Galerija nekih od najljepših vrsta ptica koje je moguće vidjeti i u Hrvatskoj

Ljepota je u oku promatrača, pa su “top-liste” najljepšeg “ovoga” i najljepšeg “onoga” posebno nezahvale za sastavljanje. Bez obzira koliko truda u njih uložili, uvijek će vam se javiti netko čiji su glavni favoriti, eto, izostavljeni. No, u tome nije ni cilj ovog današnjeg izbora, već pomoću ovakvih lista možda možemo naučiti zajednički malo više cijeniti ljepote prirode i životinjskoga svijeta koji nas okružuje.

U Hrvatskoj postoji preko četiristo registriranih vrsta ptica, stoga je jasno da je ovaj kratki popis naših “najljepših” domaćih ptičjih vrsta iznimno subjektivan i nepotpun. Raznolikost i ljepota životinjskoga svijeta Hrvatske ponekad upravo “ruši s nogu”.

Ipak, nesaglediva brojnost prirodnih ljepota nikad nije razlog zašto se ne bismo upoznali bar s nekima od njih.

Sve ptice sa sljedećeg popisa (kao i ptice općenito) lijepe su svaka na svoj način. Svaku od njih moguće je vidjeti, između ostaloga, i na područjima Hrvatske.

Euroazijska zlatna vuga (Oriolus oriolus)

Ova je lijepa ptičica crnih krila i žutog tijela pjevica i selica porodice vuga. Živi u Europi i Sibitu, a hrani se kukcima i voćem.

Zlatna vuga
Foto: Wikimedia Commons

Zlatovrana modrulja (Coracias garrulus)

Ova rijetka i ugrožena ptica selica živi u Europi i Aziji, a u vrijeme migracija putuje u Afriku. Odlikuje se riđim krilima i predivnom plavom nijansom ostatla tijela. Glasa se slično vrani.

Zlatovrana modrulja
Foto: Wikipedia

Vodomar (Alcedo atthis)

Vodomar ima riđi trbuh i sjajno-plavo perije na leđima i krilima. Živi pretežno uz rijeke i vode stajaćice Središnje Europe. Hrani se ribom, kukcima račićima i punoglavcima. Rijetka je, ali su joj se brojevi relativno oporavili i više se ne svrstava u ugrožene vrste.

Vodomar
Foto: Wikipedia

Vlastelica (Himantopus himantopus)

Ova očaravajuća ptica ima bijeli trbuh i vrat, crna krila, i nevjerojatno tanke i duge crvene nožice. Moguće ju je naći na Mediteranu, u Podunavlju, te u raznim dijelovima Azije. Nastanjuje se pretežito uz plitke vode poput močvara i jezeraca, u kojima gacajući lovi razne male vodene organizme.

Vlastelica
Foto: Wikipedia

Zeba (Fringillidae)

Ove ptičice imaju plavi zatiljak, riđi vrat i trbuh, te crne vrške krila, što ih čini vrlo živopisnima. One su pjevice koje se najčešće prehranjuju sjemenjem. Velike su otprilike poput vrapca, a nastanjuju pretežno sjevernu Zemljinu polutku, ali i Havaje.

Zeba
Foto: Wikipedia

Fazan (Phasianus colchicus)

Ova predivna ptica, koju se na žalost nesmiljeno izlovljava, pripada rodu fazanki i kokoški. U naše su ih krajeve iz Azije preselili Grci i Rimljani. Fazana je lako prepoznati prema raskošnoj bakrenoj boji tijela istočkanoj crnim točkicama, te zelenim, plavim i crvenim nijansama glave i dugom repu. Najčešće ga nalazimo na livadama, uz potoke i u rijetkim šumarcima.

Fazan
Foto: Wikimedia Commons

Češljugar (Carduelis carduelis)

Češljugar ili štiglić je mala ptica iz porodice zeba, a lako je prepoznatljiv prema crvenoj, bijeloj i crnoj boji glave, te crno-žutim rubovima krila. Jedu sjemenke, biljne uši i mravlja jaja. Nalazi ih se u cijeloj Europi, dijelovima Afrike, te središnjoj Aziji. Žive uglavnom u djelomično pošumljenim dolinama.

Cesljugar
Foto: Wikipedia

***

Preporučeni tekst: Kokoš Sammi putuje svijetom i prava je internetska zvijezda!

Lifestyle, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *