Milko Kiš iz Hladnog piva: “Svirao sam po najgorim birtijama ovog grada”

Pozdrav, ljudi. Jeste popili svoju jutarnju kavicu? Evo mene opet na monitoru vašeg kompjutorčića/mobitela, a danas vam želim najaviti još jednu posebnu književnu promociju koja će se uskoro odigrati u Zagrebu.

Sigurno ste čuli za bend Hladno pivo, ne? Likovi neumorno nastupaju, stalno se vrte na televiziji i radijskim postajama, te su definitivno jedan od najprofiliranijih domaćih rock bendova. No, jeste li znali da neki od članova benda imaju i književne ambicije?

Milko Kiš Najgore birtije 2
Foto: ustupio Milko Kiš
Ukoričen pjesnički prvijenac svestranog Milka Kiša!

Milko Kiš klavijaturist je Hladnog piva, no uz to ima i mnoge druge raznolike životne interese. Tako se bavi i pjesništvom, kantautorstvom i slikanjem (12 samostalnih i više skupnih izložbi), po zvanju je pedagog, svake srijede u 20:30 vodi pjesničku tribinu Preludiranje na brodu Brazil kraj Save, a uz Hladno pivo svira i u bendu Milko i Ostatak.

Čovjek ovako širokih interesa, normalno, uvijek smišlja nešto novo. Zato se Zagrepčanima uskoro sprema javna promocija prve Milkove izdane knjige poezije pod naslovom Svirao sam po najgorim birtijama ovog grada. Ovo će se izdanje među brojnim ovogodišnjim pjesničkim naslovima istaknuti i jednom posebitošću koja se ne vidi često na našoj književnoj sceni. Uz knjigu, naime, dolazi i glazbeni CD na kojem su snimke Milkovih uglazbljenih izvedbi stihova sadržanih u samoj zbirci!

Promocija zbirke poezije Svirao sam po najgorim birtijama ovog grada

Promocija ove dopadljive knjige održat će se u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u subotu 13.4. u 11 sati. Zbirka je izdana u Nakladi Semafora, a na promociji u Ogrizoviću će, osim autora Milka Kiša, biti predstavljeni i suradnici koji su mu pomogli realizirati knjigu. Uz to, odabrane stihove iz ovog autorovog tiskanog prvijenca izgovarat će pjesnici Neven Dužević, Emanuella Zubović, Hasan Džinić Džino, Ivanka Blažević Kiš i Boris Kvaternik (to sam, ako niste skužili, ja – vaše dnevno piskaralo s Kurziva! 🙂 ).

Sam Milko o ovom projektu poručuje sljedeće: “Većina ovih pjesama odsvirana je i javno na pjesničkim skupovima, promocijama, otvorenjima vlastitih i tuđih izložbi i ponešto na radiju i TV-u, a objavljene su i u više zbornika. Glazbene izdavačke kuće nisu ljubitelji ovog žanra, tako da umjesto izdavanja glazbenog CD-a pjesmice izlaze u obliku knjige poezije. Poneki glazbeni festival,  koji dozvoljava pjesme duže od 10 strofa, dozvoli nastup autoru, tako da su pjesme izvedene i na Chansonfestu.

Naslovna pjesma zbirke nastala je negdje u 80-ima, kao refleksija na teški život glazbenika i djelomično je autobiografska. Na YouTube-u postoji gotovo nepromijenjen snimak ove pjesme odsvirane 1990. na Jutru poezije.”

Uz tradicionalnu nagradnu igru, naklada Semafora na ovoj će promociji omogućiti prisutnima i udomljavanje novog naslova po iznimno povoljnim uvjetima uz posvetu autora.

Poziv za sve

Ako ste ljubitelj Kiševih melodija i stihova, navratite u subotu do Cvjetnog trga i Ogrizovića na zajedničko druženje i usput mu iskažite podršku. Poznajući ga, već njušim da će ovo biti jedna vrlo zabavna i melodiozna književna promocija.

Pa, dragi moji boemi, birtijaši i pjesnici – vidimo se 13. travnja u knjižnici na Cvjetnom!

***

Preporučeni tekst (LINK): Domaća pjesnička scena budi se iz dugog sna: iscrpan popis pjesničkih tribina u gradu

Najave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *