravo jeftini švicarski džepni sat od posrebrenog mesinga i ukrašen židovskim motivima do kraja aukcije doseći vrtoglavu svotu od oko 20 000 dolara. No, zašto jedan običan sat vrijedi ovolike pare?

Na stranu to što se radi o povijesnome artefaktu, o komadu materijalne povijesti najpoznatijeg potonulog broda svih vremena. Ono što ga čini doista dragocjenim jest vrlo osobna i detaljno upamćena povijest ovoga predmeta, koja savršeno utjelovljuje jednu individualnu tragediju s Titanica.

Sat kao svjedočanstvo prerano izgubljenog života

Sat je pripadao ruskom emigrantu židovskog porijekla po imenu Sinai Kator. Ovaj čovjek u vrijeme Titanicovog djevičanskog putovanja i svoje smrti imao je 34 godine. Po zanimanju je bio kožar, a na Titanicu se nalazio jer je želio zajedno sa svojom deset godina mlađom ženom Miriam u Americi započeti novi život. Njihovi planovi uključivali su studij stomatologije i studij medicine, nakon čega bi oboje bolje živjeli.

A pocket watch recovered from a victim of the R.M.S. Titanic, owned by a New York-bound Russian immigrant killed on his…

Objavljuje The Journal of Antiques & CollectiblesPonedjeljak, 13. kolovoza 2018.

No, kao što je poznato, Titanic nikad nije stigao do obala Amerike. Prilikom stravičnoga brodoloma u kojem je stradalo više od 1500 ljudi, Sinajeva žena Miriam uspjela se spasiti ušavši u jedan od malobrojnih čamaca za spašavanje dostupnih na brodu, u koje se prvenstveno puštalo žene i djecu. Nakon što je Titanic potonuo, na Miriamino inzistiranje, organizirana je potraga za tijelom njezina muža koje je, za divno čudo, bilo jedno od malobrojnih tijela koje je danima nakon nesreće pronađeno kako pluta u oceanu.

Nakon pronalaska Sinajevog tijela, tako su iz oceana spašeni i njegovi osobni posjedi koje je u trenutku tragedije imao sa sobom u džepovima. To uključuje njegovu rusku putovnicu, nešto novca, bilježnicu, novčanik, mali teleskop, vadičep i već spomenuti džepni sat.

Ovi su se Sinajevi osobni posjedi čuvali u Miriaminoj obitelji i predavali se u naslijeđe iz generacije u generaciju, sve dok ovaj sat čudom spašen iz mora nije završio na dražbi.

Povijesni predmet ali i malo umjetničko djelo

Objavljuje Artur RudzitskyUtorak, 14. kolovoza 2018.

Pretpostavlja se da je Sinai svojedobno svoj sat platio oko 26 funti. Iako je satni mehanizam skroz propao od višednevnog susreta s hladnim oceanskim vodama a kazaljke je u potpunosti izjela hrđa, ovaj je sat ipak impresivan povijesni predmet. Na njegovoj prednjoj strani još se uvijek mogu vidjeti hebrejske brojke. Poleđina je ukrašena dobro uščuvanom gravurom Mojsija koji u rukama drži ploče s Božjim zapovijedima.

Tko god na kraju odnese ovaj djelić Titanicove povijesti s trenutne dražbe, trebao bi međutim ipak imati na pameti da nije kupio tek predmet velike vrijednosti, već i djelić života jednog tragično stradalog nesretnika. Stoga se nadamo da će se znati dostojanstveno odnositi prema relikviji.

***

Preporučeni tekst: Najveća hrvatska pomorska tragedija: I mi, na žalost, imamo svoj “Titanic”

Boemski kutak, Svijet umjetnosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *