Smetlari od bačenih knjiga napravili svima dostupnu knjižnicu!

Da se genijalci i heroji kriju posvuda oko nas postaje sve jasnije čim se isključimo s medijske pupčane vrpce koja nas danonoćno šopa isključivo užasima, žutilom i smećem. Tako iz Turske stiže fascinantna vijest o odredu gradske čistoće koji je od odbačenih knjiga osnovao vlastitu knjižnicu!

Vizionari među turskim smetlarima došli su na ideju o osnivanju vlastite biblioteke kad su vidjeli koliko dobro uščuvanih knjiga svakodnevno završava u smeću. Stoga su odlučili dati odbačenim knjigama novi život, kako bi od njih građani kojima je literatura financijski nedostupnija još imali koristi.

Smetlari u turskoj Ankari su i inače, izgleda, veoma poduzetni. Tako su u potrazi za dodatnim aktivnostima pokraj svojih svakodnevnih dužnosti u gradskoj čistoći prije knjižnice osnovali i glazbenu grupu u kojoj sviraju na starim kantama za smeće.

Smetlari u službi pismenosti

Smetlarska knjiznica
Foto: Facebook / New Poetics of Labor/Nuevas Poéticas del Trabajo

Smetlarska knjižnica zaživjela je prije sedam mjeseci u obnovljenim prostorima nekadašnje napuštene tvornice, u kojoj se nalazi i brijačnica te kavana. Njihova “reciklirana” biblioteka do sad već broji impresivnih 4700 “uskrslih” književnih naslova, dok još oko 1500 knjiga trenutno čeka svoje smještanje na police.

Ovo mjesto postalo je omiljeno mjesto za odmor ankarskih smetlara, ali usluge ove knjižnice počinje koristiti sve više građana. Korištenje knjižnice je besplatno a ona radi 24 sata na dan. Knjige je moguće posuditi na rok od 2 tjedna.

Ovaj odličan projekt pokazuje se kao potrebna pomoć siromašnim turskim građanima koji nemaju novaca za kupovinu knjiga ili knjižničke članarine. Dakako da i oni, osim potrebe hranjenja vlastitoga želuca, kao i svi drugi ljudi imaju potrebu nahraniti svoj um, a sada im je to na ovaj način i omogućeno.

No, genijalni ankarski smetlari neće stati na onome što su do sad ostvarili. U skoroj budućnosti nadaju se osnovati i putujuću knjižnicu čije će usluge koristiti primjerice škole koje nemaju vlastite knjižnice ili one pak nisu opremljene zadovoljavajućim brojem učenicima dostupne literature, prenosi portal 6yka.com.

***

Preporučeni tekst: Ovo su neke od najljepših svjetskih knjižnica otvorenih za javnost

Bizarno, Boemski kutak, Književnost

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *