Što ste zapravo okitili za Božić? Bor vjerojatno niste!

Kad razmišljamo o Božiću, svima nama jedna je od prvih asocijacija na ovaj blagdan prizor okićenog bora. No, zapravo je poprilično misteriozno zašto toliko inzistiramo na izrazu “kićenje bora” kad za Božić velika većina nas zapravo uopće ne kiti borove.

Iako apsolutno svi znamo kako bor izgleda, većina nas se poprilično začudi kad od nekog čujemo da drvce koje smo okitili u svojem dnevnom boravku vrlo očigledno nije bor. Kao što znate, bor karakteriziraju zapravo vrlo duge iglice koje rastu u skupinama od po dvije ili više iglica spojenih pri bazi. Sad, na trenutak ostavite po strani ovaj tekst i otiđite do svog “bora” te ga proučite izbliza. Iglice pravog bora izgledaju ovako:

Bor grana 1
Foto: Pixnio

Vaše drvce zapravo ne izgleda tako, zar ne? To je zato što ono nije bor.

Pravi bor (latinski naziv – Pinus) crnogorično je igličasto drvo iz biljne porodice Pinaceae. Postoji preko stotinu različitih vrsta bora. Bor se kod nas vrlo rijetko prodaje i kiti za Božić. Umjesto njega, najčešće kitimo slična no opet različita igličasta drvca – smreku (lat. – Picea) i jelu (
lat. – Abies).

Jela 1
Foto: Arnes

I smreka i jela imaju značajno kraće iglice od bora. Uz to, njihove iglice ne rastu djelomično “spojene” kao borove iglice, već svaka zasebno. Iako i ova stabla imaju nekoliko desetaka različitih vrsta, smreku i jelu najlakše je razlikovati po tome što jela u pravilu ima “spljoštene” i manje bodljikave iglice koje imaju mali “žlijeb”, a iglice smreke su šiljatije te manje plosnate a više četvrtaste, tako da ih je moguće lako valjati između prstiju.

Smreka 2
Foto: Flickr

Sva ova tri spomenuta stabla spadaju u istu biljnu porodicu borovki (Pinaceae). No, kao što vidite ne radi se istim vrstama stabala, a od njih je bor u pravom smislu riječi samo Pinus.

Zato, iako u govoru za Božić najčešće spominjemo “kićenje bora” ili “božićnu jelku” zapravo ispada da najveći postotak kućanstava u našim krajevima kiti neku vrstu smreke. U nečijoj se kući zatekne i jela (kojoj sporije otpadaju iglice), no pravi bor kitimo vrlo rijetko.

Bor grana 2
Foto: Pixnio

Ove činjenice da zapravo ne kitimo borove po prvi sam put postao svjestan danas jer sam, vjerovali ili ne, po prvi put u cijelom životu odlučio kupiti pravo drvce za Božić.

Inače mi blagdanska sječa drveća užasno ide na živce, te uništavanje šuma samo da bismo imali što okititi u svojoj sobi smatram bezumljem. Zato sam do sad, od kad znam za sebe, svaki Božić kitio isključivo jedno te isto malo plastično drvce. Ove godine kupio sam pravu smreku jedino iz razloga da malo razveselim svoje dvije mačke koje sa mnom žive u jednom stanu i nikad ne izlaze van. Zato sam im smreku drvo da se prisjete što to znači mirisati i grebati pravo drvo.

Jela 2
Foto: Flickr

I upravo sam se u trenutku donošenja u stan tog prvog drvca u mome životu počeo pitati zašto svi govorimo o kićenju bora kada ono što donosimo doma očigledno nije bor. Pa sam, eto, napisao ovaj mali tekstić, u nadi da nisam jedini koji u glavi premeće ovakve gluposti.

Sretni blagdani u ime mene i mojih mačaka!

***

Preporučeni tekst: Kako je francuska salata dobila ime? Zanimljivo pitanje, pogotovo kad osvijestite da nije nastala u Francuskoj!

Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.