U Americi javno otkriven još jedan sotonistički spomenik

Amerika je poznata kao zemlja slobodnoga izražavanja i osobnih sloboda. Koliko su Ameri doista slobodniji javnost se mogla uvjeriti i kada je prije nekoliko dana kod njih otkriven još jedan novi sotonistički spomenik.

Koliko daleko ide sloboda govora?

Ovaj kip javnosti je predstavila američka organizacija The Satanic Temple (“Sotonistički hram”). Ova se organizacija služi sotonističkom ikonografijom kako bi promovirala pravo slobode na govor te u javnosti istaknula imperativ odvajanja crkve i države. Kao takva, ova se organizacija više bazira na političkome aktivizmu i javnom performansu te provokaciji, nego li na zagovaranju bilo kakvih vjerovanja, bila ona sotonistička ili kršćanska.

No, da svoje pravo na slobodu govora i pravo na provokaciju shvaćaju vrlo ozbiljno, dokazali su prije par dana kad su u gradu Little Rocku u američkoj saveznoj državi Arkansas otkrili dvometarski kip demona Baphometa, bića s glavom jarca koji, između ostaloga, predstavlja i personifikaciju Sotone. Kip je još kontroverzniji jer prikazuje dvoje djece koja stoje pod Baphometovim prijestoljem i promatraju demona s pogledom punim divljenja.

#Baphomet monument at the capital in Little Rock, Arkansas. Where are the protests against this statue? The hands…

Objavljuje Don EversonČetvrtak, 16. kolovoza 2018.

Simbolika Baphometa

Inače, Baphomet je dio ikonografije mnogih okultnih praksi, pretežno onih koje se vežu uz prakticiranje crne (tj. destruktivne) magije. Baphometa su štovale neke templarske sekte, hermetisti, okultne škole proizašle iz učenja okultista poput Elphiasa Levija i Aleistera Crowleya, te još mnoge druge mistične sekte, a organizacija poznata pod nazivom Sotonistička crkva (The Church of Satan) prihvatila je Baphometovu glavu kao jedan od svojih glavnih simbola.

Baphomet se danas tradicionalno prikazuje kao biće s glavom i nogama jarca, tijelom žene i velikim krilima. Uz to je nakićen simbolima dvaju zmija omotanih oko štapa (simbol trgovine i diplomacije) i uspravnim pentagramom (simboličkim prikazom pretezanja duha nad materijom) istaknutim na čelu iz kojeg izbija vatra (simbol potrage za znanjem). Njegove ruke tradicionalno su postavljene u hermetičku simboličku gestu, pokazujući prema nebu i prema tlu, što utjelovljuje mističku krilaticu “Kako gore, tako i dolje”. Značenje te fraze najčešće se tumači kao simboličko sjedinjenje makrokozmosa (općeg) s mikrokozmosom (individualnim).

Baphomet
Foto: Pixabay

Baphomet bi trebao predstavljati, s čisto simboličke strane, ujedinjenje, nerazdruživost i relativnost dobra i zla (a time, prema određenim tumačenjima, i univerzalni prirodni balans). Zato je njegov lik prikazan kroz dvojne opreke (čovjek/životinja, žena/muškarac, gore/dolje, itd).

Buduće kontroverzije?

Inače ova okultna statua u Little Rocku daleko je od prve ove vrste u Americi. Već u nekoliko navrata sotonističke su sekte u raznim američkim gradovima otkrivale slične kipove, inzistirajući na pravu javnog iskazivanje osobne religije.

Baphometov pečat
Foto: Wikimedia Commons

Međutim, prava kontroverza u javnosti je izbila jer je ovaj Baphometov kip postavljen na mjesto prijašnjega spomenika koji je prikazivao 10 Božjih zapovijedi, iako Sotonistički hram inzistira na tome da oni nisu zahtijevali niti uklanjanje prijašnjega kršćanskoga spomenika, kao niti postavljanje svojega kipa na njegovo mjesto. Tvrde da jedino žele da im se omogući postavljanje njihovih religijskih spomenika na mjesta koja su već bila dostupna za javno postavljanje religijskih spomenika svih vrsta.

Inače, ovaj novi Baphometov kip neće ostati trajno postavljen u Little Rocku, jer je za trajno postavljanje spomenika potrebno odobrenje predstavnika zakonodavne vlasti, koje u ovom slučaju nije dobiveno. Stoga Sotonistički hram već priprema sudsku tužbu protiv države Arkansas, smatrajući da su time zakinuti za pravo slobodnoga izražavanja i prakticiranja osobne vjeroispovijesti.

***

Preporučeni tekst: Iskušajte ove recepte iz vještičjeg priručnika!

Lifestyle, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.