Turneja po knjižnicama: prikaz Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića

Dobrodošli u najnovije izdanje serije tekstova “Turneja po knjižnicama”, u kojoj za vas obilazim i recenziram sve gradske knjižnice u Zagrebu. Do sad smo zajedno proučili kakvi uvjeti, atmosfera i ponuda literature vladaju pretežno u manjim ili od Centra udaljenijim kvartovskim knjižnicama (Dubrava (LINK), Gajnice (LINK), Podsused (LINK) i Medveščak (LINK)), a danas nam je za prikaz na redu jedna od većih i važnijih knjižnica u gradu – Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića.

Ova knjižnica nalazi se, kao što vjerojatno znate, gotovo u samom centru Zagreba, ili točnije – blizu Cvjetnog trga, na adresi Preradovićeva 5. Vjerujem da je većina korisnika Gradskih knjižnica barem jednom zašla u ovu poveliku biblioteku, pa nema pretjerano smisla opisivati kako se do nje dolazi. No, iako vas većina i osobno poznaje Knjižnicu Bogdana Ogrizovića, smatram kako će ovaj prikaz svejedno biti zanimljiv jer sada možemo zajedno povući paralele između karakteristika manjih i udaljenijih knjižnica s nezaobilaznim bibliotekama poput ove.

Kgz karta Ogrizović, Google Maps
Foto: Google Maps
Interijer – ovaj put ne baš tako očaravajuć!

Kao i uvijek, počet ćemo od izgleda knjižnice. Za razliku od biblioteka koje smo do sad opisali, ova se proteže na cijela dva kata – u prizemlju je sama knjižnica, a na katu je čitaonica. Ovo znači da je Bogdan Ogrizović definitivno jedna od ponudom knjiga najizdašnijih gradskih knjižnica. No, njezin interijer u oštrom je kontrastu s onim što smo do sad vidjeli po manjim kvartovskim knjižnicama.

Ogrizović 2
Foto: Kurziv.net

U Bogdanu Ogrizoviću nema intimnog ozračja privatne biblioteke nečije udobne dnevne sobe, kakvo vlada u knjižnicama u Podsusedu i Gajnicama. Nadalje, ova knjižnica ne posjeduje čak ni šarm ekscentrično stiješnjenog knjižnog skladišta kakvim se odlikuje Knjižnica Medveščak.

Nema neutralnog načina da ovo kažem, pa ću jednostavno lupiti – meni je Bogdan Ogrizović, usprkos tome što je jedna od najbolje opremljenih biblioteka, možda jedan od ružnijih prostora KGZ-a, od svih koje sam do sad vidio.

Ogrizović 3
Foto: Kurziv.net
Sterilna radna atmosfera

Ne znam čemu konkretno pripisati ovo moje osobno estetsko nezadovoljstvo, osim vrlo apstraktnoj tvrdnji da ovaj prostor jednostavno “nema osobnost”. Podovi su prekriveni ružnim plavim sagom kakav vas može dočekati i u birokratskom uredu ili u zubarskoj čekaonici. Gomile knjiga posložene su na bezličnim bijelim policama koje kao da su na veliko dopremljene iz IKEA-e. Stolovi, fotelje, stolci, ladice i ostala drvenarija djeluju sterilno uredski.

Ogrizović 4
Foto: Kurziv.net

Uz ovakav doživljaj interijera, potrebno je pojasniti da je ovo knjižnica i čitaonica kroz koju se kreće povelik broj ljudi. Jer, ovdje preko dana brojni studenti i intelektualci uče u prostoru čitaonice, a navečer Ogrizović često ima i razna književna predstavljanja, tribine i predavanja u središnjem prostoru knjižnice, oko kojeg su posložene sve police. Stoga je logično da unutrašnjost ove knjižnice bude prvenstveno funkcionalna.

Pa ipak, zato u Ogrizoviću, prema mome mišljenju, uz sterilan i ružan interijer vlada i neka pomalo napeta atmosfera. Gotovo pa da uvijek kada uđem ovdje imamo osjećaj da svojim prisustvom nekome smetam – pa bili to u knjige udubljeni studenti ili prezaposleno knjižničko osoblje. Zato mi je bilo i pomalo neugodno fotkati unutrašnjost Ogrizovića za potrebe ovog teksta – samo sam čekao da bilo kojeg trena netko skoči i prosikće da prestanem smetati i pustim ljude da rade.

Ogrizović 5
Foto: Kurziv.net
Odlična opremljenost stručnom literaturom!

Naravno, iako Bogdan Ogrizović ima ponešto uštogljenu atmosferu, ovo je zapravo jedna od najbolje opremljenih javnih gradskih knjižnica u Zagrebu, To ju, usprkos svemu, čini nezaobilaznom svakome tko ima čestu potrebu za velikim brojem stručnih i nešto rjeđih knjiga.

Popis beletristike je solidan, iako mi je, što se tiče probranosti naslova, a bome i njihovog rasporeda po policama, i dalje mnogo draža Knjižnica Dubrava. No zato ćete od publicistike ovdje pronaći gotovo sve što vas zanima – od teorije književnosti do novinarstva, od priručnika za bridž i ribolov do monografija gradskih kvartova, od sociologije, filologije i filozofije do zbirki stripova i kulturnih časopisa.

Ogrizović 6
Foto: Kurziv.net
Anegdota, ili Kako sam ispao glupan

Kao što sam već i rekao, donji kat Ogrizovića rezerviran je za knjižnicu, a gornji za čitaonicu. No, imam dojam da posjetitelji ove knjižnice nerijetko previđaju gornji kat. Jer na njemu se, osim vrlo zanimljive zbirke stručne literature koju se, na žalost, može koristiti samo u knjižnici, nalazi i dosta polica s beletristikom na stranim jezicima. Tako vam je Ogrizović korisno posjetiti čak i ako novi roman koji tražite još nije preveden na hrvatski.

Ogrizović 7
Foto: Kurziv.net

No, s obzirom na to kako je gornji kat Ogrizovića dosta često zaboravljen, tako sam i ja pri ovom posjetu ispao potpuna budala, zaboravivši da je publicistika na tom katu rezervirana za čitaonicu. Tako sam se nacrtao na pultu za posudbu u prizemlju s rukama punim knjiga koje nije dopušteno iznositi iz knjižnice. No, nema veze, lik koji mi je zaduživao knjige nije od toga radio veliku frku (osim što mi je isprva uputio blijedi “Ha?” pogled), pa sam tako ubrzo zaboravio bruku i posudio nešto s donjeg kata.

Ogrizović 8
Foto: Kurziv.net
Posudba

Moj izbor pri ovom posjetu bile su knjige:

Milivoj Solar – Teorija Književnosti (Nezaobilazna knjiga za sve koji žele svoje poznavanje konkretnih književnih djela potkrijepiti i teorijskom osnovom.)

Ivo Hergešić – Književni portreti (Zbirka zanimljivih i informativnih eseja o raznim autorima važnim za povijest svjetske književnosti.)

Monika Herceg – Početne koordinate (Ovo je zbirka poezije nedavne pobjednice natječaja Goranovo proljeće. Iskreno, nemam blage veze što očekivati od ovog jer sam se do sad namjerno suzdržavao od čitanja autoričinih uradaka na netu kako bi ovu knjigu doživio što objektivnije. Znam samo da sam se dosta namučio prije nego li sam konačno nabasao na ovu knjigu, jer izgleda da Goranovo proljeće svojim izdanjima ne pokriva baš najbolje biblioteke i sajmove knjiga, što me čudi.)

Ogrizović, posudba
Foto: Kurziv.net

Toliko za ovaj nastavak Turneje po knjižnicama. Čitamo se uskoro u vezi s novom i za sad još nepoznatom knjižničkom lokacijom. Možda će to biti upravo vaša lokalna knjižnica!

***

Preporučeni tekst (LINK): Turneja po knjižnicama: Recenzija Knjižnice Medveščak

Biblioteka, Boemski kutak, Književnost

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.