Uskoro ćemo imati uređaj za svjesno sanjanje, a u budućnosti ćemo snove možda i bilježiti kao video datoteke!

Što biste dali da možete upravljati svojim snovima ili ih ujutro čak ponovno i pregledavati na računalu, kao što se pregledava video snimka koju turist za uspomenu snimi boraveći u nekim egzotičnim i nepoznatim zemljama?

Vječna fascinacija snovima

Mnogi veliki mislioci, izumitelji i umjetnici tijekom povijesti su inspiraciju za svoja djela crpili direktno iz snova. Jedni snove vide kao vantjelesna putovanja u daleke druge dimenzije postojanja, dok drugi smatraju da su snovi ništa manje fascinantni i egzotični svjetovi našeg podsvjesnoga uma.

Utjecaj snova tako izuzetno značajan za mnoge aspekte ljudskoga društva i misli. Mnogi su i danas fascinirani ovim noćnim izletima u nepoznato. Modernom interesu za sanjanje doprinosi i činjenica što niti uz pomoć najsuvremenijih znanstvenih spoznaja još uvijek nemamo nikakve konkretne odgovore na pitanja kako i zašto snovi točno nastaju.

Snovita suma
Foto: Pixabay

S obzirom na sve to, vrlo je moguće da ste i vi, poput mene, mnogo puta poželjeli da možete upravljati snovima ili ih bilježiti na video. Onaj tko bi idućeg dana bio u stanju ponovno gledati svoje snove poput filmskog uratka, vrlo bi vjerojatno upoznao sebe i ljudsku psihu do sada neviđenih razmjera, usput se i ludo zabavljajući. A tko bi u bilo kojem trenu mogao svjesno upravljati snovima, u njima bi se osjećao poput kakvog boga kojem ništa nije nemoguće, te bi u njima bio u stanju ostvariti svaku svoju fantaziju.

No, kako stvari za sad stoje, ove želje, koje nam zvuče poput znanstvene fantastike, zapravo nisu daleko od ostvarenja uz pomoć moderne tehnologije.

Tunel
Foto: Flickr
Već postoje prototipovi komercijalnih uređaja za svjesno sanjanje!

Od 2016. godine je u tijeku akcija prikupljanja financijskih sredstava za uređaj koji će nam omogućiti lucidno sanjanje. Novac se prikuplja putem Indiegogo kampanje (LINK), a proizvod je nazvan iBand+. Međutim, ovo nije niti prvi uređaj ovakve vrste, jer još 2012. tvrtka Remee je izbacila vrlo sličan proizvod.

Uređaj iBand+ djeluje poput rajfa za kosu koji se preko noći pozicionira tako da vam “obgrli” čelo. Ovaj proizvod funkcionira tako da precizno registrira spavačeve moždane valove. Kada očita moždane valove karakteristične za fazu spavanja u kojoj se javljaju snovi, ovaj uređajčić počinje emitirati suptilne audio-vizualne frekvencije koje vas neće probuditi, već će vam pomoći shvatiti da se nalazite u snu, nakon čega počinjete svjesno sanjati a s time i upravljati vlastitim snovima.

iBand+
Foto: Facebook/iBand+

U snovima obično nemamo referentne točke koja bi nam pomogla shvatiti da nismo budni nego sanjamo. No, uz pomoć ovog uređaja, u vašem ćete prizoru iz sna odjednom registrirati i bljeskove svjetlosti te zvučne impulse koji će vam nepogrješivo dati do znanja da sanjate, zato što će iBand+ u tom trenutku na vaše očne kapke i u slušne kanale početi emitirati blage audio-vizualne signale.

Prototip ovog uređaja već je moguće naručiti putem interneta po cijeni koja se kreće između 200 i 300 dolara (ovisno o trenutnim popustima na kupnju).

Dvorac u oblacima
Foto: Pixabay
Snimanje snova poput videa? Mnogo teže, no izgleda ne i nemoguće!

Mnogo će teže od uređaja za lucidno sanjanje, međutim, biti jednoga dana osmisliti funkcionalni uređaj koji bi doista mogao snimiti video datoteku koja bi relativno vjerno zabilježila nečiji san. Pa ipak, znanost radi i na tome, te i na ovom području bilježi neke značajne pomake koji ostavljaju realnu nadu da će i snimanje snova jednoga dana postati realnost.

Istraživanja provedena 2011. i 2016. godine dokazala su da je samo na temelju zabilježenih moždanih valova moguće “dešifrirati” mentalnu sliku koju netko zamišlja u glavi. Istraživanja su provedena na način da su ispitanicima bili prikazivani isječci s raznih video snimaka, a znanstvenici su nakon toga, neupoznati s time koji je ispitanik vidio koji isječak, analizirajući moždane valove svakog ispitanika uspjeli s impresivnom točnošću odgonetnuti koje su prizore ispitanici pri gledanju videa vrtjeli u glavi.

Ljubicasti most
Foto: Flickr

Novi korak u smjeru dešifriranja misaonih predodžaba na temelju moždanih valova učinjen je 2017. godine na sveučilištu Winsconsin-Madison, gdje je otkriveno kako određeni tipovi mentalnih slika i predodžaba aktiviraju neke specifične dijelove mozga, kako budnom tako i u usnulom stanju. Na temelju ovoga otkrića jednoga bismo dana teoretski mogli rekonstruirati vizualne elemente i kadrove nečijega sna, i to tako što bismo pratili koji su se dijelovi mozga tijekom sanjanja aktivirali. Na ovaj način bismo, naravno, mogli dobiti datoteku koja bi manje sličila na video, a više na vrlo grubi slide-show na zidnom projektoru.

Papirnate ptice
Foto: Wikimedia Commons

Ipak, znanstvenici koji se bave ovakvom vrstom škakljivih istraživanja optimistični su što se tiče naše mogućnosti da jednom relativno točno “snimamo” vlastite snove. Prvi korak na ovome putu je pokušaj izrade svojevrsnog “leksikona” za tumačenje specifičnih uzoraka moždanih valova usnulih ljudi. No, problem koji ovdje treba prebroditi jest taj što ista mentalna slika zna aktivirati različitu regiju mozga, ovisno nalazi li se ispitanik trenutno u budnom ili usnulom stanju. Pa ipak, teoretski je moguće sastaviti ovakav priručnik za tumačenje čestih i karakterističnih misaonih slika i asocijacija tijekom spavanja i s njima povezanih moždanih frekvencija.

Delfin u boci
Foto: Pixabay
Kako bi u budućnosti mogli izgledati “snimljeni snovi”?

Većina ljudi koji sudjeluju na ovakvim istraživačkim projektima slažu se da bi u budućnosti moglo postati moguće bilježiti mentalne slike usnuloga čovjeka, jer se radi o informacijama u obliku električnih impulsa koje su pohranjene u našem mozgu, tako da je do njih u teoriji moguće i doprijeti, iako će to biti iznimno težak i složen proces. Također, ističe se i kako bi u teoriji najlakše bilo zabilježiti slikovnu komponentu snova, dok bi se ostali apstraktniji misaoni podražaji, poput predodžbi mirisa, zvukova i dodira mogli pokazati mnogo, mnogo problematičnijima za dešifriranje.

Zato će, izgleda, ako ikad budemo mogli relativno realistično “snimati” vlastite snove, oni vrlo vjerojatno izgledati više kao nijemi filmovi nego kao današnji višeosjetilni filmski blockbusteri.

***

Preporučeni tekst: Šest poznatih kreativnih ostvarenja za koje su autore nadahnuli vlastiti snovi

Geek stuff, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.