Grupa boemskih nomada s Jutra poezije bez pompe odala počast na Ujevićevom grobu

Tin Ujević je, bez ikakve sumnje, jedan od najslavnijih i najutjecajnijih hrvatskih pjesnika, te uvjerljivo najzapamćeniji boem s naših prostora. O njegovom životu i djelu napisane su police i police knjiga i studija. Iz tog je razloga vrlo očekivano da razni današnji umjetnici-biznismeni koriste Ujevićevo ime kako bi iz proračuna brzinski zgrnuli pare pomoću raznih projekata i potpora, a pritom im se za samu umjetnost i boemštinu zapravo živo fućka.

Na sreću, u našim umjetničkim krugovima postoji i jedna druga (daleko manja) grupacija ljudi koji nisu zaboravili što to znači iskreno stvarati i živjeti umjetnost, umjesto njome trgovati poput prostitutki što trguju komadom mindže pod noćnim svjetiljkama.

Jutro poezije posjet Ujeviću 2
Foto: Kurziv.net

Jutro poezije – pjesnička tribina s najdužom tradicijom

Takvu grupa spontano okupljenih boemskih umjetnika predstavlja i zagrebačka pjesnička tribina Jutro poezije, koja je na glasu kao pjesnička tribina s najdužim kontinuitetom održavanja u ovome dijelu Europe, a vjerojatno i mnogo šire. Jer, vidite, Jutro poezije se konstantno održava još od davne 1964. godine, kad ju je pokrenula grupica osobenjaka i boema koje današnje generacije pamte kao neupitne pjesničke veličine.

Jutro poezije posjet Ujeviću 1
Foto: Kurziv.net

Osnivači Jutra poezije bili su Gustav Krklec, Vesna Parun, Vjekoslav Majer, Salih Alić, Berislav Nikpalj i neki drugi pjesnici, a ono što je potrebno napomenuti jest da je tribina sve do današnjeg vremena održala svoj izvorni duh prkosne, nefiltrirane i nerazvodnjene “birtijaške” boemštine zbog kojeg su se mnogi umjetnici tijekom desetljeća na prvi pogled i zaljubljivali u ova okupljanja.

Jutro poezije posjet Ujeviću 3
Foto: Kurziv.net

Gluhoća institucija i carevanje “književne mafije”

S druge strane, Jutro poezije nikad nije, usprkos dugoj i značajnoj kulturnoj tradiciji koju utjelovljuje, nailazilo na osobitu potporu i pomoć državnih institucija i ministarstava. To, dakako, ne čudi, jer svatko s pol grama mozga i gramom poštenja u glavi do danas već kristalno jasno shvaća da ministarstva nemaju blage veze o kulturi i tradiciji koje navodno čuvaju.

Jutro poezije posjet Ujeviću 4
Foto: Kurziv.net

Umjesto ovakvih tribina, njihovu potporu obavezno dobivaju pomodne udrugice, tribine i nakladnici koji su više političari, birokrati i trgovci nego li umjetnici. No, kako to kod nas već uhodano ide – ruka ruku mije, a “književna mafija” u hrvatskoj toliko kompromitira ugled domaće književnosti da se stoga nije za čuditi što danas više nitko ni ne čita. Kako i bi, kad su izvrsnost i talent odavno prestali biti presudni faktori za podršku umjetnika?! Umjesto kvalitetnih autora, financijske potpore i medijsku pažnju dobivaju isključivo “poznanici” i “pajdaši” raznih sumnjivih tipova koji se poput lešinara hrane strvinom hrvatske umjetnosti.

Jutro poezije posjet Ujeviću 5
Foto: Kurziv.net

Posjet Tinovom grobu po prvi put od 2010.

Zbog svega ovdje izrečenoga, nije uopće čudno što je ovogodišnji tradicionalni posjet članova Jutra poezije grobu hrvatskog pjesničkog velikana Tina Ujevića prošao bez ikakve medijske pompe ili podrške gluhih institucija. No vodstvo i članovi Jutra zbog dugogodišnjeg iskustva na umjetničkoj sceni već znaju da mogu računati isključivo na vlastite snage, te u takvoj situaciji vide priliku da ostanu dosljedni samima sebi i boemskom duhu karakterističnom za njihovu tribinu.

Jutro poezije posjet Ujeviću 6
Foto: Kurziv.net

Tako su vodstvo i članovi ove tribine 17. studenoga, pet dana nakon obljetnice Ujevićeve smrti, posjetili Ujevićev grob i odali počast “kralju” hrvatskih boema na zagrebačkom Mirogoju.

Obljetnički posjeti grobu Tina Ujevića su, inače, također jedna od prepoznatljivih tradicija tribine Jutro poezije. Ova se tradicija održavala dugi niz godina, sve do 2010., a ovogodišnji posjet grobu bio je prvi u posljednjih sedam godina, te je njime tradicija obnovljena.

Jutro poezije posjet Ujeviću 8
Foto: Kurziv.net

Dostojanstveno prisjećanje i obnova boemske tradicije

Sam posjet grobu odigrao se u subotu 17. studenoga, nakon prigodno održane tribine Jutro poezije u gornjogradskoj birtiji Pod starim krovovima. Na ovoj tribini su se iznimno čitali stihovi isključivo posvećeni Tinu, kao i sami Ujevićevi stihovi. Nakon tribine, vodstvo udruge pobrinulo se da svi zainteresirani za tradicionalni posjet grobu imaju plaćen taksi-prijevoz do Mirogoja, gdje su okupljeni članovi na Ujevićevom grobu ostavili buket cvijeća, pročitali nekoliko pjesama, zapalili par cigareta i u Tinovu čast nazdravili buteljom crvenoga vina.

Jutro poezije posjet Ujeviću 9
Foto: Kurziv.net

Atmosfera zajedništva te ljubavi prema umjetnosti i našoj književnoj tradiciji tog se prohladnog subotnjeg popodneva doista mogla osjetiti kao prisutna i jaka sila na jesenskim lišćem prošaranom Mirogoju. A to je ona vrsta atmosfere koju nije moguće replicirati, ukrasti ni kupiti ikakvim “poznanstvima” i sumnjivo dogovorenim potporama.

Jutro poezije posjet Ujeviću 10
Foto: Facebook/Jutro Poezije

Imao sam čast, kao dugogodišnji povremeni sudionik tribine, ove godine po prvi put osobno nazočiti obnovi tradicije posjete Tinovog groba. Taj će mi dan ostati u lijepom sjećanju mnogo godina, jer sam toga dana osjetio da boemska scena u Zagrebu još uvijek nije do kraja poražena. Sljedeće godine obavezno ću ponovno nazočiti (što preporučujem i vama, jer zapravo su pozvani baš svi), a u međuvremenu možete subotom u 12 posjetiti bircuz Pod starim krovovima na adresi Basaričekova 9 (u kojem se snimao i kultni domaći film Tko pjeva zlo ne misli), te osobno iskusiti boemsku atmosferu najstarije domaće pjesničke tribine.

***

Preporučeni tekst: Napustio nas je kultni voditelj zagrebačkog Jutra poezije

Boemski kutak, Književnost

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.