Turneja po knjižnicama: prikaz Gradske knjižnice

Dobrodošli u već sedmi nastavak serije tekstova “Turneja po knjižnicama”! Ako ste se tek uključili, jedino što trebate znati jest to da mi je ambicija obići, razgledati i u ovim tekstovima recenzirati sve gradske knjižnice u Zagrebu, ističući njihove prednosti i mane i tako vas upoznati s bibliotekama koje se nikad do sad niste sjetili osobno obići.

U današnjem tekstu pozabavit ću se Gradskom knjižnicom na adresi Starčevićev trg br. 6. Ova se knjižnica nalazi u strogom centru grada, blizu Glavnog kolodvora i odmah do Tomislavca. Ono što je potrebno odmah u početku istaknuti jest to da se radi o knjižnici koja je svojevrsni “glavni štab” svih zagrebačkih gradskih biblioteka.

Ovo je naša “The” knjižnica. Je li zbog toga najveća? Pa, nije. Je li najljepša? Vjerojatno nije. No, definitivno ima svojih prednosti i posebitosti koje ću se u ostatku teksta potruditi ukratko prikazati.

Gradska knjižnica, karta
Foto: Google maps
Modernost i funkcionalnost na prvom mjestu

Vjerojatno najvažnije svojstvo ove biblioteke kojeg trebate biti svjesni jest to da je knjižni fond Gradske knjižnice mnogo veći nego li se na prvi pogled čini. Kad uđete u prostor knjižnice namijenjen građanstvu, naći ćete se, istina, suočeni s modernom i zadovoljavajuće opremljenom knjižnicom, no dio knjiga koji je javno izložen zapravo je mnogo manji nego li i javni knjižni fond mnogih malih knjižnica, poput Knjižnice Marije Jurić Zagorke ili Knjižnice Gajnice (LINK). To je tako zato što se u Gradskoj knjižnici većina literature nalazi u velikom skladištu izvan prostora za posjet građana. Građani mogu posuđivati i veliki dio knjiga iz tog “nevidljivog” skladišta, no to se odvija tako da na papirić napišu naziv knjige ili njezinu signaturu, predaju papirić za glavnim pultom, te zatim čekaju da se netko od knjižničkog osoblja vrati iz skladišta s traženom knjigom.

Gradska knjižnica 2
Foto: Kurziv.net

Na prvi dojam bi vam se ideja o posuđivanju knjiga iz ogromnog skladišta kojem uopće nemate pristupa mogla učiniti “odbojna”, jer tako se gubi čar vlastoručnog traganja za zanimljivom literaturom i tumaranja među labirintom popunjenih polica. Razumijem vas, jer i meni je draže osobno se upustiti u potragu. No, uvjeravam vas da ovakav način “posluge” ima i svojih nedvojbenih prednosti.

U ovu knjižnicu zato dolazim prvenstveno kada sam u potrazi za knjigom koja je rijetka, konstantno posuđena u drugim knjižnicama, ili ju je pak teško pronaći vlastoručno. Osim što “nevidljivo” skladište Gradske knjižnice sadrži ogroman broj naslova i rijetkih knjiga, ovdje u tren oka možete pronaći neku knjigu koju nikako ne uspijevate “iskopati” vlastitim trudom, a za to ne trebate čak ni s kim komunicirati. Postupak je maksimalno pojednostavljen.

Gradska knjižnica 3
Foto: Kurziv.net
Digitalna pretraga knjižničnog fonda

U Gradskoj knjižnici nalazi se niz računala putem kojih svaki posjetitelj može pretraživati knjižni fond KGZ-a. Kad pomoću online tražilice pronađete knjigu koju pokušavate posuditi, trebate samo provjeriti je li ona dostupna i u Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu (što će u većini slučajeva i biti tako, jer radi se o knjižnici s očito ogromnim i odlično opremljenim skladištem). Zatim, signaturu i naziv knjige zapišete na za to predviđenu ceduljicu koja se nalazi pokraj svakog računala, te ceduljicu odložite u kutiju za predaju signatura na glavnom pultu, gdje će ju preuzeti neki od knjižničara. On će zatim u skladištu potražiti vašu knjigu, te vam ju za nekoliko minuta isporučiti na glavni pult. Vrlo zgodno, moderno i praktično.

Gradska knjižnica 4
Foto: Kurziv.net
Izgled i atmosfera Gradske knjižnice

Inače, potrebno je i istaknuti da je Gradska knjižnica vizualno definitivno jedna od najmodernije uređenih knjižnica u gradu. Razmještaj polica, dizajn namještaja i tehnička pomagala svi vrlo jasno izgrađuju dojam da se radi o suvremenoj i multifunkcionalnoj kulturnoj ustanovi. I, iako mogu prepoznati trud i dobar ukus uložene u dizajn nove knjižnice, osobno su mi više po guštu knjižnice koje više nalikuju na prašnjave ropotarnice s labirintom drvenih polica.

Gradska knjižnica 5
Foto: Kurziv.net

Vjerojatno je to stoga što mi se takva “stara” vrsta biblioteka čini manje sterilnima od biblioteke poput ove Gradske knjižnice. Jednostavno, u njoj se ne možete pretvarati da ste kakav čarobnjak ili ludi pustinjak okružen hrpom drevnog i brižno pohranjenog znanja. Ovdje vladaju računala i moderna arhitektura, a ne romantika i mistika. Ako vam se to sviđa, onda će vam u Gradskoj knjižnici biti udobno.

Gradska knjižnica 6
Foto: Kurziv.net
Ostali sadržaji

Usput, Gradska je knjižnica jedna od najaktivnijih gradskih knjižnica što se tiče kulturnih tribina. Tako se u istoj zgradi i na istom ulazu na trećem katu nalazi tzv. Galerija Kupola u kojoj se često održavaju umjetničke izložbe, debate, književne večeri, radionice, gostovanja i slični edukacijski i kulturni programi za građanstvo.

Uz to, odmah do ulaza u knjižnicu, na adresi Starčevićev trg 4, nalazi se i Glazbeni odjel ove knjižnice u kojem je moguće posuditi nešto iz velike knjižničke kolekcije glazbenih CD-a.

Gradska knjižnica 7
Foto: Kurziv.net

Ukratko, Gradska knjižnica je jedna od modernijih biblioteka u našem gradu a bit će po guštu svima koji vole suvremenost i funkcionalnost nauštrb intimne i mistične knjižnične atmosfere. No, neovisno o vašem ukusu, ovdje se u svakom slučaju isplati navratiti na neku od književnih tribina, ili u potragu za knjigom koju ne možete pronaći u “običnim” kvartovskim knjižnicama.

Gradska knjižnica, posudba
Foto: Kurziv.net
Moja posudba

Kao i uvijek, pri ovom posjetu sam i sam posudio nekoliko knjiga. Neke od njih, koje na mene ostave dovoljno snažan dojam, vjerojatno ću kroz određeno vrijeme recenzirati na ovoj stranici. Za sad ću samo pobrojati svoju posudbu koja se ovog puta sastojala od sljedećih naslova:

  • Robert Ferguson – Henry Miller: Život [biografija]. Ovoj se knjizi posebno veselim jer je Miller pisac koji me kroz život možda i najviše definirao kao pisca i kao čitatelja. Stoga će zaroniti u ovu “studiju” u Millerovom životu za mene biti prava poslastica.
  • Kristian Novak – Ciganin, ali najljepši [roman]. Kristian Novak nedavno me izbio iz cipela svojom Črnom mati zemlom (LINK), i otkad ga smatram jednim od rijetkih doista kvalitetnih pisaca na našoj trenutnoj književnoj sceni. I o ovom romanu čuo sam sve najbolje, stoga mislim da mi se ponovno sprema pravi čitalački spektakl.
  • Ivana Bodrožić – In a Sentimental Mood [poezija]. Bodrožićku sam nedavno čitao u ulozi prozaistice, iskušavajući njezin poznati roman Hotel Zagorje (LINK), koji sam i recenzirao. S obzirom na to da se radi o modernoj spisateljici koja uvelike odbija sudjelovati u apstraktnom i isforsirano intelektualnom postmodernom stilu koji je trenutno doista prezastupljen i upravo neukusno pomodan među najmlađom generacijom pisaca, Bodrožićkina su djela mnogo smislenija, iskrenija i artikuliranija, te uglavnom predstavljaju vrlo kvalitetna ostvarenja. Stoga se radujem i ovoj knjizi, koja je svojevrsna pozitivna anomalija na našoj rapidno propadajućoj pjesničkoj sceni.

Toliko za ovaj put. Za kojih mjesec dana slijedi idući posjet nekoj novoj gradskoj biblioteci, a sukladno s time i novi prikaz iz serije “Turneja po knjižnicama”. Ostanite u toku, jer je iduća na redu možda upravo vaša lokalna knjižnica.

***

Preporučeni tekst (LINK): Turneja po knjižnicama: prikaz Knjižnice Vrapče

Boemski kutak, Književnost, Recenzije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.