Ovako to izgleda kad čovjek pokuša proputovati cijelu državu u ravnoj liniji

U današnjem tekstu želio bih s vama podijeliti osnovne informacije o seriji amaterskih dokumentarnih videa koje posljednjih tjedana pratim na YouTubeu. Razlog iza ovoga jest taj što se ne mogu sjetiti kad sam posljednji put s tolikim nestrpljenjem iščekivao nove nastavke nečijih internetskih video uradaka.

Serijal koji vam danas predstavljam izrazito je zanimljiv i zabavan, što zahvaljujući neopterećenom i nepretencioznom stilu snimanja, a što suludoj premisi iza samih videa. Naime, radi se snimkama koje dokumentiraju putovanje jednog pojedinca duž cijele jedne države, a glavna “caka” je u tome da putnik, koliko je god to moguće, mora putovati u isključivo ravnoj liniji.

GeoWizard 2 YouTube
Foto: YouTube/GeoWizard
“Pokušao sam prijeći cijelu državu hodajući pravocrtno”

Sjećam se da sam još kao klinac maštao o tome koliko bi daleko bilo moguće dospjeti kad bi se čovjek kretao samo pravocrtno. Bi li bilo moguće proputovati kvart u kojem sam odrastao verući se preko svake prepreke, umjesto zaobilazeći je? 

Čovjek koji je pokušao svijetu ponuditi odgovor na ova pitanja zove se Tom Davis, a na YouTubeu je poznatiji pod imenom GeoWizard. Serija njegovih avanturističkih video uradaka o kojima pišem nosi naslov “I attempted to cross an entire country in a straight line” (prijevod: “Pokušao sam prijeći cijelu državu hodajući pravocrtno”). Do sad je pod ovim naslovom objavljeno četiri videa koji se direktno nastavljaju jedan na drugi, a bit će još nastavaka. Koliko – ne znam točno. Nadam se što više, zato što se radi o prokleto dobrom video sadržaju.

Jedna od glavnih čari ovih video uradaka zasigurno jest osjećaj kretanja u svojevrsnu avanturu s neizvjesnim ishodom. Ovaj “štimung” dodatno se potencira time što je cijelo putovanje uglavnom snimano ručnom kamerom, tako da se gledatelj doslovce osjeća kao da se nalazi u Davisovim cipelama, cijelo se vrijeme pitajući o mogućnosti prelaska iduće prepreke na putu. Hoće li GeoWizard doista uspjeti u svome naumu? Hoće li putem biti uhapšen zbog neovlaštenog ulaska na tuđe posjede? Hoće li se okrutne prirodne prepreke za njega pokazati prevelikim iskušenjem? Ili će ga na kraju, potpuno iscrpljenog tijela i morala, na odustajanje nagnati tek jedna obična živica?

Ludo putovanje živopisnim seoskim krajolikom Walesa

Dakako, Tom Davis je u ovakvu vrstu avanture ipak morao krenuti s velikom dozom planiranja unaprijed. Potpuno je jasno da ovakav pothvat ne bi bio moguć u gusto naseljenom području punom nebodera, autocesti i tisuća gusto stisnutih domova. Stoga se Davis, nakon pomnog proučavanja karti i satelitskih snimaka, odlučio svoju avanturu pokušati izvesti u državi Wales, poznatoj po tome što ogroman postotak njezine površine nije gusto naseljen, već je prekriven poljoprivrednim i stočarskim poljima.

Ipak, već od samog početka (kao što je moguće vidjeti u prva tri GeoWizardova videa), ovakva se avantura čak i u relativno ravnom i nenaseljenom Walesu pokazala i više nego izazovnom.

Putovanje puno opasnosti i zapreka

Davis se na svom putovanju koristio GPS navigacijom kako bi bio siguran da doista i hoda u pravocrtnoj liniji. Pritom je nastojao izabrati rutu preko teritorija Walesa koja bi ga maksimalno poštedjela od izlaganja riziku prilikom provaljivanja u tuđa dvorišta. No, i dalje, ovaj se pustolov našao suočen s izazovima koji su maksimalno testirali njegovu odlučnost, fizičku spremu, hrabrost, snalažljivost i ludilo.

Davis se, u dosadašnje četiri epizode, između ostalog morao suočiti s prelaskom pogubno hladnih rijeka i jezera u kojima se, zbog jačine struje i valova, bilo moguće i utopiti. Zatim, uz konstantno preskakanje ograda, živica i bodljikave žice kojima su ograđeni velški privatni pašnjaci, polja i posjedi, Davis je danima putovao neprekidno strahujući od trenutka kad će ga neki od vlasnika imanja uočiti, što bi moglo rezultirati sukobom, Davisovim hapšenjem ili čak i mogućnošću da bude nastrijeljen iz vatrenog oružja.

Putujući brdima, gustim šumarcima i beskrajnim poljanama, veliki problem počeli su mu biti i čisto fizički faktori – krajnja iscrpljenost, mokra odjeća, pothlađenost tijela, brojne inficirane porezotine na rukama… No, god iscrpljen Davis iz epizode u epizodu postajao iscrpljen, i dalje mora biti na konstantnom oprezu i maksimalno brzo se kretati preko otvorenih polja ne bi li umakao pogledima zemljoposjednika i njihovih pasa.

Luda avantura na videu ne predstavlja ništa bez zarazne osobnosti samog avanturista

Davis na svome kanalu ima i brojne druge videe osim ovdje spomenutog dokumentarističkog serijala o prelasku države pravocrtnom putanjom. No, upravo su ovi njegovi videi u posljednje vrijeme počeli izazivati pažnju masovnije internetske publike.

Prateći Davisa na njegovom suludom i neizvjesnom putovanju, slijedimo ovog pustolova u trenucima kad on sav pršti od entuzijazma, kao i u trenucima potpune poraženosti. Ono što pritom najviše dolazi do izražaja i zapravo “nosi” cijeli ovaj serijal jest Davisova zarazna osobnost. Tako ovaj zanimljivi lik u trenucima najveće nevolje psuje kao kočijaš, ne pretvara se hrabrijim nego što jest, ali je i uvijek, bez obzira na težinu situacije, spreman i na urnebesno sarkastičan komentar na vlastiti račun.

Zbog svega navedenog, doista bih vam preporučio da i osobno počnete pratiti Davisovu pravocrtnu avanturu u nastavcima. Naposljetku, ovaj amaterski serijal utjelovljuje sve zbog čega je YouTube u svojim počecima bio tako odlična stranica – zbog  mogućnosti praćenja anonimnih i svakodnevnih individua koji s cijelim svijetom dijele svoje avanture i iskustva, na taj način povezujući ljude na suprotnim krajevima Zemlje.

***

Preporučeni tekst: Planinara na vrhu planine dočekalo neočekivano krznato društvo

Lifestyle, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.