Najveći trgovački centar na svijetu ima zanimljivu i ne tako sretnu povijest

Vjerojatno ste bar u nekoj prilici navratili u neki od naših velikih domaćih trgovačkih centara. Čak i ako vam se, poput mene, zapravo poprilično gade ti moderni hramovi praznoglavog konzumerizma, svi smo u njih tu i tamo navraćali. I možda ste tada, također poput mene, bili osupnuti količinom utrošenih sredstava za podizanje tih ogromnih i blještavih palača namijenjenih isključivo trošenju i besadržajnoj zabavi. No, to još nije ništa.

Naši se domaći trgovački centri zapravo doimaju poput kula od pijeska kada ih usporedimo s nekim od pravih svjetskih šopingholičarskih hramova. Primjerice, trenutno najvećim trgovačkim centrom na svijetu smatra se South China Mall u kineskom gradu Dongguanu.

Najveci trgovacki centar 2
Foto: Wikimedia Commons

Najveći trgovački centar na svijetu velik je kao 125 maksimirskih stadiona!!

Kako biste dobili barem približnu predodžbu o stvarnoj veličini ovog monstruoznog zdanja, prvo trebate znati da površina koju centar prostorno zauzima iznosi nevjerojatnih 892 000 kvadratnih metara! Sad, to je svakako velika, brojka, ali bez neke poznate veličine s kojom je možete usporediti, dimenzije South China Malla čine vam se sasvim apstraktne. Zato znajte i da, primjerice, naš nogometni stadion kraj Maksimira u Zagrebu ima površinu od oko 7140 metara kvadratnih. To bi značilo da je South China Mall velik približno kao 125 maksimirskih stadiona!!

Ima nešto nevjerojatno ironično u tome što ovakvo gorostasno znanje posvećeno isključivo slavljenju i prakticiranju konzumerizma i kapitalizma nalazimo upravo u još uvijek komunističkoj Kini, zar ne? Mislim, predočite si samo koliko je potrebno hodati da bi se s jednog kraja ovog prostora uopće došlo na drugi! A koliko su tek kineske vlasti mogle izgraditi domova i javnih ustanova umjesto podizanja ovog groteskno velikog centra za trošenje…

Najveci trgovacki centar 3
Foto: Wikimedia Commons

Oh, ali to pomaže gospodarstvu cijele zemlje!, već čujem kako se neki od vas žale na moju opasku. U nekim slučajevima – možda. No u slučaju ovog našeg najvećeg trgovačkog centra na svijetu – ne. Jer, sami centar postoji već 13 godina, a većinu tog vremena bio je gotovo u potpunosti prazan!

Gospodarska i investicijska katastrofa

Na ukupnu površinu ovog centra od 892 000 kvadratnih metara oko 659 612 kvadratnih metara iskoristivo je za postavljanje trgovina, što u teoriji znači da bi se u ovaj centar moglo nagurati oko 2350 raskošnih dućana. No, njega još od otvorenja 2005. godine prati neviđeni “peh” s iznajmljivanjem prostora. Tek u razdoblju oko između 2014. i 2015. godine centar se polako počeo popunjavati trgovinama, a do tad je cijelih deset godina zakupljenost njegovog prostora za trgovine iznosila je između 1 i 10 posto!

Kada ovim suludim brojkama pridodate i činjenicu da je izgradnja ove strahote koštala otprilike 1,3 milijarde dolara, shvaćate razmjere ove ekonomske katastrofe. Izgleda da je inicijalna greška bio sam odabir lokacije za gradnju najvećeg trgovačkog centra na svijetu jer je sami grad Dongguan mjesto u kojem pretežno stanuju radničke građanske obitelji iz niže srednje klase koji nisu u stanju izdvajati mnogo novaca za dokolicu i kupovinu iz zabave. Zbog toga je cijelo jedno desetljeće South China Mall bio praktički mrtvim prostorom.

Najveci trgovacki centar 4
Foto: Wikimedia Commons

Kreću li stvari konačno na bolje?

Ipak, čini se da se u posljednje tri godine, nakon velikih preuređenja i obnove samog prostora, centar konačno počeo polako popunjavati sadržajima, iako je njegov prostor i dalje većinski neiskorišten. Tko bi rekao! A idejni začetnici sigurno su smatrali da je prava šala napuniti prostor veličine 125 nogometnih stadiona investitorima i sadržajima.

Izgleda da je nova strategija trenutnih upravitelja centra bila sniziti standard ponude, što se pokazalo dobrim potezom. Tako South China Mall više nije predviđen kao okupljalište sadržaja za ljude dubljeg džepa već se u njemu trenutno otvaraju restorani, dućani i kina cjenovno pristupačni radničkoj klasi.

Inače, ovaj je trgovački centar podijeljen u sedam tematskih dijelova inspiriranih poznatim svjetskim lokacijama poput Pariza, Rima, Venecije, Amsterdama, Egipta, Kariba i Kalifornije. Sadrži i prigodne atrakcije poput 25-metarske replike francuskog Slavoluka pobjede, venecijanskog zvonika bazilike Svetog Marka te dvokilometarski vodeni kanal s gondolama, ogroman vlak smrti i slične sadržaje za turiste.

Najveci trgovacki centar 5
Foto: Wikimedia Commons

Što donosi budućnost?

Trenutni menadžment najvećeg trgovačkog centra na svijetu konačno je dosta optimističan što se tiče njegovog opstanka i budućnosti. Štoviše, očekuju da će ga uskoro napokon napuniti do vrha prostornih kapaciteta, po prvi put otkad je bio izgrađen. Živi bili pa vidjeli (tj. živi bili pa čitali, osim ako ne planirate skori put u Kinu).

U međuvremenu, preostaje nam samo da se zamislimo nad smislenošću i pravom namjerom iza neobuzdanog otvaranja luksuznih trgovačkih centara u našoj zemlji u kojoj većina stanovništva također jede vlastito govno s dvopekom za doručak.

***

Preporučeni tekst: U Australiji postoji čitav jedan grad sagrađen pod zemljom!

Jeste li znali?!, Priča dana, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *