Šikhandi – jedan od prvih transseksualnih likova u povijesti književnosti

Klasični indijski sanskrtski ep Mahabharata po mnogo čemu je značajno, monumentalno i sadržajima izrazito bogano književno djelo. No, jeste li znali da se u njemu pojavljuje i lik koji bi se mogao shvatiti kao jedan od prvih transseksualnih likova u povijesti svjetske književnosti?

Ukratko o Mahabharati, jednom od najduljih književnih djela svih vremena

Mahabharata (naziv se najčešće elaborirano prevodi kao “Velika priča o Bharatama”) epsko je djelo napisano na drevnom indijskom jeziku sanskrtu, a nastajalo je u razdoblju od 4. stoljeća prije Krista do 4. stoljeća poslije Krista. Iako je posve jasno da je ovo djelo nastajalo spajanjem mnogih usmenih predaja tijekom mnogih stoljeća, tradicionalno se pripisuje mitskome autoru Vyasi. Isto tako, ponekad se iz počasti naziva “petom Vedom”, iako ne pripada u korpus svetih vedskih tekstova.

Mahabharata se smatra jednim od najdužih književnih djela u cijeloj ljudskoj povijesti. Doista, izvorni stihovani ep broji nevjerojatnih 100 000 indijskih stihova “šloka“. S obzirom na to da se indijske šloke praktički sastoje od dva stihovana retka, u našim terminima možemo mirne savjesti reći da se gigantska Mahabharata sastoji od nevjerojatnih 200 000 stihova! Prema nekim procjenama, tekst Mahabharate čak je 15 puta duži od kompletne Biblije. No, ovaj podatak postaje uistinu nevjerojatan tek kada naučite i da su u davnini postojali narodni indijski “bardovi” koji su cijelu Mahabharatu znali recitirati napamet! Ovaj nama neshvatljiv podatak nije za Indiju zapravo ništa novo, jer su drevni Indijci još u davna vremena do savršenstva razvili razne složene mnemotehničke sustave kako bi napamet učili i generacijski prenosili neiskvarenu verziju gigantskog korpusa svetih vedskih tekstova.

Mahabharata
Foto: Flickr

Glavni zaplet u Mahabharati

Indijci tradicionalno za svoj najveći nacionalni ep govore kako je to djelo koje sadrži u sebi apsolutno sve znanje svijeta, i kao takvo je savršeno. Ovo je djelo, osim epske narodne predaje također i jedan od najvažnijih religijskih tekstova Indije jer sadrži priču o Višnuovom avataru Krišni, koji igra središnju ulogu i u svjetski poznatom dijelu Mahabharate po imenu Bhagavadgita (“Gospodnja pjesma”).

Najkraće moguće ispričano, glavna radnja Mahabharate (koja je, dakako, prošarana beskrajnim digresijama) vrti se oko borbe za prijestolje indijske dinastije Kuru. Dvije zaraćene strane iste dinastije zovu se Pandave i Kaurave. Pandave su u djelu najčešće u ulozi pozitivaca, dok se Kauravama pripisuju negativne ljudske karakteristike. Ovaj sukob zaraćenih klanova obitelji kulminira velikim sukobom na bojnom polju Kurukšetra.

Ono što mnogi ne znaju jest da se u ovom djelu pojavljuje i jedan čudno ambivalentan lik koji se često smatra među prvim transseksualnim likovima u povijesti svjetske književnosti.

Bhisma i Arjuna
Foto: Wikimedia Commons

Šihkandi – protagonist Mahabharate koji mijenja spol

Radi se o liku rođenom pod imenom Šikhandini, kćeri kralja Drupade, koji u kasnijem toku priče mijenja spol. Tako Šikhandini postaje muškarac Šikhandi.

Inače, Drupadina i Šikhandinina obitelj u mahabharatskom je sukobu na stranu pozitivaca epa, loze Pandava. Drupadina kćer Šikhandini ima i brata Dhrštadjumnu, te sestru Draupadi koja u epu postaje žena sve petorice kraljevića iz klana Pandava.

Liku djevojke Šikhandini dan je i zanimljiv mitološki motiv zbog kojeg je čeznula za time da postane muškarcem. Tako je ona u jednom od prošlih života bila djevojka po imenu Amba. Amba se, spletom okolnosti, trebala udati za jednog od negativaca Mahabharate, za Kauravu po imenu Bhišma. No Bhišma je odbio oženiti Ambu i nanio joj je veliku javnu sramotu, pa je stoga Amba postala opsjednuta osvećivanjem vlastite časti. Dugo se i ustrajno molila bogu Šivi ne bi li joj on pomogao u osveti protiv Bhišme, na što joj je Šiva odgovorio da će se u jednoj od idućih reinkarnacija Amba roditi kao muškarac koji će presuditi mrskome Bhišmi. Amba se stoga ubila, te se u svakom od idućih života nastala ubijati, sve dok se nije prerodila u povoljnoj situaciji za svoju osvetu – kao Šikhandini.

Bhisma odbija borbu protiv Sikhandija
Foto: Wikimedia Commons

Jedan od prvih trans likova u svjetskoj književnosti

O samoj promjeni Šikhandinina spola u muškarca postoji nekoliko različitih zabilježenih verzija epa. U jednoj od verzija ona je rođena kao žena, no postaje muškim eunuhom. Način na koji se ova spolna transfomacija dogodila objašnjava se, kao i mnoge, mnoge druge stvari, kao rezultat ustrajnoga religijskoga trapljenja i konačnog božjeg uslišenja isposnikove molbe.

U drugim verzijama priče kralj Drupada pronalazi čudom rođenu Šikhandini u šumi i dobija nalog od boga da odgaja djevojčicu kao muško. Drupada tako kasnije stoga sklapa brak između svoje kćeri i druge žene, na što puca skandal. Prestrašena Šikhandini tako bježi u šumu i s jednim od mitskih bića jakši sklapa magičnu pogodbu o zamjeni spola. To u nekim verzijama priče rezultira time da ona postaje muški eunuh, a u drugima regularan muškarac.

U daljnjim različitim verzijama Šikhandi(ni) se ponekad opisuje kao izravna reinkarnacija Ambe, te se odmah rađa u tijelu muškarca. Pošto se sjeća svojeg prošlog života, muškarac Šikhandi tako u ovoj verziji ima naviku oblačenja poput djevojke.

Sva ova komplicirana digresija oko zamjene spola zapravo ukazuje na društveni ustroj ondašnjeg indijskoga društva, u kojem je očito bilo nezamislivo da djevojka pođe u rat ili se bori protiv muškarca. Zato se različite verzije epa domišljaju različitim verzijama rješenja kako od Ambe/Šikhandini načiniti muškarca Šikhandija, samo da bi ovaj mogao poći u veliki sukob na Kurukšetri i zaklati Bhišmu te tako osvetiti okaljanu Ambinu čast.

Bhishmina smrt
Foto: Wikimedia Commons

Rasplet priče o Šikhandini/Šikhandiju

Ono što se na kraju u priči događa jest to da se Šikhandi i Bhišma susreću usred bitke na bojnome polju, no Bhišma prepoznaje svojega neprijatelja kao reinkarniranu Ambu (ili u drugim verzijama, kao nekoga tko je u sadašnjem životu bio rođen kao žena). Stoga odbija boriti se sa Šikhandijem, jer je nečasno muškarcu stupiti u borbu sa ženom.

Ovu Bhišminu slabost u kasnijem tijeku bitke iskorištava jedan od glavnih junaka Mahabharate, Pandavski kraljević Arđuna, koji povede Šikhandija u konačan obračun s Bhišmom, znajući da će Bhišma, suočen sa nekadašnjom ženom, odbaciti oružje. Kad se to dogodi, Arđuna ubija Bhišmu, izrešetavši ga strijelama u tolikoj mjeri da strijele ostaju, poput ležaja, držati Bhišmino umiruće tijelo iznad zemlje.

Sam Šikhandi tako postaje tek sredstvo u Bhišminom stradanju. Šikhandi također pogiba u borbi, 18 dana velike bitke u kojoj klan Pandava na kraju pobjeđuje Kaurave.

***

Preporučeni tekstovi: Uvod u drevnu poeziju Indijskog potkontinenta

Boemski kutak, Književnost

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *