Šest poznatih kreativnih ostvarenja za koje su autore nadahnuli vlastiti snovi

Usprkos stalnom napretku znanstvene spoznaje, snovi su područje našega iskustva koje nam i dalje predstavlja veliku nepoznanicu.

Ne znamo zašto točno sanjamo, a pitanje je i hoćemo li to ikada saznati. Tek početkom 20. stoljeća, s rođenjem psihoanalize, došlo je do prvih znanstvenih pokušaja tumačenja značenja snova. No, većina noćnih scenarija koji se odvijaju u našim glavama i dalje nam je potpuna misterija.

Ipak, jedna je stvar jasna – snovi su povezani s našim najdubljim porivima, željama i čežnjama. Stoga nije odviše čudno što su neka od svjetski poznatih kreativnih ostvarenja njihovi autori najprije sanjali, a tek zatim ih ostvarili u svakodnevici.

U današnjem prilogu pobrojat ćemo za vas neke od poznatih filmova, knjiga i pjesama za koje su njihovi autori tvrdili da su inspiraciju pronašli upravo u vlastitim snovima.

Terminator

Terminator
Foto: Wikimedia Commons

Da, čudno ali istinito – terminator u naše živote nije doputovao iz budućnosti nego iz snova njegova redatelja Jamesa Camerona!

Prema vlastitom priznanju danas poznatog filmaša, ideja za akcijsku SF uspješnicu o robotu poslanom kroz vrijeme kako bi izmijenio prošlost i okončao čovječanstvo pojavila mu se u snu. U to vrijeme Boravio je u Rimu, te je bio siromašan i gotovo nepoznat, te ga je pržila žestoka groznica.

U deliričnom snu uzrokovanom visokom temperaturom, Cameron je imao viziju torza metalnog čudovišta crvenih očiju koji se pomaljao iz eksplozije te se polako vukao tlom, napredujući prema njemu s nožem u rukama.

Yesterday

Beatlesi
Foto: Wikipedia

Jedna od najpopularnijih pjesama ikad komponiranih, Yesterday benda The Beatles, također je bila inspirirana snom. U vrijeme snimanja filma Help!, član benda Paul McCarthy imao je san u kojem mu se javila melodija ovog hita. No, prilikom buđenja, bio je uvjeren da je jednostavno sanjao neku staru pjesmu iz svoga djetinjstva.

Usprkos tome, Paul je zabilježio melodiju i nekoliko idućih mjeseci svirao ju svojim poznanicima, ne bi li otkrio je li to doista već postojeća pjesma ili nije. Kad je vidio da glazbu iz njegovog sna ne prepoznaje baš nitko, prisvojio je melodiju i od nje napravio jednu od najvećih uspješnica The Beatlesa.

Frankenstein

Frankensteinovo čudovište
Foto: Pixabay

Autorica Mary Shelly napisala je jedan od prvih horor romana prema viziji koju je imala prilikom posjeta poznatom pjesniku Byronu. Dok je te noći lijegala u krevet, u stanju između budnosti i sna, u umu joj se pojavila mentalna slika znanstvenika nadvitog nad stol na kojem leži groteskni ljudski oblik sastavljen od dijelova tijela više ljudi. Nakon što je truplo bilo prikopčano na struju, počelo se trzati i pokazivati znakove života. Tako je rođena ideja za ovaj kultni klasik svjetske književnosti.

Neobičan slučaj dr. Jekylla i gospodina Hydea

Dr Jekyll and Mr Hyde
Foto: Wikimedia Commons

Prema svjedočanstvu žene pisca Roberta Louisa Stevensona, ideja za ovaj poznati stravični roman njezin muž je dobio u snu. Jedne noći žena ga je čula kako stenje i ječi u snu te ga je, zaključivši da ima noćnu moru, odmah probudila. Međutim, njezin muž nije bio oduševljen njezinim postupkom jer je u to vrijeme baš tražio inspiraciju za roman strave baziran na ideji o višestrukim osobnostima. Stoga joj je prilikom buđenja uputio riječi: “Zašto si me probudila? Sanjao sam odličnu stravičnu priču!” Žena je navodno probudila Stevensona baš dok je sanjao prvu transformaciju dr. Jekylla.

Sumrak

Sumrak
Foto: Wikimedia Commons

Sumrak je književni i filmski serijal koji je postao pravi kulturološki fenomen zbog količine kritika i mržnje koje je navukao na sebe. Pa ipak, to ne može umanjiti njegovu silnu popularnost među tinejdžerskom publikom. Njegova autorica Stephanie Meyer ideju za radnju dobila je sanjajući ljubavni odnos između žive djevojke i vampira koji ju voli, no svejedno ga muči žudnja na njezinom krvlju.

Misery

Misery
Foto: Facebook/1428 Elm

Majstor horora Stephen King radnju jednog od svojih najhvaljenijih romana prvo je odsanjao a zatim ju zapisao.

San mu se pojavio prilikom avionskog leta za Veliku Britaniju, a sanjao je djevojku koja je zarobila i ubila poznatog pisca, njegovim ostacima nahranila svinje, a zatim od njegove kože napravila presvlaku za korice njegovog novog romana.

Odmah pri slijetanju, King je napisao prvih pedesetak stranica romana čim je ušao u hotel u kojem je odsjedao.

***

Preporučeni tekst: Tajna uspjeha? Možda! Zavirite u stroge radne navike poznatih pisaca!

Bizarno, Boemski kutak, Svijet umjetnosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *