Performans u Medici – spasite knjigu od spaljivanja

Da se danas sve manje i manje čita nije neka tajna, a tome vjerojatno najviše pridonosi internacionalna kampanja uvjeravanja masa da su idioti privlačniji, bogatiji i u globalu sretniji od obrazovanih ljudi. Stoga je ovotjedni performans u zagrebačkom skvotu Medika posebno zanimljiv. Naime, osim što ovaj događaj promovira čitalačke navike, svaki posjetitelj moći će dobiti komplet knjiga – potpuno besplatno!

Ovaj performans sa sudjelovanjem publike održat će se ove nedjelje, 30. 9. 2018., u zagrebačkoj Medici, na adresi Pierottijeva 11. Događanje organiziraju udruga Domino, Festival prvih i idejni začetnik projekta Bruno Isaković. Organizatori ovaj događaj promoviraju kao performans “kolektivne odgovornosti”. Zašto? E, to je zanimljiva priča!

Potaknuti propadanjem domaćeg izdavaštva, degradiranjem pisane riječi i znanja općenito, kao i nezainteresiranosti vladajućeg sloja da unaprijede čitalaštvo i izdavaštvo u Hrvata, organizatori su za ovaj događaj odlučili u Medici postaviti drvenu platformu na kojoj će izložiti 750 tiskanih i neprodanih primjeraka knjige Povijest seksualnosti (1., 2., i 3. dio) utjecajnog francuskog filozofa i poststrukturalističkog teoretičara Michaela Foucaulta.

Foulcault
Foto: Flickr

Pritom je svim građanima, kao i državnim institucijama i predstavnicima vlasti upućen javni poziv da 30. 10. 2018. navrate u Mediku i “spase” neprodane primjerke prijevoda Foucaultova djela u izdanju Domina. Svatko tko navrati, moći će potpuno besplatno preuzeti po jedan primjerak svakog dijela knjige, a ostatak nepodijeljenih knjiga će se deset sati nakon početka performansa protestno uništiti spaljivanjem!

Ovaj čin prosvjedni je potez organizatora koja je osigurala stručan prijevod i profesionalni tisak ovog važnog djela, no zbog nezainteresiranosti državnih institucija za njegov otkup te općenito loše situacije u izdavačkoj i knjižarskoj branši u Hrvatskoj, većina ove naklade već četiri godine skuplja prašinu na policama skladišta.

Medika 2
Foto: Facebook/Akc Medika

Stoga ove nedjelje navratite u Mediku, besplatno udomite neku od knjiga kako ne bi završila u protestnom plamenu, uštedite si dobru paru (komplet ovih knjiga inače se prodavao po 357 kn) te si osigurajte novo štivo za jesensko čitanje!

Knjige će 30. 9. u Medici biti izložene za besplatno uzimanje od 11 ujutro pa do 9 navečer, a ostatak nepodijeljene naklade će zatim (ako ga bude) biti predan vatri.

***

Preporučeni tekst: Šikhandi – jedan od prvih transseksualnih likova u povijesti književnosti

Najave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *