U Britaniji se održavaju ludo popularne i napete utrke puževa!

Da Britanci imaju ponešto “uvrnutiji” mentalitet iza svoje famozne hladne i ozbiljne vanjštine jasno je i iz njihovog bizarnog televizijskog humora. No, jeste li znali i da Britanci već praktički šest desetljeća organiziraju tradicionalne utrke puževa? 😀

Nagrada – trofej punjen zelenom salatom!

Da, utrke puževa, dobro ste pročitali. Krajnji oksimoron – utrkivanje i puževi, u jednoj rečenici. Pa ipak, koliko se može online doznati o ovome neobičnom sportskom događaju, izgleda da mještani britanskoga grada Norfolka, gdje se utrke puževa održavaju, doista mare za ovaj tradicionalni događaj. Ne samo da norfolške utrke puževa svake godine okupljaju zavidan broj natjecatelja, entuzijasta i znatiželjnika, već se navodno pazi i na ishranu puževa, jednako kao i na doping.

Utrka puzeva
Foto: Public Domain Picture

Klasična utrka puževa uglavnom izgleda tako da se puževi postave na veliki stol, s unutarnje strane manje kružnice, koja se pak nalazi unutar mnogo veće kružnice. Od ruba unutarnje do ruba vanjske kružnice ima oko 33 centimetra, i to je udaljenost koju puževi moraju prijeći. Prvi puž koji prijeđe kružnicu vanjskog kruga pobjeđuje u utrci.

Naravno, ovaj je događaj prvenstveno zabavne i parodijske prirode. To pokazuju i riječi kojima voditelj otvara trku (“Ready, steady, sow!”“Priprema, pozor, polako!”), kao i glavna nagrada koja se sastoji od srebrne krigle punjene omiljenom poslasticom puževa – zelenom salatom!

Utrka puzeva 3
Foto: Pixabay

Natjecatelji na norfolškoj utrci puževa mogu donijeti vlastitoga puža za utrku ili pak izabrati nekog puža iz organizatorske ponude. Pužu se potom na kućicu lijepi broj te utrka može započeti.

Zavidna tradicija utrke puževa

Ovogodišnji pobjednik utrke bio je puž Hosta neke Jo Waterfield koja je svog prvaka na sami dan natjecanja našla u svome vrtu. Svojih je 30-ak centimetara Hosta preplazio u 3 minute i 10 sekundi.

Inače, ovaj se događaj gotovo u neprekinutom nizu organizira još od 1960. godine u britanskom gradu Norfolku. Osnovao ga je čovjek po imenu Tom Elwes koji je navodno svjedočio sličnom događaju u Francuskoj. Dosadašnji rekorder utrke puževa je slinavac po imenu Archie koji je još 1995. godine postavio vremenski rekord od 2 minute za dovršetak utrke.

Osim u Norfolku, od 1999. godine se održava i službena utrka puževa u Londonu, a i britansko selo Snailwell također ima svoje prvenstvo puževa.

***

Preporučeni tekst: Kako su bubamare dobile ime?

Bizarno, Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *