Imajte srce, udomite umjetničko djelo!

Kako ono tekstovi ovog tipa obično idu? “Arf arf! Bok, ja sam Reks, i jako sam dobar dečko! Ali neki zločesti ljudi izbacili su me na ulicu pa sam trenutno u potrazi za novim smještajem. Ako imate srca i želite me u svom životu, nazovite broj…”

Ovako nekako to obično glasi, ne? Ali pazite, danas ne udomljavamo četveronošce, pa čak ni dvonošce, već umjetnička djela! Zato bi početak našeg današnjeg teksta prije mogao glasiti: “Arf arf (?)! Ja sam lijepa slika u potrazi za novim domom. Nisam Van Goghova, ali moj tvorac jednako je opičen kao i taj lik, i puno bi mu značilo da me primite u toplinu svoga doma…”

Udomi me Art na ceste 1
Foto: Facebook/F12
Udomitelji umjetnosti

Ako ste pomislili da me trese zimska groznica pa zato bulaznim bez smisla, ovog puta (samo ovog) ste se prevarili! Jer, diljem Hrvatske uskoro će se doista održati zanimljiva akcija “udomljavanja” umjetničkih djela svih vrsta. A najbolje od svega je to što će zainteresirano građanstvo biti u prilici udomiti umjetnička djela potpuno besplatno.

Da budem jasniji, riječ je o uličnoj umjetničkoj inicijativi koju u Hrvatskoj već druge godine za redom “gura” umjetnička platforma F12 iz Karlovca. Tako vam oni poručuju (a ja, eto, prenosim) da pozivaju sve umjetnike, autore, zavisne i nezavisne kreativce koji rade i djeluju na području Hrvatske da se uključe u drugo obilježavanje Svjetskog dana community arta u Hrvatskoj, 17.2.2019. godine.”

Art na cestu 2
Foto: Facebook/F12
Kako sudjelovati?

Što trebate napraviti da biste se priključili. Jednostavno! Ako se bavite ikakvom formom umjetničkog stvaralaštva, na naznačeni datum iznesite neki svoj uradak na ulice svoga grada, pronađite za njega odgovarajuću lokaciju, te ga tamo ostavite uz natpis “UDOMI ME”, da prvi zainteresirani sugrađanin koji naiđe može prisvojiti vaše umjetničko djelo.

Za ovu inicijativu ne vrše se nikakve službene prijave, događaj nema sponzore, niti itko na ikoji način od njega profitira – osim same umjetnosti! Jedino što trebate napraviti (ovisno o vašem afinitetu) jest ili na ulici ostaviti neki svoj uradak, ili pak “udomiti” tuđi. Organizatori jedino ističu kako bi bilo zgodno da svaki umjetnik fotka umjetničko djelo koje je odlučio pokloniti ulici, te da zatim fotku prikači na službenu Facebook stranicu događanja i napiše (ako želi) gdje ga je ostavio. Znate, čisto da se vidi tko je sve i sa čime sudjelovao u inicijativi, i da zainteresirani mogu u gradu potražiti vaš rad. A tako možete vaš rad predstaviti i Facebook-publici. Link na službeni event je OVDJE.

Art na cestu 1
Foto: Facebook/F12
Svi su pozvani

Ova akcija 17. 2. traje cijeli dan, a sudjelovati može svatko, bez obzira na dob, edukaciju i slične pizdarije. Jedino što vam treba jest dobra volja da poklonite ili preuzmete neki rad. U obzir dolazi doslovno svaki oblik umjetnosti koji je moguće iznijeti na ulicu i tamo ga ostaviti, dakle: književnost, digitalna umjetnost na USB sticku, oslikana platna, fotografije, crteži, DVD sa snimkom vaših performansa, CD vašeg benda, skulptura od štapića sladoleda… Shvatili ste.

Organizatori kažu da je “prethodne godine akcija okupila 23 autora koji su izložili oko 60 autorskih radova u Karlovcu, Zagrebu, Kutini, Varaždinu, Opuzenu, Visu, Zadru, Rijeci i Puli”.

Sada znate. Priključite se.

***

Preporučeni tekst (LINK): “Blackout” poezija – spoj kolaža, likovnosti i pjesništva

Najave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.