Domaća pjesnička scena budi se iz dugog sna: iscrpan popis pjesničkih tribina u gradu

Vi koji pratite domaću književnu scenu – jeste li primijetili da se u posljednje vrijeme u Zagrebu događa nešto neobično? Prisjetite se razdoblja od prije par godina i pokušajte u glavi pobrojati koliko je pjesničkih tribina u to vrijeme bilo aktivno. Svega nekoliko, zar ne? No danas, pogotovo u posljednjih nekoliko mjeseci, pjesničke tribine niču na sve strane kao gljive poslije kiše. To je, sve u svemu, dosta pozitivna pojava jer pokazuje da za ovu vrstu događanja ima zainteresiranih posjetitelja i publike. Može li biti da se naša uspavana književna scena napokon počela buditi iz duuuugog zimskog sna?

U današnjem tekstiću za vas ću nastojati ukratko pobrojati sve trenutne pjesničke tribine u Zagrebu čijeg sam postojanja osobno svjestan. Tako ćete imati mali i pregledni popis pjesničkih događanja u gradu te osnovnih informacija o njihovom održavanju. Molim predstavnike pjesničkih tribina koje možebitno propustim navesti da mi se jave u inbox s podacima o svojoj tribini ako žele biti uvršteni u ovaj pregled. Jer ja, i uza svu volju, vjerojatno nisam bio u stanju doznati za apsolutno svaku pjeničku tribinu u svome gradu.

Radi dodatne preglednosti pobrojat ću tribine prema danima u tjednu, kako bismo kolektivno osvijestili da je u Zagrebu pjesništvo trenutno dovoljno živo da se svakog pojedinog dana u sedmici u njemu održava po neka pjesnička tribina.

Open mic u Čeh pubu

Objavljuje Čeh PubUtorak, 23. listopada 2018.

Među novim tribinama u Zagrebu je i Open mic u Čeh pubu. Ovaj se birc nalazi na adresi Preradovićeva 28, a za sad je plan da se tribina tamo održava svakoga drugog ponedjeljka u 18 sati. Dobrodošli su svi izvođači i kreativci koji imaju potrebu za mikrofonom i publikom.

Književna tribina Učitavanje

Objavljuje Književna tribina UčitavanjeČetvrtak, 13. rujna 2018.

Ova jednom mjesečno utorkom u 18 sati održava doganje pod nazivom Poezija u vrtu, na adresi Savska 160 (Vintage Industrial Bar). Međutim, imajte na umu da se tribina održava samo u toplijem dijelu godine (jer se održava u  Vintageovom vanjskom vrtu), te da su trenutno na zimskoj pauzi.

Preludiranje

Objavljuje Milko Dedahp KisČetvrtak, 22. studenoga 2018.

Od početka ove godine u organizaciji klavijaturista Hladnog Piva, Milka Kiša, pojavila se nova poetsko-glazbena tribina u gradu. Održava se svake srijede, obično s početkom u 20:30 sati. I ova se tribina, nakon promjene nekoliko prostora, trenutno ustalila u bircuzu u obliku broda po imenu Brazil, koji se nalazi ispod Hendrixovog mosta na savskom nasipu.

Razgovor s pjesnikinjom

Posjetiteljica Božica Drakulić postavlja pitanje pjesnikinjma.

Objavljuje Razgovor s pjesnikinjomPetak, 21. rujna 2018.

Ova tribina se, nakon promjene imena i nekoliko lokacija, trenutno održava svake druge srijede na adresi Preradovićeva 5, u Antikvarijatu Jesenski i Turk, i to pod nazivom Razgovor s pjesnikinjom. Tribina obično počinje oko 19 sati, a jedinstvena je po tome što na njoj gostuju isključivo ženske pjesnikinje.

Književni kutak

Objavljuje Hkd- ogranak "Književni Kutak" ZagrebPetak, 7. prosinca 2018.

U Dubravi se četvrtkom u Narodnom Sveučilištu u Dubravi održava pjesnička tribina Književni kutak. Ova tribina obično se održava s početkom u 18 ili 19 sati.

Udruga umjetnika Vjekoslav Majer

Danas u Majeru

Objavljuje Ljiljana ŠiljakPetak, 26. siječnja 2018.

Udruga umjetnika Vjekoslav Majer još je jedna od dugovječnijih tribina u Zagrebu. Održava se svakog petka u 19 sati. Iako je ova udruga, koliko sam čuo, u posljednje vrijeme imala poteškoća sa zadržavanjem prostora za tribinu, nakon nešto seljakanja uokolo trenutno su se opet ustalili na svojoj staroj adresi Pavla Hatza 8, u prostoru mjesnog odbora August Šenoa.

Jutro poezije

Objavljuje Antun BukovecSubota, 26. kolovoza 2017.

Ovo je u nas najstarija književna tribina koja se održava u kontinuitetu, svake subote, još od davne 1964. godine. Osnovali su ju poznati pjesnici Gustav Krklec, Vesna Parun , Vjekoslav Majer, Salih Alić i drugi. Tribina se trenutno održava svake subote na adresi Basaričekova 9, u birtiji Pod starim krovovima (koju znate kao birtiju Kod Žnidaršića iz najpoznatijeg domaćeg filma Tko pjeva zlo ne misli), s početkom u 12 sati.

Zagrebačke večeri poezije

Objavljuje Zdravko OdorčićSubota, 8. prosinca 2018.

Još jedna zanimljiva i dugovječna pjesnička tribina pod nazivom Zagrebačke večeri poezije održava se svake druge subote, obično s početkom u 18 ili 19 sati (pratite njihove najave), a nedavno su se preselili na novu adresu. Tako se tribina trenutno održava na adresi Mesnička 12, u Kulturnom centru Mesnička. Tribina postoji od 2011. godine.

Govorimo poeziju

Objavljuje Govorimo poezijuNedjelja, 28. listopada 2018.

U Kulturnom centru Mesnička (Mesnička 12) održava se i nova tribina pod nazivom Govorimo poeziju. Ona će se, izgleda, održavati svake druge nedjelje s početkom u 17 sati.

Ostale tribine (s rjeđim ili neredovitim održavanjem)

Od ostalih tribina koje se održavaju nešto rjeđe ili neredovitije, treba spomenuti Piščevu noć koja se održava nekoliko puta godišnje u klubu Vinyl u Bogovićevoj 3.

Zatim, imamo i najnoviju tribinu pod nazivom Open mic u Močvari, koja se održava na Trnjanskom nasipu u Močvari i tek je potrebno vidjeti s kakvim će se kontinuitetom održavati. Tribina nije isključivo pjesnička već je namijenjena svim izvođačkim umjetnicima, tako da na njoj, između ostalih, mogu sudjelovati i pjesnici.

Objavljuje Klub MočvaraPetak, 7. prosinca 2018.

Također, u Slovenskom domu na adresi Masarykova 13 odnedavno je startala nova tribina Živa poezija, a plan je održavati ju na mjesečnoj bazi.

U Zagrebu će se povremeno održavati i ciklus tribina Tumači poezije u organizaciji PEN-a (učestalnost održavanja za sad mi nije poznata).

Već nekoliko godina se par puta godišnje zna održati i tribina Poezija iz prve ruke. Mjesto održavanja je Knjižnica Novi Zagreb, na adresi Božidara Magovca 15.

U klubu Booksa na adresi Martićeva 14 d u većim se razmacima održava i tribina pod nazivom Poezija na živo.

U Pločniku, na adresi Međimurska 21, otprilike se jednom mjesečno (nekad i rjeđe) u neredovitim intervalima održava tribina Odvalimo SE poezijom.

***

Preporučeni tekst: Grupa boemskih nomada s Jutra poezije bez pompe odala počast na Ujevićevom grobu

Boemski kutak, Književnost

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.