Povratak u djetinjstvo: Predivne vijesti za sve ljubitelje retro gejmanja!!

Hej, svi vi opsesivni gameri, tehnološki frikovi i retro hipsteri – jeste li se spremni vratiti u predivne dane svoga djetinjstva?! Jer, imamo vijest od koje će vam poteći voda na usta ako ste ikad bili zaljubljeni u malu, šarmantnu igraću kutijicu pod nazivom Game Boy!

Svatko tko je živio početkom 90-ih zna za Game Boy, točka. Ako netko tvrdi da nikad nije čuo za tu malu prijenosnu kutijicu koja je zauvijek promijenila koncept igraćih konzola, taj je svoje djetinjstvo vjerojatno proveo ispod pješčane dine u Sahari ili na pustom otoku!

Čarolija odrastanja u 90-ima uz neponovljivi Game Boy

Game Boy je prvi put na tržištu videoigara pojavio 1989. godine, a proizvela ga je legendarna tvrtka Nintendo. Od 1989. pa do 2017. godine u svijetu je ukupno prodano više od 220.200.000 primjeraka ove džepne igraće konzole.

Game Boy s kazeticama
Foto: PxHere

Ranih 90-ih na našim prostorima tek su rijetki imali računala ili, ne daj bože, i internet. Stoga je za veliki broj ljudi Game Boy bio jedan od prvih doticaja sa svijetom računalne zabave i digitalne tehnologije općenito. Mnogi klinci koji su odrastali u 90-ima proveli su nebrojene čarobne sate zureći u tu malu kutijicu i preznojavajući se nad zahtjevnim pikseliziranim izazovima.

Bez pretjerivanja, Game Boy je obilježio djetinjstvo cijele jedne generacije. Neka od naših najljepših sjećanja na mladost povezana su uz uzbudljive sate provedene igrajući  ovu spravicu. Stoga nije ni čudo da mnogi i do danas nisu preboljeli ovu svoju prvu igraću konzolu, uključujući i mene.

Kazetice za Game Boy
Foto: Public Domain Pictures

U današnje vrijeme Game Boy igrice i dalje egzistiraju i povremeno se igraju uz pomoć raznih Game Boy emulatora (emulator – program koji oponašaju virtualno okružje raznih igraćih konzola, omogućujući pokretanje konzolnih igara na računalu).

Pa ipak, u iskustvu emuliranja igara za Game Boy nešto je definitivno nedostajalo. Veliki dio nekadašnje magije bio je izgubljen. Jer, igranje Game Boya bilo je ne samo virtualno već i osjetilno iskustvo. Prisjetite se sveg onog stiskanja malenih gumbića, ubacivanja kazetica s igrom u poleđinu uređaja, te igranja tek kupljene igre na klupi u parku, okruženi radoznalim prijateljima.

Smartboy – Game Boy za nove/stare generacije?

Smartboy 1
Foto: Facebook/Hyperkin

Eh, ali netko se dosjetio genijalnom rješenju kako na dostojan način vratiti zaljubljenicima u Game Boy ono nekadašnje autentično iskustvo igranja! Netko se sjetio kako igrati originalne Game Boyeve kazetice na smartphone mobitelima!

Proizvod o kojem govorim zove se Hyperkin Smartboya izgleda kao kućište nekadašnjeg Game Boya u koji fizički ubacujete svoj mobilni uređaj. Radi se zapravo o nekoj vrsti funkcionalne “futrole” za mobitel koja pretvara vaš smartphone u nekadašnju prijenosnu igraću konzolu!

Smartboy 2
Foto: Facebook/Hyperkin

Na taj način, ekran vašeg mobilnog uređaja počiva u kućištu Game Boya, opremljen tipkama te pretincem za umetanje kazetica s igrama – baš kao i nekada. Samo sada umjesto na Game Boyevom ekranu origilalne Nintendove kazetice igrice igrate na ekranu svoga mobitela.  Ovo je zapravo genijalni način za oživljavanje nekadašnjih gejmerskih uspomena, jer nudi sve čari fizičkog igranja Game Boya, no na novoj tehnologiji vašeg smartphonea!

Hyperkin Smartboy kompatibilan je s većinom mobilnih uređaja s ugrađenim sustavom Android. Cijena? Podnošljiva – oko 50 dolara!

Zato, ako još niste preboljeli svoje gejmersko djetinjstvo – znate što vam je činiti!

***

Preporučeni tekst: Holivuđani već tjednima tajno snimaju u Hrvatskoj. O čemu se radi?

Geek stuff, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *