Turneja po knjižnicama, posebno izdanje: Razgledavanje Gradske knjižnice Poreč

Dobrodošli u novi tekst iz serije “Turneja po knjižnicama”. Danas sam za vas pripremio nešto posebno. Naime, kao što već znate, cilj ovih tekstova jest recenzirati svaku od postojećih gradskih knjižnica u Zagrebu. No, ovih dana konačno sam bio u prilici malo pobjeći od gradskog smoga i preseliti svoje bljedunjavo dupe na morsku obalu.

Većina ljudi na moru posjećuje kockarnice, povijesne znamenitosti, striptiz klubove, zabavišta, vodene parkove i elitne restorane. Ipak, ja ne bih bio ja da nisam ovu priliku iskoristio za razgledanje gradske knjižnice u istarskom Poreču. U nastavku ću s vama podijeliti svoje dojmove.

Poreč
Foto: Kurziv.net
Knjiški moljac na ljetovanju

Gradska knjižnica Poreč nalazi se na adresi Trg Marafor 4. Ova biblioteka nalazi se u staroj gradskoj jezgri koja poput “prsta” strši u more, s tri strana okružena morskom pučinom. Sama šetnja do nje već je sama po sebi vrlo ugodno iskustvo, jer putem ćete proći skupom malih kamenih uličica koje su pomno uređene ne bi li na turiste ostavile dojam domaće tradicije, povijesti i daška mediteranske mistike.

Iako sam u ovu knjižnicu stigao svega pola sata prije zatvaranja, ipak sam stigao razgledati njezin interijer, prikupiti nekoliko zanimljivih dojmova te posuditi par knjiga.

Gradska knjižnica Poreč, Google Maps
Foto: Screenshot taken from Google Maps
Arheološko nalazište usred biblioteke?!

Kao prvo, bilo se potrebno učlaniti u knjižnicu, za što sam izabrao pogodnu opciju učlanjivanja na samo mjesec dana (pošto se za par dana vraćam u Zagreb). Za to sam platio relativno nisku cijenu od 25 kuna.

Knjižnica Poreč 2
Foto: Kurziv.net

Ono što prvo upada u oči pri ulasku u knjižnicu jest prozirni pod nasred čitaonice. Ispod prozirnoga poda vide se nekakve stijene, što me navodi na zaključak da je prostor knjižnice možda nekad bio lokacija kakvog arheološkog iskapanja. Pa ipak, u žurbi nisam nigdje uspio primijetiti natpis koji bi mi pobliže rastumačio o čemu se zapravo radi. No, vizualni dojam koji ovo rješenje ostavlja na posjetitelja vrlo je dopadljiv i originalan.

Knjižnica Poreč 3
Foto: Kurziv.net
Par dojmova o interijeru

Sama unutrašnjost knjižnice uređena je tako da ostavlja dojam relativno suvremene i knjižničnom građom bogate biblioteke (navodno posjeduju oko 55.000 naslova). Pa ipak, iako se u čitaonici nalaze računala i suvremeni namještaj, primijetio sam kako se štedjelo na jednoj zanimljivoj stvari. Knjižničarske oznake na policama, koje govore gdje je što razmješteno, nisu od plastike ili lima kao inače, već od običnog papira na koji je netko pisao flomasterom. To pak daje naslutiti ponešto o tome kako Grad Poreč možda ne izdvaja onoliko novaca koliko bi bilo poželjno za održavanje svoje jedine gradske biblioteke.

Knjižnica Poreč 4
Foto: Kurziv.net

Pa ipak, usprkos tome, ova knjižnica izgleda vraški dobro. Osim male i uredne čitaonice te prostora za pristup računalima, knjižnicu odlikuju naoko “luksuzna” ulazna vrata od stakla, kao i razne slikarije izložene u prozorskim oknima.

Knjižnica Poreč 5
Foto: Kurziv.net
Izbor knjižnične građe

Svakako valja istaknuti i da je već na prvi pogled javno dostupni font knjiga poprilično obiman, pogotovo za srednje veliki turistički grad poput Poreča. Unutrašnjost biblioteke u obliku je slova “L”, što znači da je knjižnični fond raspoređen ugrubo u dvije sekcije – beletristika (domaća i strana), te publicistika.

Knjižnica Poreč 6
Foto: Kurziv.net

Police s publicistikom iznenađujuće su obimne, i tu je moguće naći knjige iz širokog raspona područja – od sociologije, informatike, povijesti i filozofije, pa do ribičkih priručnika, poljoprivrede, biologije, knjiga o zdravlju i literature za samopomoć.

Knjižnica Poreč 7
Foto: Kurziv.net

Zbirka beletristike također je pristojne veličine, a posebno mnogo mjesta odvojeno je za domaću književnost. Pa ipak, prilikom traženja knjiga za vlastitu posudbu, primijetio sam jednu nelogičnost. Naime, proza i poezija nisu ni na koji način razdvojene na polici, već su knjige jednostavno sve zajedno stavljene na hrpu i posložene prema abecedi. To uvelike otežava pretraživanje knjižnične građe, pogotovo ako ste poput mene došli s isključivom namjerom brzinskog pretraživanja i posuđivanja nekoliko pjesničkih zbirki.

Knjižnica Poreč 7
Foto: Kurziv.net

Usprkos tome, ova je knjižnica iznenađujuće bogata za grad koji uglavnom cilja na zabavne turističke sadržaje. Jedino pretpostavljam da bi povećavanju broja posjetitelja u biblioteci koristila nabavka veće količine naslova na stranim jezicima, jer u sadašnjem izdanju u njoj strani turisti baš i nemaju nekakve mogućnosti izbora literature za čitanje na godišnjem odmoru.

Knjižnica Poreč 8
Foto: Kurziv.net
Evo što ću idućih nekoliko dana čitati u Poreču

Kao i uvijek, u knjižnicu nisam išao samo u “turistički obilazak”, već sam u njoj nešto i posudio. Ovog su puta to bile dvije zbirke novije domaće poezije:

  • Slavko Jendričko – Simulacije
  • Lana Derkač – Posvajanje neba
Knjižnica Poreč 9
Foto: Kurziv.net

O oboje autora ne znam ništa naročito jer ih do sad nisam čitao. Ako me se neka od ovih zbirki posebno dojmi, kroz par dana ćete na Kurzivu moći pročitati i novu književnu recenziju.

Do tada, ako u međuvremenu ne budem bio u prilici posjetiti još koju istarsku biblioteku (što nije isključeno kao mugućnost), uskoro slijedi novi izvještaj iz neke od uobičajenih zagrebačkih knjižnica.

***

Preporučeni tekst: Turneja po knjižnicama: nova postaja – Knjižnica Staglišće

Biblioteka, Boemski kutak, Književnost, Recenzije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.