Lista najljepših hrvatskih dvoraca

Dvorci koji su se uspjeli očuvati do današnjeg dana najizravniji su materijalni spomenici o životnim prilikama, navikama i svakodnevici naših predaka.

Osim toga, sama činjenica da su dvorci neizostavni topos bajki za djecu i odrasle ukazuje koliko nam se ova zdanja još i danas čine misterioznima i čarobnima. Razmislite – od svih mogućih izmaštanih motiva, u našim se bajkama i dalje toliko često javljaju građevine više ili manje preuzete iz naše stvarne povijesti.

To je tako zato što dvorce i danas vežemo uz luksuz i intrige plemićke klase, a s time i uz običaje sakrivene od običnoga puka iza visokih i neprobojnih kamenih zidina. Osim što su dvorci simboli aristokratske moći, često ih vežemo i s tajnim društvima, skrivenim blagom, podzemnim tamnicama i skrivenim prolazima. Tako smo romantiziranjem ideje ovih građevina dobili mjesto koje nas svojim ozračjem automatski prenosi “u bajku”. Stoga nije ni čudno da su dvorci još i danas toliko zanimljivi turistima i znatiželjnicima diljem svijeta.

No, nisu dvorci samo nacionalno blago Britanaca, Germana, Skandinavaca i ostalih naroda čiji se mitovi i legende najčešće oslanjaju na fantastične srednjovjekovne motive. U današnjem ćemo kratkom pregledu zajedno baciti oko na neke od, prema mome mišljenju, vizualno najimpresivnijih hrvatskih starih dvoraca. Možda vam to da i ideju za neki skori uzbudljivi obiteljski izlet.

Dvorac Ozalj

Dvorac Ozalj, HR

Objavljuje Branka KrgaNedjelja, 23. veljače 2014.

Ovaj predivni dvorac na rijeci Kupi nalazi se kod današnjeg grada Ozlja u Karlovačkoj županiji. U njega se ulazi mostom preko rijeke. Prvi put se spominje već u 13. stoljeću, no današnji prepoznatljivi izgled zadobio je, tijekom mnogih preuređenja, tek u 18. stoljeću. Tijekom više stoljeća, nastanjivale su ga mnoge poznate plemićke obitelji, među njima i Zrinski i Frankopani. U današnje je vrijeme ovaj dvorac otvoren za posjete javnosti.

Dvorac Mailath

Dvorac Mailath Donji Miholjac (1906.g.)

Objavljuje Tomislav LacovićUtorak, 15. siječnja 2008.

Ovaj je odlično uščuvani dvorac od 1903. do 1906. sagradila mađarska obitelj Mailath, s njime stopivši stariji dvorac Prandau na istoj lokaciji. Ovo zdanje nalazi se u Donjem Miholjcu. Uz dvorac je uređen i perivoj. Obitelj Mailath bila je uresila unutrašnjost dvorca svojim suvenirima prikupljenima u Slavoniji, Africi i Aziji. Zdanje, na žalost, danas nije otvoreno za javnost, već se u njegovim prostorima nalaze geodetska, gradska i porezna uprava te katastar.

Lovrečina Grad

Dvorac Lovrečina Grad, Hrvatska Lovrečina Grad Castle, Croatia Schloss Lovrečina Grad, KroatienChâteau Lovrečina Grad, Croatie

Objavljuje Hrvatski kneževi – Novosel / The Princes of Croatia – House of NovoselČetvrtak, 25. rujna 2014.

Ovaj dvorac nalazi se par kilometara od grada Vrbovca. Potječe oko sredine 16. stoljeća, a bio je u vlasništvu više plemićkih obitelji (Orehoci, Fodroci, Patačići…), a neko je vrijeme služio i kao samostan Sestara milosrdnica. Polovicom 19. stoljeća ovo je zdanje dobilo danas prepoznatljivi oblik u obliku slova “U”. Danas se u njemu nalaze prostori lokalne vjersko-edukacijske zajednice, no zdanje je otvoreno za posjete javnosti (uz prethodnu najavu).

Dvorac Pejačević

dvorac Pejačević

Objavljuje Igor ČanakPetak, 21. studenoga 2014.

Ova dojmljiva građevina smještena je u centru Našica, u gradskome perivoju, što mu daje poseban šarm. Dvorac je izgrađen početkom 19. stoljeća, no doživio je nekoliko radikalnih preuređenja dok u drugoj polovici 19. stoljeća nije zadobio sasvim drugačiji izgled od prvotnog. U ovom je dvoru živjela obitelj Pejačević, pa tako u jednom trenu i poznata hrvatska skladateljica Dora Pejačević. Za vrijeme II. svj. rata njegove prostore koristila je njemačka vojska, a danas su u njemu knjižnica, muzej i umjetnička galerija.

Dvorac Maruševac
Objavljuje Dvorci crkve stari gradoviČetvrtak, 10. siječnja 2019.

Ovaj dvorac možete naći u općini Maruševec u Varaždinskoj županiji. Prvi spomen dvorca potječe iz sredine 16. stoljeća. Bio je u vlasništvu obitelji Vragović, Črnkovečki, Pasztory, Katonaj, poznate obitelji Patačić te nakon njih Schlippenbacha i Pongratza. U drugoj polovici 19. stoljeća ova građevina zadobiva današnji izgled. Dvorac je sve do kraja 20. stoljeća pripadao adventističkoj crkvi, no naknadno je ponovno vraćen obitelji Pongratz. U njegovim su prostorima snimljeni neki od prizora iz domaćeg filma Glembajevi.

Dvorac Miljana

Dvorac Miljana

Objavljuje Lidija KoštrunSrijeda, 10. veljače 2016.

Ovaj lijepi dvorac nalazi se u Kumrovcu kraj rijeke Sutle, u Krapinsko-zagorskoj županiji. Bio je sjedište poznate plemićke obitelji Ratkaj. Prvi dijelovi dvorca izgrađeni su krajem 16. stoljeća, no zdanje je često nadograđivano i proširivano kroza 17. i 18. stoljeće. Nakon smrti posljednjeg Ratkaja krajem 18. stoljeća, dvorac je promijenio više vlasnika, a danas je u vlasništvu poduzetnika Dragutina Kamenskog.

Dvorac Vranyczany-Dobrinović

Dvorac Vranyczany Dobrinović ,Gornji Laduč, Brdovec!

Objavljuje Antun JukicUtorak, 6. lipnja 2017.

Posjed plemićke obitelji Vranyczany-Dobrinović nalazi se u naselju Gornjem Laduču smještenom u Općini Brdovcu u Zagrebačkoj županiji još od 17. stoljeću. U 19. stoljeću je na tom zemljištu, na mjestu tzv. Starih dvora, niknuo današnji dvorac. Dvorac i danas ima veliki uređeni perivoj, a u njemu se trenutno nalazi socijalna ustanova za djecu.

Veliki Tabor

Veliki Tabor, 1980-ih

Objavljuje Zagorje nekad – Hrvatsko zagorje na starim fotografijamaČetvrtak, 7. rujna 2017.

Veliki Tabor utvrđeni je dvor u Zagorju, u blizini mjesta Desinića. Utvrda potječe iz druge polovice 15. stoljeća, a tijekom 17. i 18. stoljeća postepeno je bila pretvarana u dvorac. Bio je u posjedu plemićkih obitelji Celjski, Korvin i Ratkaj, a u njemu je živio i slikar Oton Iveković. Danas je otvoren za posjede, a uz njega se vežu i neke zanimljive legende. Tako se priča da je u zidinama salona ovog zdanja zazidana pučanka Veronika Desinićka, koja je zbog neprimjerene ljubavne veze s oženjenim plemićem Fridrikom II. Celjskim bila optužena za vještičarstvo i pogubljena. Neki naklapaju i o tome da se i danas iz zidina dvorca mogu čuti krikovi mlade umorene žene.

Dvorac Trakošćan

Trakošćan

Objavljuje Viaggi in CroaziaNedjelja, 9. listopada 2016.

Trakošćan je danas jedan od najposjećenijih hrvatskih dvoraca, a čim ugledate njegove dojmljive kule i kruništa kako se uzdižu iznad površine obližnjeg jezera, postaje vam jasno i zašto – ovo je zdanje slika i prilika srednjovjekovnoga dvorca kako ga zamišljaju mnogi ljudi. Trakošćan je u 13. stoljeću prvotno bio izgrađen u obliku male utvrde, no kao i mnogi drugi dvorci s ove naše liste, i on je tijekom idućih stoljeća bio stalno preuređivan i nadograđivan, da bi današnji oblik zadobio u 19. stoljeću. Nalazi se u Zagorju, dvadesetak kilometara od Krapine, kraj mjesta Macelj i Strahinčica. Bio je u vlasništvu plemićkih obitelji Celjski, Vitovec, Korvin, Drašković. Danas je on muzejska turistička atrakcija u vlasništvu države.

***

Preporučeni tekstovi (LINK): Lista 12 naljepših gljiva na području Hrvatske

Lifestyle, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.