John Romero pomeo fanove najavom da ovih dana objavljuje cijelu novu epizodu originalne igre Doom iz 1993.!

Čak i ako računalo koristite samo da biste gledali tik tok meme-e i retardirane video uratke Paula Logana, svejedno ste barem čuli za legendarnu PC igru Doom koja je izašla još prapovijesne 1993. godine i zauvijek promijenila svijet kompjuterskih igara.

No, ako ste, poput mene, iz prve ruke iskusili bolesno zabavno, nabrijano i pikselizirano klanje znano kao originalni Doom, tada se pripremite na ostvarenje svojih mokrih snova! Jer, čuveni John Romero, programer i dizajner koji je radio na originalnom Doomu zajedno s Johnom Carmackom, ovih je dana u fanovima ove stare igre aktivirao kolektivni orgazam najavom kako će na 25. obljetnicu ovog uratka javnost ugledati potpuno novu 5. epizodu originalne igre, koju je dizajnirao Romero osobno!

Da, znam, jasno mi je u kakvom se stanju nalazite nakon ove vijesti. Ali, molim vas da na trenutak odložite svoje genitalije, pa da zajedno ukratko pogledamo što možemo očekivati od 5. epizode Dooma.

Doom screen
Foto: Facebook/John Romero
Što očeivati od Sigila? Čistokrvno Doom retro iskustvo!

Prva i najvažnija informacija jest ta da 5. epizoda nosi naslov Sigil (“Simbol”), a trebala bi biti dostupna negdje oko sredine veljače 2019. godine, što znači vrlo, vrlo skoro! Još je zanimljivije to da se tvorac Sigila, John Romero, izgleda dobro pobrinuo da nam ovaj neočekivani poklon servira u autentičnom retro štihu toliko prepoznatljivim kad se radi o Doomu.

Romero je, vidite, osobno radio na dizajnu Sigila još od 2017. godine, kad je iz zajebancije na internet uploadao novi nivo za Doom, na što je fanovima, naravno, na usta počela ići pjena te su danonoćno počeli zahtijevati još. Romero im je odlučio udovoljiti cijelom novom epizodom igre, o kojoj kaže kako ju je izgledom i atmosferom nastojao učiniti maksimalno dosljednom Doomu iz 1993. godine.

John Romero
Foto: Facebook/John Romero

Sigil će biti postavljen na internet kao “megawad” (iliti veliki mod) za oriđiđi igru, a moći će ga besplatno skinuti i snimiti svatko tko još uvijek posjeduje originalni Doom iz 1993. godine. No, onima koji apsolutno moraju imati i fizičku kopiju ovog proširenja originalne igre Romero će za nabavku učiniti dostupan poseban box set u kojem ćete Sigil dobiti na USB sticku u obliku floppy diskete (u tom, oh, tako slatkom retro štihu). Box set će uključivati i još razne zanimljive suvenire poput majice, novčića, ikoničke figurice Romerove glave nabijene na kolac iz Dooma 2, originalni Sigilov soundtrack (na kojem je radio bolesni metal gitarist Buckethead!), i slične poslastice.

Last day to get JOHN ROMERO'S SIGIL BEAST BOX PC MEGAWAD over at Limited Run Games!…

Objavljuje Second PotionNedjelja, 23. prosinca 2018.
Sequel? Prequel? Nije, nego Mid-quel!

Što se tiče same radnje (koja je u Doomu sporedna, ali, eto, ima i nje), Sigil je zamišljen kao svojevrsni most koji povezuje Doom 1 i Doom 2. Tako naš dobro nam poznati svemirski marinac, nakon što je u Jedinici izrešetao svako čudovište u svemirskoj bazi, otputovao portalom u pakao i prosuo utrobu velikom mehaničkom pauku koji je organizirao demonsku invaziju, nakon svega toga jedino želi natrag doma, na Zemlju. Iz Dooma 2 znamo da su Zemlju u međuvremenu zaposjele snage nove demonske invazije, no Sigil se događa u vremenu prije Dooma 2, a neposredno nakon 4. epizode Dooma 1 (koja je također izdana naknadno, 1995. godine). Tako u Sigilu sile tame sabotiraju junakov teleporter i on, umjesto na Zemlji, završi u još dubljim predjelima pakla. Nakon toga, naravno, slijedi bezumna koljačina zbog koje se ova igra voli i cijeni.

Tako je najavljeno da će Sigil sadržavati 9 potpuno novih single player levela, kao i 9 multiplayer mapa.

Objavljuje Retro Game GeeksSubota, 19. srpnja 2014.
Originalni autor radio polu-službenu epizodu u fan-made programu

Romero je nove nivoe za Sigil, u pravoj postmodernoj maniri, dizajnirao u programčiću Doom Builder 2, koji su svojevremeno napravili fanovi kako bi se sami mogli okušati u kreiranju novih nivoa i modova za Doom. Tako u Sigilu imamo bizarnu situaciju u kojoj originalni dizajner i programer Dooma koristi neslužbeni fan-made alat da bi nakon cijelih 25 godina kreirao polu-službeno proširenje igre!

Zašto je Sigil samo polu-službeno proširenje Dooma? Doslovno samo iz pravnih razloga. Jer, prava na Doom franšizu danas polaže id Software koji je postao dio veće kompanije ZeniMax Media.

Random 1.2 screenshot.

Objavljuje Doom Video VaultPonedjeljak, 24. studenoga 2014.

Romero nije zaposlenik tih kompanija, pa je, kao i svi drugi fanovi igre, odlučio na netu objaviti svoje proširenje igre napravljeno u Doom Builderu 2. No, svim pravim fanovima jasno je da je ovo prava stvar i prava nova epizoda igre. Prepustimo ZeniMaxu da se bavi pumpanjem novih tehnički superiornih, ekstra-modernih i posve neprepoznatljivih nastavaka Dooma. Mi, stari fanovi uskoro se vraćamo u tako nam poznat i drag pikselizirani pakao!

Naravno, ako u skorije vrijeme uspijem uvrebati priliku odigrati Sigil, u tom slučaju recenziju istoga možete očekivati na ovom mom Kurziv.net blogu.

***

Preporučeni tekst (LINK): Retro recenzija: Je li Heretic bio punopravni nasljednik ili tek besramna kopija Dooma?

Geek stuff, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.