Uvod u labirinte 2: Najimpresivniji svjetski labirinti koje možete posjetiti

U jučerašnjem tekstu nakratko smo se osvrnuli na povijest i simboličko značenje labirinata, a danas nastavljamo s ovim “razgranatom” temom tako što prelazimo u moderno doba. U nastavku sam za vas, prema osobnom ukusu, sastavio popis od 8 inozemnih i 2 domaća zanimljiva labirinta koje je moguće turistički posjetiti.

Najzanimljiviji današnji labirinti otvoreni za turiste

Sad kad smo dali neki osnovni sažetak u svezi s fenomenom labirinata u prošlosti, vrijeme je da vam iznesem i mali popis najzanimljivijih današnjih labirinata koje mogu posjetiti svi koji vole putovati svijetom i osjećaju se avanturistički nastrojenima.

Zakopane u Poljskoj

A maze of snow in Zakopane, Poland.via: Reddit#maze #snow #zakopane #poland #creativeidea

Objavljuje Ahmad ChyČetvrtak, 14. prosinca 2017.

Započnimo jednim svježe izgrađenim a spektakularnim snježnim labirintom. On se nalazi u zimovalištu Zakopane u Poljskoj, a na glasu je kao možda i najveći snježni labirint na svijetu jer pokriva područje od čak 2500 kvadratnih metara (!), a labirint se diči i snježnim zidovima visokom dva metra.

Talijanska Parma

World's largest maze by Franco Maria Ricci.#FrancoMariaRicci #Fontanellato #Parma #Maze #Green

Objavljuje Rubinetterie ZazzeriPetak, 29. svibnja 2015.

Jedan od većih svjetskih labirinata nalazi se u talijanskom gradu Parmi. Zidine labirinta sastoje se od bambusa, a ovaj zvjezdoliki labirint je nastao kao rezultat oklade između talijanskog pisca J. L. Borgesa, koji je smatrao da ga je nemoguće izgraditi, i izdavača Franca Marie Riccija, koji je tvrdio suprotno.

Stra u Italiji

Villa Pisani Labyrinth, Stra Venice near our family farm. I walked the maze on one of my visits. People stand high on…

Objavljuje Leonard KaweckiNedjelja, 19. kolovoza 2018.

Još jedan talijanski labirint, ovog puta u gradiću Stra, na glasu je kao jedan od zahtjevnijih labirinata otvorenih za turiste. Izgrađen je 1720. godine, a priča se da se svojedobno u ovom labirintu izgubio i čuveni Napoleon. U centru labirinta nalazi se cilj – preko dva stoljeća star vidikovac na koji se posjetitelji mogu popeti i pogledati labirint iz zraka.

Labirint-ananas na Havajima

Garden Maze! Huge Pineapple shaped maze at the Dole Plantation in Hawaii!

Objavljuje Organic Plant MagicSrijeda, 20. kolovoza 2014.

Egzotično otočje Havaji uz mnoge se svoje prirodne ljepote također diči jednim od najvećih trajnih labirinata na svijetu. Ovaj labirint na plantaži Dole poznat je i kao Labirint Ananas zbog toga što mu je središte uređeno u obliku velikoga ananasa. Proteže se na preko 2 i pol milje, a u sebi sadrži oko 14.000 različitih vrsta havajske flore.

Ashcombe u Australiji

Ashcombe Maze & Lavender Gardens

Objavljuje Hai Nguyen MinhUtorak, 31. siječnja 2017.

Valja spomenuti i dvodijelni labirint Ashcombe u australskoj Victoriji, izrađen od oko tisuću pažljivo održavanih i šišanih grmova. U blizini Ashcombea je i drugi labirint izrađen od preko četiri tisuće grmova lavande.

Spring Grove u Illinoisu

RICHARDSON CORN MAZE, SPRING GROVE, ILLINOIS

Objavljuje Чавдар ЦековPetak, 7. listopada 2016.

Tu je i kukuruzni Labirint Richardson u Spring Groveu u američkoj državi Illinois, koji je, osim po svojoj impresivnoj veličini, poseban i po tome što se preuređuje svake godine, i to tako da njegov tlocrt iz zraka odaje počast nekoj ikoni pop kulture ili američkoga života.

Ovo su samo neki od prijedloga za turističko putovanje s temom labirinata. Dakako da labirinti najrazličitijih dimenzija i koncepata danas niču diljem globusa poput gljiva nakon kiše.

Domaći labirinti

Meet Baljenac island. Thanks to the stone that resembles the look of lace on the island could soon be registered under UNESCO Cultural Heritage.#LikeSibenik #CroatiaFullOfLife

Objavljuje Like ŠibenikSrijeda, 11. siječnja 2017.

U Hrvatskoj također ima labirinata, od kojih možemo izdvojiti primjerice kameni labirint na otočiću Baljenac u blizini Šibenika. Labirint zauzima površinu cijelog otočića (1,5 kilometara kvadratnih, s čak 23 kilometra labirintskih zidina) koji zbog toga, sniman iz zraka, podsjeća na jagodicu kakvog divovskog prsta.

Objavljuje Umjetnost davanjaPonedjeljak, 19. svibnja 2014.

Još jedna zanimljiva domaća destinacija povezana s labirintima jest šuma pokraj međimurskog sela Badličan koja je dom tzv. “Grada labirinata”. Grad labirinata sastoji se od devet zasebnih niskih labirinata koji nisu osmišljeni s namjerom da se u njima izgubite, već su im pridana različita ezoterična značenja.

Sretno lutanje!

***

Preporučeni tekst (LINK): Uvod u labirinte 1: O simbolici i povijesti labirinata

Lifestyle, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *