10 nevjerojatnih činjenica o puževima

Puževi su čudna bića. Na prvi pogled nisu pretjerano zanimljivi, no u njima se krije više neobičnosti nego li i naslućujete.

1. Kao prvo, potrebno je istaknuti da puževi pripadaju životinjskom podrazredu mekušaca po imenu gastropodi, a taj naziv potječe od kombinacije grčkih riječi gaster (“želudac”) i podos (“stopalo”). Gastropodi su, nakon buba, životinje s možda najviše raznih “sorti” na našoj planeti. Do sad je poznato oko 85 000 različitih vrsta gastropoda, a procjenjuje se da ih u prirodi sveukupno može biti i oko 240 000 vrsta.

Puzeva faca
Foto: Pixabay

2. U prirodi postoje kopneni i morski puževi. Shodno tome, neke vrste puževa dišu pomoću pluća, a druge putem škrga, no iznenađujuće je da njihova raspodjela u prirodi nije striktna, jer se i na kopnu može naći neke vrste puževa sa škrgama, dok se i u moru može naći puževe s plućima.

3. Krvotok puževa također je specifičan. Njihova krv zapravo u jednom trenu izlazi iz žila i razlijeva se unutrašnjošću njihovih tijela, između organa, koji tada izravno preuzimaju neke tvari iz krvi koja ih okružuje.

Puz i jagoda 2
Foto: Pixabay

4. Puževi su dvospolci, ili tzv. “hermafroditi”, što znači da svaki puž ima i muške i ženske spolne organe koje rabi prema potrebi. Od osjetila, kod većine vrsta puževa najrazvijeniji je njuh i opip, dok su neke vrste puževa u potpunosti slijepe.

Bijeli puz duh
Foto: Wikipedia

5. Najveća vrsta kopnenih puževa nosi naziv Achatina, a popularno se zovu i “divovski afrički puževi”. Oni izrastaju do dužine od 38 centimetara i težine od 1 kilograma. No, to nije ništa prema najvećoj vrsti pomorskih puževa koja se zove Syrinx aruanus. Puževi te vrste izrastaju do dužine od 90 centimetara, a mogu težiti i do nevjerojatnih 18 kilograma!

Puz na zidicu
Foto: Public Domain Pictures

6. Pužev “jezik” također je veoma fascinantan organ. On se naziva “radula” a izgleda poput male vrpce. Eh, ali na toj vrpci prosječni puž ima čak 14 tisuća zubiju za usitnjavanje i mljevenje hrane! Neke vrste imaju i do 20 000 zuba, a svi oni počivaju u nekoliko stotina redova duž “radule”.

7. Kad smo već kod puževe probave, fascinantno je istaknuti i da pužev organizam nije sposoban probaviti pigmente boja iz papira i kartona, pa će njihov izmet nakon takve vrste obroka biti obojen.

Puz bez kucice
Foto: Public Domain Pictures

8. Vjerojatno znate da se puževi u nekim zemljama smatraju kulinarskom poslasticom. No, jeste li znali da je i sama slina koju puževi ispuštaju jestiva za ljude? Možete doslovno lizati slinavi trag koji puž za sobom ostavlja i neće vam biti ništa. Naprotiv! Puževa slina navodno pomaže kod liječenja čira na želucu.

Divovski puz
Foto: Max Pixel

9. Također, puževi ispuštaju za sobom sluz zato jer na taj način smanjuju trenje između sebe i tla pa se lakše odguruju prema naprijed. Tako puževi mogu puzati i oštricom noža ili britve bez da se ozlijede!

10. A čime se to točno puževi odguruju? Pa, stopalom! Da, znanstvenici nas uče da na svome donjem dijelu puževi imaju mišić koji im služi za hodanje, poput jednog osamljenog stopala.

***

Preporučeni tekst: U Britaniji se održavaju ludo popularne i napete utrke puževa!

Jeste li znali?!, Priča dana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *