Ovo su neke od najljepših svjetskih knjižnica otvorenih za javnost

Knjigoljupci dobro poznaju onaj veličanstveno osjećaj prilikom prvog stupanja u još neistraženu i dobro opskrbljenu knjižnicu. Osjećaj je to koji “običan puk” neopsjednut knjigama nikad neće razumjeti. Može ga se usporediti s ulaskom u svetište.

Knjižnice su same po sebi veličanstvene. Stotine tisuća ljudskih sudbina, svjetonazora, ideja i izmaštanih svjetova strpljivo čeka na policama samo na vas, da ih uzmete u ruke i upoznate se s njima. Doista, knjižnice su možda nešto najbliže vremeplovima što ćemo ikad posjedovati, jer uz njihovu pomoć možete voditi fascinantne razgovore s davno pokojnim misliocima, državnicima, kreativcima i svim drugim vrstama predivnih umova.

Stoga smo za danas pripremili jednu posebnu poslasticu za sve ljubitelje pisane riječi. Povest ćemo vas na kratak virtualni obilazak šest predivnih svjetskih knjižnica koje impresioniraju količinom dostupnih knjiga, kao i arhitekturom od koje zastaje dah. A najbolja stvar od svega jest da su sve knjižnice koje ćemo danas spomenuti otvorene za javnost, te ih možete posjetiti i uživo ako se ikad zateknete u tom dijelu svijeta.

 

Bostonska gradska knjižnica (Boston)

Bostonska gradska knjižnica
Foto: Wikipedia

Ova ustanova izgleda poput kakve palače iz bajki. Urešena je muralima, veličanstvenim lukovima, ukrasnim balkonima i sličnim poslasticama za oči posjetitelja, a sadrži čak 23 000 000 knjiga!

 

Real Gabinete Português de Leitura (Rio de Janeiro)

Real Gabinete Portugues de Leitura
Foto: Wikimedia Commons

Fantastična starinska knjižnica u Riju postoji od 1837 godine. U arhivi ove ustanove pohranjeno je nevjerojatnih 9 000 000 knjiga i ostalih vrsta medija.

 

Aleksandrijska knjižnica (Egipat)

Bibliotheca Alexandrina
Foto: Wikimedia Commons

Drevna Aleksandrijska knjižnica bila je jedno od čuda staroga vijeka, a sadržavala je nevjerojatnih 700 000 tekstova. Nažalost, kao što znate, bila je spaljena, a čovječanstvo je time ostalo osiromašeno za silnu količinu znanja. No, 2002. godine u Egiptu se otvorila nova Aleksandrijska knjižnica. Njezina nevjerojatna moderna arhitektura očarava svakog posjetitelja, a oni gladni znanja ovdje će se osjećati kao na najvećoj gozbi na svijetu, jer nova Aleksandrijska knjižnica sadrži oko 5 000 000 knjiga.

 

Knjižnica koledža Trinity (Dublin)

Knjižnica sveučilišta Trinity
Foto: Wikipedia

Ova čarobna knjižnica raskošnoga starog “štiha” izgleda kao nešto izronilo direktno iz filmova o Harryju Potteru! Ogromna knjižnička hala duga 65 metara na svojim policama pohranjuje fascinantnih 200 000 starih i rijetkih knjiga.

 

Austrijska nacionalna knjižnica (Beč)

Austrijska nacionalna knjižnica
Foto: Flickr

Ova veličanstvena i raskošno urešena barokna knjižnica otvorena je još 1723. godine, a zgrada osim knjižnice ima i četiri izložbene galerije te specijalne arhive i kolekcije vrijednih knjiga.

 

Nacionalna knjižnica Republike Češke (Prag)

Clementium
Foto: Flickr

Često proglašavana jednom od najljepših knjižnica na svijetu, ova praška knjižnica raskošna je poput baroknog dvorca! Otvorena je 1722. godine, a dio je ogromnoga povijesnoga kompleksa Klementinum. Sadrži oko 20 000 knjiga.

***

Preporučeni tekst: Šokantni rođendanski poklon: Preporuka knjiga zbog kojih će vas ljudi zamrziti

Boemski kutak, Književnost

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.