Vojska osmišljava biorazgradive metke iz kojih će nicati cvijeće!

Prije gotovo pedeset godina je hipi pokret, poznat i pod nazivom Flower Power (Snaga cvijeća) širio ideje o razoružavanju nacija i potrebi usredotočivanja na ekološka pitanja. Pitamo se – što bi “djeca cvijeća” imala reći na nedavnu vijest o razvijanju koncepta biorazgradivih metaka iz kojih će rasti bilje i cvijeće? To bi bilo zanimljivo za čuti.

Iako na prvu loptu današnja tema može zvučati kao nečija šala, zapravo se radi o ozbiljnom projektu. Američka vojska doista prošle je godine doista pokrenula inicijativu osmišljavanja čahura za vatreno oružje iz kojih bi nicalo bilje!

Ratna ekologija?

 

Kako su Amerikanci došli na ovakvu ideju? Zapravo, do pokretanja ovog projekta je došlo kako bi se zaustavilo daljnje zagađenje okoliša odbačenim vojnim čahurama, prvenstveno na područjima na kojima se provode vojne vježbe.

Vojska meci
Foto: Wikimedia Commons

Kad vojnički pripravnici vježbaju korištenje vatrenog oružja, iza njih na tlu ostaju razasute hrpetine odbačenih željeznih čahura. Te čahure, poznato je, zagađuju okoliš i ispuštaju kemikalije poput olova, antimona i bakra koje truju tlo, nanoseći štetu biljnim i životinjskim vrstama u tim područjima.

Stoga je inženjerski odjel američke vojske lani počeo ozbiljno raditi na osmišljavanju čahura koje bi se s vremenom same razgradile te tako nestale iz okoliša. Za sobom bi ostavile samo sjemenke biljaka autohtonih za neko područje na kojem se provode vojne vježbe. Na taj način, ne samo da bi se poradilo na zaustavljanju daljnjeg onečišćenja tla, već bi se nastojala i popraviti do sad već izazvana šteta. Vojna područja ogoljena od domaćih sorti biljaka na ovaj bi se način, barem u teoriji, mogla početi ponovno zelenjeti, a bilje bi dalje pročišćavalo i samo tlo.

Cvjetni pištolj 2
Foto: Flickr

Otvorili i javni natječaj za inženjere i inovatore

Još početkom 2017. godine američko ministarstvo obrane raspisalo je javni natječaj za inovatore ne bi li se izabralo najbolje rješenje za provedbu ovog plana konstruiranja biorazgradivih metaka s biljnim sjemenkama. Do sad do javnosti nisu doprli novi detalji o ovom projektu, već na službenim stranicama samo stoji obavijest da je natječaj zatvoren. Za pretpostaviti je da je koncept, ukoliko se nastavilo prema planu i prihvatilo neko od ponuđenih inženjerskih rješenja, trenutno vjerojatno u fazi testiranja. Nadamo se samo da ideja u međuvremenu nije zamrla jer se radi o jednom doista zanimljivom, inovativnom i potencijalno vrlo korisnom konceptu.

Čahure metaka
Foto: Pixabay

Usput, izgleda da su Amerikanci ovu ideju pokupili od Kanađana. Oni su godinu prije razvili metke koji ostavljeni u okolišu ne truju pitku vodu. Također, i norveška vojska počela je koristiti municiju sa smanjenom količinom olova.

Kad već mora biti vojske, onda je najbolje da ona radi što je manje štete moguće, zar ne?

***

Preporučeni tekst: Pazite sad ovo: u Americi se vjenčali prvi gay neonacisti 😀

Bizarno, Geek stuff, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *