Kako zvuči najstarija poznata zabilježena melodija u ljudskoj povijesti?

Hipsteri, naćulite uši! Znam da se inače volite hvaliti poznavanjem opskurne, demode i prastare glazbe, no ono o čemu ćemo danas razgovarati na ovoj stranici moglo bi izbezumiti i vas. Jer, danas ćemo baciti oko (i uho) na najstariju poznatu zapisanu melodiju u cjelokupnoj povijesti ljudske vrste! Party like it’s 1400’s BC, woohooo!

Glinene pločice stare 3400 godina!

Da, dakle, najstariji kompletni (ili gotovo kompletni) notni zapis potječe još iz 1400. godine prije Krista. Radi se zapravo o skupini pismovno zabilježenih notnih skladbi zajednični nazvanih “Hurijske himne”. Ovi su notni zapisi bili pronađeni 1950. godine na području nekadašnjeg drevnog grada Ugarita u današnjoj Siriji, na glinenim pločicama ispisanim jednom vrstom sumerskoga pisma.

Na prostoru na kojem su ovi notni zapisi pronađeni prije oko 3400 godina se prostirala zemlja mezopotamijskih naroda, konkretno semitskih plemena Amorićana i Kanaanaca, a jezik na pločicama je pretežno hurijski. Od imena jezika na pločicama ovaj je arheološki nalaz dobio i ime.

Ostaci grada Ugarita 2
Foto: Wikipedia

Najstariji očuvani pokušaj zapisivanja glazbe u povijesti

Među Hurijskim se himnama nalazilo oko 36 glazbenih kompozicija, međutim gotovo sve od njih su do danas očuvane tek u mizerno malim fragmentima koji nam ne mogu ni izdaleka predočiti zvuk cijelih melodija. No, postoji i jedna iznimka.

Najcjelovitija glinena pločica s ovom prastarom religijskom glazbom nazvana je Hurijskom himnom broj 6, a ona je, za razliku od većine drugih, očuvana tako da je sa zapisa u glini moguće rekonstruirati gotovo cijelu ovu skladbu.

Iako su neke od fragmentirano sačuvanih Hurijskih himni potpisali njihovi navodni autori, Himna broj 6 je ostala anonimna, pa tako danas ne znamo ime osobe kojoj pripisujemo najstariji sačuvani notni zapis na svijetu.

Hurijske himne na ploči 1
Foto: Wikimedia Commons

Na pločama na kojima je zabilježena Hurijska himna broj 6 nalaze se i tekstovi s uputstvima za pjevanje uz svirku, skupa s uputama za naštimavanje glazbala. Instrument koji se spominje u vezi s izvođenjem ove glazbe naziva se sammum, a pretpostavlja se da je to bilo glazbalo slično danas nam poznatim lirama i harfama. No, kako sammumi danas više ne postoje i nitko ne zna kako su točno izgledali, izvedbe ove drevne kompozicije izvode se pretežno na već spomenutim sličnim instrumentima. Tako su i izvedbe glazbenika, čije ću vam pokušaje sviranja ove melodije na kraju teksta prezentirati, izvedene na liri.

Inače, tekstovi predviđeni za pjevanje uz ovu drevnu melodiju posvećeni su semitskoj božici Nikkal, zaštitnici voćnjaka. 

Hurijske himne na ploči 2
Foto: Wikimedia Commons

Problem dešifriranja melodije

Moram spomenuti i da postoji nekoliko potpuno različitih glazbenih interpretacija ovog glazbenog zapisa. Nije ni čudno! Zamislite samo koliko je nevjerojatno teško dešifrirati glazbene zapise napisane drevnim jezicima i slovima, bez ikakvog konteksta ili tumača za čitanje “nota”. Naravno, note kao takve nisu ni postojale prije 3400 godina, već je ovaj zapis više neka vrsta jezične instrukcije za uštimavanje instrumenta i sviranje notnih intervala iz određenih glazbenih skala.

Sama melodija ove kompozicije definitivno sadrži izraženu istočnjačku notu, a inače se radi o smirujućoj i kontemplativnoj glazbi koja gotovo da inducira neku vrstu transa.

U nastavku vam nudim na raspolaganje dva YouTube linka, svaki s drugačijom izvedbom ovog prastarog notnog zapisa himne božici Nikkal. Prvu izvodi glazbenik Michael Levy, a drugu Brayden Olson. Uživajte.

Najstarija melodija na svijetu?

Inače, iako su Hurijske himne vjerojatno najstarije do danas notama zapisane melodije u povijesti, to nužno ne znači i da su to najstarije do danas opstale melodije općenito. Primjerice, jedna od indijskih svetih Veda, imenom Samaveda, sadrži nevjerojatno stare religijske napjeve u čast vedskih bogova, a neki moguće da su stariji i od 1500 godina prije Krista (možda i mnogo stariji, jer stručnjaci se međusobno ne mogu dogovoriti oko definitivnog vremena postanka Veda). No, stvar je u tome da su se Vede nebrojenim stoljećima prenosile isključivo usmeno, s koljena na koljeno. Stoga su ovi vedski napjevi bili fiksirani na papiru mnogo kasnije nego li Hurijske himne iako su porijeklom možda stariji od njih. Tek toliko da znate. To je manje bitno.

Ono najbitnije u cijeloj ovoj priči je da danas možete u ugodnosti svoga doma doživjeti tokove misli pretočene u zvuk unutar glave nekog anonimnog pojedinca koji je upregnuo svoj talent u skladanje ove melodije prije gotovo tri i pol tisućljeća. Zamislite se samo nad time, to je naprosto nevjerojatno!

***

Preporučeni tekst: Najduža glazbena izvedba u povijesti trajat će cijelih 639 godina!

Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *