Bez ovog Hrvata cijeli svijet bi danas drugačije slušao glazbu

Nije tajna da se našoj maloj i naoko beznačajnoj zemljici često zna zalomiti da u svijet lansira važne pronalaske i popularne trendove. Tako se Hrvatima, između ostalog, pripisuje pronalazak cepelina, kravate, padobrana, penkale, torpeda, gromobrana i koječega drugoga bez čega svijet kakvog poznajemo ne bi bio isti.

No, junak naše današnje priče revolucionirao je način na koji slušamo i pohranjujemo glazbu!

Winamp player na starim Windowsima
Foto: Flickr

Prvi pravi MP3 player nastao je u Hrvatskoj!

Da, jednom hrvatskom izumitelju pripisuje se čak i otkriće – pazite sad ovo – prvog funkcionalnog i široko prihvaćenog MP3 playera!

Ovaj važan izum u evoluciji digitalnih medija pripisuje se hrvatskome programeru Tomislavu Uzelcu. Tomislav je izmislio AMP, prvi pravi i funkcionalni program za reprodukciju audio datoteka u MP3 formatu. AMP su naknadno za rad u sustavu Windows doradila dvojica američkih studenata, Justin Frankel i Dmitry Boldyrev, preimenovavši ga u danas planetarno popularni program za reprodukciju glazbe znan kao Winamp.

Winamp logo
Foto: Wikimedia Commons

Povijest MP3 formata

Podsjetimo se, međutim kako je nastao sam MP3 format audio datoteka. Ovaj digitalni format izmišljen je na tehnološkom institutu Fraunhofer još davne 1987. godine (!). Kao što vjerojatno znate, glavna namjena ovog formata jest pohranjivanje audio datoteka u “sažetom” obliku, tako da zauzimaju manje mjesta na računalu. No, u to vrijeme uporaba računala još nije bila dovoljno zastupljena i razrađena, pa nije bilo pretjerane potrebe za sažimanjem digitalnih audio zapisa. Stoga se MP3 format na svjetskoj sceni zapravo pojavio tek oko 1995. godine.

Na institutu Fraunhofer u prvoj je polovici 90-ih zapravo izumljen i tehnički prvi MP3 player, no on nije bio pretjerano uspješan i nije impresionirao nikoga, pa je ubrzo bio zaboravljen. Zato se Uzelčev izum AMP MP3 Playback Engine-a iz 1997. smatra prvim pravim MP3 playerom. Nakon što je Uzelac postavio svoj program na internet, Amerikanci su ga preuzeli i dodali mu sučelje za Windowse, time ga pretvorivši u program Winamp koji i danas mnogi imaju na svojim računalima i mobitelima. Winamp je pušten u javnost 1998. godine.

Winamp na mobu
Foto: Wikimedia Commons

Uzelac i MP3 revolucija

Pojava funkcionalnog MP3 playera na svjetskoj sceni unaprijedila je razmjenu glazbe putem interneta, omogućivši sažimanje relativno velikih datoteka u štedljiviji format koji zauzima manje prostora i koji se brže šalje te preuzima putem mreže. Ovaj audio format ostao je izrazito relevantan sve do danas.

Međutim, AMP nije bio jedini svjetski poznat Tomislava Uzelca. Ovaj je vizionar 2011. stvorio i računalnu igricu po imenu Unity of Command. Radi se o ratnoj strategiji na poteze, a nakon početka distribucije postala je popularna u svijetu i priskrbila si mnoge izrazito pozitivne kritike i ocjene.

***

Preporučeni tekst: Povratak u djetinjstvo: Predivne vijesti za sve ljubitelje retro gejmanja!!

Geek stuff, Priča dana, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *